10x young adult prinsessenboeken

Het young adult genre is de laatste jaren enorm gegroeid en is misschien wel een van de meest populaire genres van het moment. In veel boeken uit het genre spelen echte prinsessen de hoofdrol. Denk maar aan het boek Ash Princess of Iskari. Wij hebben voor jullie daarom 10x young adult prinsessenboeken op een rijtje gezet.

prinsessenboeken

De Prinses - Kiera Cass

We beginnen deze lijst met prinsessenboeken met - hoe kan het ook anders - De Prinses van Kiera cass. De prinses is het vierde deel in de populaire Selectie-serie.

Twintig jaar geleden deed America Singer mee aan de Selectie en wist ze prins Maxons hart te veroveren. Nu is het de beurt aan prinses Eadlyn om haar eigen Selectie te houden. Eadlyn verwacht niet dat het voor haar even sprookjesachtig zal zijn als het liefdesverhaal van haar ouders. Maar als de strijd om haar hart losbarst, zou ze er wel eens achter kunnen komen dat haar eigen geluk niet zo ver weg is als ze altijd dacht.

prinsessenboeken

Ash prinses - Laura Sebastian

Ook Ash Princess hoort in dit rijtje met prinsessenboeken thuis. Ash Princess is het eerste deel van een spannende nieuwe fantasy serie die draait om de asprinses Theo.

Prinses. Gevangene. Wees. Rebel. Prinses Theodosia (Theo) is als kind beroofd van haar moeder en van haar kroon. Jarenlang heeft ze zich geschikt naar de wil van de Keizer die haar land heeft overgenomen - om te overleven. Als de Keizer haar laatste sprankje hoop op redding vernietigt, ontwaakt er echter een vlammetje van opstand diep binnenin haar...

prinsessenboeken

Dagboek van een prinses - Meg Cabot

Bij de naam Dagboek van een prinses zal misschien nog niet zo snel een belletje gaan rinkelen, maar als je de titel The princess diaries hoort dan weet je vast wel waar ik het over heb! Dit boek is inderdaad het boek waarop de gelijknamige film met Anne Hathaway is gebasseerd. 

Dagboek van een prinses is het verhaal van de 14-jarige, schoolgaande Mia Thermopolis, een meisje uit Manhattan dat in gezelschap van haar onafscheidelijke  vriendin Lilly Moscowitz de strijd aangaat met leraren, jongens en opspelende hormonen. Tot ze er op een dag achter komt dat haar vader - die gescheiden leeft van Mia's moeder - de prins is van een klein Europees koninkrijk, en aangezien hij geen kinderen meer kan krijgen is Mia de aanstaande prinses van Genova!

prinsessenboeken

Glazen troon - Sarah J. Maas

De Glazen Troon, geschreven door de immens populaire auteur Sarah J. Maas (die ook de Hof van doorns en rozen serie heeft geschreven), kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van young adult prinsessenboeken.

In De glazen troon wordt Celaena voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

prinsessenboeken

Waterfire Saga - Jennifer Donnelly

Het volgende prinsessenboek in dit rijtje van prinsessenboeken speelt zich af onder water.

Diep in de oceaan leven de zeemeerminnen. Op de ochtend van haar verloving ontwaakt Serafina, een zeemeermin van de Middellandse Zee, met vreemde dromen in haar hoofd. Die voorspellen de terugkeer van een eeuwenoud kwaad.

Wanneer de pijl van een moordenaar Sera’s moeder vergiftigt, moet Sera op zoek naar het brein achter de moord om een oorlog te voorkomen. Geleid door haar schimmige dromen, zoekt Sera vijf andere zeemeerminheldinnen van de zes zeeën. Samen vormen zij een onverbrekelijke zusterband en ontdekken ze een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt.

prinsessenboeken

De Lunar Chronicles - Winter - Marissa Meyer

En ook de Lunar Chronicles hoort natuurlijk in dit rijtje thuis! Het vierde deel van deze serie volgt het verhaal van prinses Winter.

Prinses Winter is geliefd vanwege haar zachtaardige en vriendelijke karakter. De bewoners van Luna fluisteren dat ze ondanks de littekens op haar gezicht, nog mooier is dan haar stiefmoeder, koningin Levana.

Winter haat haar stiefmoeder en weet dat die haar grote liefde nooit zal goedkeuren, omdat Jacin niet meer is dan een simpele paleiswacht. Maar hij is ook haar beste vriend en helpt Winter om haar hallucinaties, waar ze soms door wordt overvallen, in toom te houden. Winter is echter niet zo zwak als Levana denkt. Samen met Cinder en haar bondgenoten zou Winter weleens genoeg macht kunnen hebben om een revolutie te ontketenen én de oorlog, die al veel te lang bezig is, te beëindigen.

Lukt het Cinder, Scarlet, Cress en Winter om koningin Levana te verslaan en zullen ze nog lang en gelukkig leven?

prinsessenboeken

Vampire Academy - Richelle Mead

Ook in Vampire Academy, die ook verfilmd is, spelen prinsessen een grote rol.

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die beschermd moet worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die wreed en gevaarlijk zijn. Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampir: half mens, half vampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa. Want de Strigoi zijn vastbesloten Lissa een van hen te maken. Rose en Lissa moeten voortdurend op hun hoede zijn, en verliefd worden is streng verboden, want de Strigoi kunnen elk moment toeslaan…

prinsessenboeken

De kroon van de Tearling - Erika Johansen

Op haar negentiende verjaardag begint prinses Kelsea Glynn haar gevaarlijke reis naar het kasteel waar ze ­geboren is. Ze komt haar kroon opeisen. Achttien jaar lang werd het koninkrijk geregeerd door Kelsea’s oom, een ­marionet van de Rode Koningin, die het buurland Mortmesme al decennia tiranniseert. Kelsea draagt de Tearlingsaffier, een juweel met immense ­magische krachten. Ze wordt beschermd door de Wachters van de Koningin, geleid door de raadselachtige en toegewijde Lazarus. Kelsea zal de ridders nodig hebben om te overleven. Haar vijanden zetten duistere moordenaars en duivelse bloedmagie in om te voorkomen dat zij gekroond wordt...

prinsessenboeken

Bitterblauw - Kristin Cashore

Het op een na laatste boek in de lijst met prinsessenboeken is het boek Bitterblauw van Kristin Cashore.

Bitterblauw speelt zich af in de zeven koninkrijken zes jaar na De gave van Katsa. In Bitterblauw zullen Katsa, Po, Giddon, Helda en andere karakters uit De gave van Katsa in dit boek ook weer hun opwachting maken. 

Bitterblauw, koningin van Monsea, raakt in de ban van de wereld buiten de kasteelmuren. Overdag proberen haar raadsmannen het verleden angstvallig voor haar verborgen te houden, maar 's nachts komt ze meer en meer te weten over de heerschappij van haar vader, koning Leck. Bitterblauw wist dat haar vader niet geliefd was, maar het begint haar te dagen dat haar koninkrijk vijfendertig jaar lang in handen is geweest van een krankzinnige. En dat ze, om de wonden te helen, dieper en dieper moet graven in de herinneringen die haar adviseurs zo wanhopig proberen te vergeten.

prinsessenboeken

Iskari - Kristen Ciccarelli

We sluiten deze lijst van prinsessenboeken af met Iskari van Kristen Ciccarelli.

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend - de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde - moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Welk prinsessenboek is jouw favoriet?

Lees ook: 10 bizarre feitjes over Disney prinsessen

Nieuwste artikelen

  • Recensie: Dear White People seizoen 4

  • Hartritme - Bart Chabot

  • 10x kick-ass vrouwenfilms

  • Recensie: Mare of Easttown

  • Sadie - Courtney Summers

Gerelateerde artikelen

  • Boeken zoals Throne of Glass

  • YA fantasy boeken series

  • Boekenreeks De Glazen Troon van Sarah J. Maas wordt een tvserie!

  • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2019 'Koninkrijk van as'

  • Winnen: 3x Het mes van de sluipmoordenaar van Sarah J. Maas

Zoek in artikelen