6x boeken over pesten

Helaas worden nog steeds veel kinderen (en volwassenen) gepest. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken en te tonen wat pesten met een mens kan doen zijn er veel boeken over pesten geschreven. Met name zijn er veel kinderboeken over dit onderwerp geschreven om de ogen te openen en te laten zien wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Wij hebben voor jullie 6x boeken over pesten op een rijtje gezet.

boeken over pesten 1. Spijt! – Carry Slee

Het kan bijna niet anders dan dat Spijt van Carry Slee op nummer 1 staat. Dit heftige en emotionele boek laat als geen ander zien wat pesten met een mens kan doen.

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelf mee. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat...

Lees HIER onze recensie

boeken over pesten

2. Like me! – Caja Cazemier

Caja Cazemier heeft net als Carry Slee veel jeugdboeken geschreven met belangrijke thema's. In het boek Like me! is het thema pesten.

 Zilver is best een beetje zenuwachtig voor de brugklas. Maar dat het zo erg zou worden, had ze nooit gedacht. Geen idee waarom, maar Lizz heeft het meteen al op haar gemunt. Zilver wordt getagd in vervelende foto’s op Instagram en uitgescholden via Whatsapp. Bijna de hele klas doet mee, want Lizz maakt wel duidelijk dat wie nog met Zilver omgaat, er meteen uit ligt. Maar Lizz heeft een geheim, iets wat niemand mag weten…

Lees HIER onze recensie

boeken over pesten

3. Xinia’s Wraak – Lydia Rood

Ook Lydia Rood heeft een ingrijpend boek over pesten geschreven. 

Gemene berichtjes op WhatsApp, grappen die eigenlijk helemaal niet leuk zijn… Xinia wordt gepest en ze begrijpt niet waarom. Dan laat zelfs haar beste vriendin Brit haar in de steek, op de dag van het schoolreisje. Als tijdens een storm het pretpark leegloopt, besluit Xinia achter te blijven. Tegelijk met de storm laat Xinia haar gedachten vrij – waarom wordt ze gepest? Ligt het wel aan haar? Misschien schuilt er iets in Xinia wat niemand had kunnen vermoeden – zelfs zijzelf niet.

Lees HIER onze recensie

boeken over pesten

4. Pesten: Stop! – Veronique Puts

Dit boek geschreven dor Veronique Puts is gericht op wat jongere kinderen. Pesten: Stop! laat zien dat pesten écht niet oké is en dat pesten moet stoppen. Dit boek moesten we dan ook wel opnemen in de lijst met boeken over pesten.

Word jij wel eens gepest? Of zie je dat iemand anders wordt gepest? Pesten gebeurt overal: op straat, op school, op het sportveld. Hoe vind je dat? En wat doe je dan? Dat kun je lezen in dit boek.

Beer en Sophie zien dat kinderen gepest worden op het schoolplein. Zomaar. Elke dag opnieuw. Ze besluiten er iets aan te doen. Pesten is niet cool. Iedereen heeft recht op een eigen mening en mag zichzelf zijn. Altijd.

boeken over pesten

5. Banga Slet – Roger Vanhoeck

In Banga Slet laat Roger Vanhoeck zien hoe pesters niet alleen in het echte leven kinderen kunnen pesten, maar dat dat ook online gebeurt.

De mama van Luna heeft grootse plannen met haar dochter. Want waarom voor verpleegster studeren als je ook dokter kunt worden? In het 'Proffenkot', de eliteschool bij uitstek, zal Luna alle kansen krijgen.

Maar Luna is verschrikkelijk eenzaam op haar nieuwe school. Ze voelt er zich helemaal niet thuis, mist haar vrienden, en sluit zich zoveel mogelijk op in haar eigen wereldje. Net daardoor krijgen een aantal pestkoppen haar in hun vizier. Het gepest gaat van kwaad naar erger. Tot Luna haar eigen e-mailadres en telefoonnummer op het internet ontdekt, met het bericht dat ze iedere jongen naaktfoto's wil sturen. Terwijl Luna helemaal in paniek slaat, probeert de school naar oplossingen te zoeken. Zullen de leerkrachten en de directie erin slagen het pesten een halt toe te roepen?

boeken over pesten

6. Off line – Caja Cazemier

We sluiten de lijst af met nog een boek van Caja Cazemier. Ook in dit boek gaat pesten verder dan alleen pesten in de klas. De hoofdpersoon in dit boek krijgt te maken met cyberpesten. Iets wat vandaag de dag nog steeds actueel is.

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de een of andere reden heeft Sophie het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezorgde leven in een hel. Tevergeefs vraagt ze de anderen ermee te stoppen. Wat moet Jiska doen?

Lees HIER onze recensie

Welk boek over pesten heeft op jouw de meeste indruk gemaakt?

Lees ook: De beste Carry Slee boeken

Nieuwste artikelen

  • Film & Serie top 6: maart 2024

  • The Finish Line - Kate Stewart

  • Fictie top 6: maart 2024

  • Young adult top 6: maart 2024

  • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

  • De beste Carry Slee boeken

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Interview met de hechte cast van Spijt!

  • De leukste audioboeken op Spotify

  • De 10 leukste tienerboekenseries

Zoek in artikelen