De grote literaire boeken van 2018

Het jaar 2018 is alweer bijna voorbij en wat zijn er ontzettend veel literaire boeken verschenen. Sommige waren beter dan andere, maar er zaten in ieder geval een paar ware pareltjes tussen! Deze literaire boeken zijn zelfs genomineerd voor verschillende belangrijke boekenprijzen in 2018. Wij hebben daarom voor jullie uitgezocht wat de 13 grote literaire boeken van 2018 waren en ze hieronder op een rijtje gezet.

De grote literaire boeken van 2018

1. De Heilige Rita - Tommy Wieringa

Al bijna 50 jaar wonen Paul Krüzen en zijn vader Aloïs in de Saksische spookboerderij buiten Mariënveen. Voor hen leefden vele generaties precies hetzelfde leven als hen, de tijd in Mariënveen is namelijk stil blijven staan. De moderne tijd is nog steeds niet aangebroken. Paul zorgt voor zijn vader zoals die ooit voor hem heeft gezorgd. Aloïs heeft alleen zijn zoon Paul en niemand anders. Hij is dus heel erg afhankelijk van hem. Maar Paul heeft meer zorgen dan alleen zijn vader. Hij maakt zich namelijk druk over de buitenlanders die zich het dorp toe-eigenen, zijn enige vriend die zichzelf in de nesten werkt én het gemis van zijn moeder is nog altijd op de voorgrond aanwezig.

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

2. En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra

In Den Haag wordt er op 5 december 1946 een sinterklaassurpise bezorgd. Dit blijkt niet zomaar een normale suprise te zijn, maar een bom. Hierdoor komen drie 'foute' nederlanders om het leven. De verre oom van Marjolijn van Heemstra blijkt het brein achter deze operatie te zijn. In haar familie is hij een echte held. Als Marjolijn 18 wordt krijgt ze op haar verjaardag een ring van deze verre oom met de vraag of ze haar eerste zoon naar hem wil vernoemen. Pas jaren later raakt Marjolijn in verwachting van haar eerste kindje en vraagt ze zich af wie haar oom werkelijk was. Een held of een ordinaire misdadiger?

de grote literaire boeken van 2018

3. Ondanks de zwaartekracht - Suzanna Jansen

In Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen volgen we het verhaal van Cornelis van Eesteren en Steffa Wine. Beiden hebben ambities die niet zomaar door hun omgeving geccepteerd zullen worden. Cornelis is de zoon van een aannemer, maar wil tegen de wil van zijn vader een architect worden. Hij wil letterlijk de wereld scheppen uit baksteen en beton. In 1935 ontwerpt hij het grote uitbreidingsplan van Amsterdam, dat na de oorlog in uitgeklede vorm wordt gebouwd. Steffa is de dochter van een schipper en wil danseres worden. In het Nederland van 100 jaar geleden is dit een bedorven beroep. Dansen is een reactie op de geestdodende monotonie van het machinewerk. Steffa drukt zo het ritme uit van de nieuwe tijd.

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

4. Tsjaikovskistraat 40 - Pieter Waterdrinker

Tsjaikovskistraat 40 van Peter Waterdrinker neemt de lezer mee op een meeslepende reis door de Russische geschiedenis en door het leven van Peter zelf. Het boek begint in het huis van Peter in Sint-Petersburg, waar hij woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum van de Russische revolutie van 1917 was. Behalve een kroniek over deze periode is Tsjaikovskistraat 40 een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de Peter, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht. Tsjaikovskistraat 40 is een roman van een aangrijpende schoonheid, een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert.

de grote literaire boeken van 2018

5. Jij bent van mij - Peter Middendorp

Tille Storkema is een jonge vader van twee kinderen, maar op een nacht vergrijpt hij zich aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij dood en naakt teruggevonden in een weiland. Op dat moment weet niemand wie dit op zijn geweten heeft en ook Tille zwijgt als het graf. Toch komt er steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen en onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer. Pas na dertien jaar wordt Tille gepakt voor de moord op het naakte meisje in het weiland. In die dertien jaar was hij gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. 

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

6. Peachez, een romance - Ilja Leonard Pfeijffer

Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: een professor in Amerika wordt verliefd op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoop haalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle liefdesrelaties? In dit boek wordt het moderne fenomeen van catfishing behandeld. 

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

7. Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken - Arjen van Veelen

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken gaat over een schrijver die na de dood van zijn beste vriend, Thomas, naar Alexandrië afreist. Zijn doel is om de boeken die Thomas schreef in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Daarnaast wil hij ook op zoek gaan naar de tombe van Alexander de Grote. Hij wil namelijk al een heel erg lang een biografie over hem schrijven. Tijdens zijn avontuurlijke reis komen er veel herinneringen aan Tomas naar boven. Zal het hem lukken om de boeken in de Bibliotheek te kunnen plaatsen?

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

8. Max, Mischa & het Tet-offensief - Johan Harstad 

In Max, Mischa & het Tet-offensief wordt het verhaal van toneelregisseur Max Hansen verteld. Als puber is hij naar Amerika geëmigreerd, maar hij heeft moeite om zijn verleden achter zich te laten. Zijn jeugd bracht hij door in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten. In het verhaal komen veel verschillende thema's langs, zoals de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers. 

de grote literaire boeken van 2018

9. De pelikaan - Martin Michael Driessen

Andrej woont in een stadje aan de Adriatische kust in het communistische Joegoslavië en is postbode van beroep. Josip daarentegen is verantwoordelijk voor de kabeltrein die de reizigers naar het heldenmonument boven op de heuvel brengt. Hij is niet gelukkig in zijn huwelijk en heeft een minnares. Op een dag schiet Andrej een paar foto's van een liefdevolle ontmoeting tussen Josip en zijn minnares. Andrej begint Josip hiermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Ook Josip gaat op zijn beurt Andrej hiermee chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door. 

de grote literaire boeken van 2018

10. Voor het vergeten - Peter Verhelst

Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

Lees hier de recensie.

de grote literaire boeken van 2018

11. Wees onzichtbaar - Murat Isik

Het is het begin van de jaren tachtig in de Bijlmermeer. De Turkse jongen Metin (5) komt samen met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. De vader van het gezien is een communist zonder werk. Hij leest de boeken van Marx overdag en in de avond gaat hij drinken met zijn vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan is het hele gezin bang. Metin vreest zijn vader en maakt zich onzichtbaar. Maar als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert, groeit langzaam het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook.

de grote literaire boeken van 2018

12. Onder het ijs - Ellen de Bruin

In 2004 doet een groep klimaatwetenschappers onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Ook Bas Fretz is een onderzoeker op het schip. Ze is 21 jaar, maar speelt nog met lego. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Stiekem hield ze van hem en ze zou graag weten of hij ook van haar hield. Daar zal ze waarschijnlijk nooit meer achter komen nu hij dood is. Als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken - laat staan die van zichzelf.

de grote literaire boeken van 2018

13. In alle steden - Aukelien Weverling

Hoe ziet de toekomst eruit van een angstmaatschappij die geen compassie meer kent, waarin de een wint en de ander niet In alle steden vertelt het verhaal van Bennie. Bennie leeft in een andere tijd, in een ander systeem. Het dagelijks leven wordt geregeerd door het Verenigd Christendom en de wijk waarin je woont. Leef je in A heb je het goed vertoeven, maar leef je in F of zelfs G is het leven hard aanpoten. Maar niets houdt Bennie tegen en hij steekt graag beide handen uit de mouwen om zijn verdiende loon in stamkroeg Crapola weer uit te geven. Het zit zeker niet altijd mee, maar Bennie laat zien dat er altijd een uitkomst is, of niet?

Lees hier de recensie.

 

Wat vind jij de grote literaire boeken van 2018?

Lees ook: 9x historische romans over Nederland

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

  • De lijst van al mijn wensen

  • Literalicious

  • Gulzig

  • Breekbare uren

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen