9 boeken over 'haunted houses'

Er bestaan veel verschillende meningen over geesten. Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat geesten bestaan en anderen vinden het maar onzin. Toch zijn verhalen over 'haunted houses' erg populair en natuurlijk ontzettend eng. Als lezer weet je meestal niet precies wat er aan de hand is, waardoor je op het puntje van je stoel zit tijdens het lezen. Speciaal voor de mensen die hiervan houden hebben we 9 boeken over 'haunted houses' op een rijtje gezet.

1. De geesten van Hill House - Shirley Jackson

We beginnen dit rijtje van boeken over 'haunted houses' met De geesten van Hill House. Onlangs is er ook de serie 'The Haunting of Hill House' op Netflix verschenen. Deze serie is gebaseerd op het boek van Shirley Jackson. Eleanor Vance is een jonge vrouw met problemen. Samen met een aantal anderen overnacht ze in Hill House, waarvan gezegd wordt dat er paranormale gebeurtenissen plaatsvinden. Langzaam maar zeker krijgt het huis de vier hoofdpersonen in zijn macht, met verregaande consequenties.

boeken over 'haunted houses'

2. Het dagboek van Ellen Rimbauer: Mijn leven in Rose Red - Stephen King/ Joyce Reardon

Ellen Rimbauer, de jonge bruid van John Rimbauer, houdt een dagboek bij over haar leven. Ze schrijft over haar angsten, haar seksualiteit en de nachtmerrie die haar leven zou worden. In haar dagboek beschrijft Ellen niet alleen haar leven, maar ook de constructie van het Rimbauer-landhuis 'Rose Red'. Dit is een immens bouwwerk in Seattle, waarin zich veel gruwelijke en onverklaarbare tragedies hebben afgespeeld. Het dagboek doet verslag van deze mysterieuze gebeurtenissen, die het huis in Seattle een slechte naam bezorgden - en die pas met dit dagboek te duiden zijn.

boeken over 'haunted houses'

3. De vrouw in het zwart - Susan Hill

In De vrouw in het zwart van Susan Hill volgen we het verhaal van Arthur Kipps, een jonge advocaat die naar het dorpje Crythin Gifford gestuurd wordt om een erfenis te regelen. Aan de rand van het dorp moet hij het testament van de overleden Alice Drablow doornemen. Terwijl hij daarmee bezig is, ontdekt hij het geheim van de vrouw. Een geheim dat nog altijd de rillingen over de ruggen van de dorpelingen laat lopen. Wat de rondwarende vrouw in het zwart er mee te maken heeft wil niemand hem vertellen, maar haar verschijning brengt iedereen, ook Arthur, tot absolute doodsangst...

boeken over 'haunted houses'

4. The House Next Door - Anne Rivers Siddons

The House Next Door van Anne Rivers Siddons is alleen in het Engels te lezen. Colquitt en Walter Kennedy wonen samen in een charmante, rustvolle buitenwijk in Atlanta, Georgia. Ze hebben een goed leven samen dat bestaat uit leuk werk en luie weekenden. Maar dit verandert wanneer er een huis gebouwd wordt op het perceel naast hun huis. Al snel merken Colquitt en Walter dat er iets niet klopt met huis naast dat van hen. Natuurlijk kan het huis niet spoken, maar toch lijkt de goedheid uit alle mensen die er gaan wonen verdreven te worden.

boeken over 'haunted houses'

5. The Amityville Horror - Jay Anson

Ook The Amityville Horror van Jay Anson is alleen in het Engels te lezen. George en Kathy Lutz gaan samen met hun drie kinderen in een huis met een vreselijke geschiedenis wonen. Een jaar eerder vermoorde Ronald DeFeo hier zijn ouders en vier andere familieleden in opdracht van 'stemmen in het huis'. George en Kathy weten van niks en denken dat dit hun droomhuis is, maar dan vinden er bizarre en onverklaarbare gebeurtenissen plaats, die hen al snel de stuipen op het lijf jagen. Het huis lijkt bezeten door een duivelse kracht ... Zal het noodlot ook bij hen toeslaan?

boeken over 'haunted houses'

6. De Shining - Stephen King

Jack Torrance wordt in de winter de opzichter van het afgelegen Overlook Hotel en hier gaat hij samen met zijn vrouw, Wendy, en zijn zoontje, Danny, naartoe. Torrance is daar nog nooit eerder geweest… of toch wel? Hij lijkt zichzelf een beetje te verliezen tijdens zijn verblijf in het hotel. De zoon van Jack, Danny, is helderziend en wilde aanvankelijk al niet naar het verlaten hotel. Hij voorziet dan ook een onbekend gevaar dat hem en zijn ouders bedreigt. Het erge is dat hij daar niets tegen kan ondernemen. 

boeken over 'haunted houses'

7. De onschuldigen (The Turn of the Screw) - Henry James

Een jonge vrouw gaat aan de gang als gouvernante voor twee vreemde, mooie, merkwaardige, maar stille kinderen; Miles en Flora. Ze wonen op een verlaten landgoed, een landgoed dat wordt bewoond door een verschrikkelijk kwaad. Af en toe verschijnen er figuren die vanuit donkere torens en stoffige ramen naar de gouvernante en de kinderen kijken. Al snel realiseert de gouvernante zich dat de duivelse wezens de kinderen willen hebbem. Ze proberen hun lichamen te corrumperen, hun geest en hun ziel te bezitten... Maar dit is nog niet eens het ergste. De gouvernante ontdekt namelijk dat Miles en Flora geen angst hebben voor het loerende kwaad.

boeken over 'haunted houses'

8. Het kaartenhuis - Mark Z. Danielewski

Een jonge familie gaat in een huis op Ash Tree Lane wonen en ze ontdekken al snel dat er iets heel goed mis is. Het huis blijkt van binnen veel groter te zijn dan aan de buitenkant. Een blinde oude man, een jonge bediende in een tattoo-winkel, en een krankzinnige vrouw die rondwaart in de zalen van een psychiatrische inrichting vertellen het verhaal van een familie die wordt geconfronteerd met een constant veranderende reeks gangen in hun huis, totdat ze uiteindelijk oog in oog komen te staan met de verschrikkelijke duisternis die in het binnenste verborgen zit.

boeken over 'haunted houses'

9. Hell House - Richard Burton Matheson

Het laatste boek in ons rijtje van boeken over 'haunted houses' is Hell House van Richard Burton Matheson en is alleen in het Engels te lezen. Belasco House wordt gezien als de Mount Everest van de spookhuizen. Er hebben zich hier scènes van bijna onvoorstelbare gruwel en verdorvenheid. Er zijn al verschillende onderzoeksteam op onderzoek uitgegaan, maar die zijn beide keren geëindigd in moord, zelfmoord of waanzin. Nu is er weer een nieuw onderzoeksteam opgezet. Vier vreemdelingen, elk met zijn of haar eigen reden om de onbekende kwellingen en verleidingen van het landhuis te durven, gaan samen de strijd aan...

 

Lees jij graag boeken over 'haunted houses'?

Lees ook: 8 boeken om te griezelen met Halloween

Nieuwste artikelen

  • Ollie de Viking - Adam Stower

  • Hart te huur – Diverse auteurs

  • Het Park – Magnus Weightman

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

  • 16 x gezellige Halloween films

  • Do It Yourself: 3x herfst DIY waar je het warm van krijgt!

  • Do It Yourself: Papieren Book Pumpkins

  • Disneyfiguren in een creepy jasje

Zoek in artikelen