De hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

Hou jij wel van lekker eten en vind je het heerlijk om soms als een echte keukenprinses de hele dag in de keuken te staan? Of hou jij van lekker simpel eten met niet al te veel poespas? Dan kunnen goede kookboeken natuurlijk niet in jouw boekenkast ontbreken! Wij hebben daarom de hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018 op een rijtje gezet. Deze kookboeken werden allemaal beoordeeld met maar liefst 5 hartjes. 

hoogs gewaardeerde kookboeken van 2018

1. Simpel - Yotam Ottolenghi

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een kookboek van Yotam Ottolenghi eenvoudig is, maar zijn nieuwe kookboek Simpel staat echt vol met allemaal eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak! Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. De gerechten uit Simpel zijn niet alleen heel lekker, maar zijn ook een lust voor het oog. En met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept.

Lees hier de recensie.

hoogs gewaardeerde kookboeken van 2018

2. Jamie kookt Italië - Jamie Oliver

Jamie Oliver keert met zijn nieuwste boek Jamie kookt Italië terug naar zijn geliefde land, Italië. Het boek bevat 140 van zijn ultieme Italiaanse recepten, waarbij het draait om de ziel van de Italiaanse keuken. Hij draagt het boek op aan de mannen die hem de liefde voor alles wat Italiaans is hebben gegeven: Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. Via een rondreis langs nonna’s (grootmoeders) geeft hij de lezer klassieke recepten uit het hele land mee. Puur genieten van de beste recepten. ‘Beter dan dit wordt het niet’, aldus de sterrenkok zelf.

Lees hier de recensie.

hoogs gewaardeerde kookboeken van 2018

3. Iedereen eet mee - Alexia Stevens

Elke dag evenwichtig én lekker koken voor het hele gezin is vaak een moeilijke uitdaging. Zeker als je tijdens het koken ok nog eens rekening moet houden met een voedselintolerantie of - allergie. Om anderen te helpen startte Alexia Stevens als ervaringsdeskundige de blog Must Be Yummie op om haar allergievrije recepten te delen. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja of geraffineerde suiker. Want ook al heb je een intolerantie of allergie je mag echt gewoon 100 % genieten van lekker eten!

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

4. Zomers koken met Yvon - Yvon Jaspers

Yvon Jaspers neemt je in dit kleurrijke kookboek mee naar een zonnig eiland. Daar staat een oud keukentafeltje met een wapperend kleed in de wind. Niet keurig netjes gedekt, maar een beetje geïmproviseerd. Verschillend servies, verschillende glazen en een bij elkaar geraapt zooitje vorken. En rijk gevuld met de heerlijkste, zonnige gerechten. Iedereen heeft wat meegebracht: van soepen en pasta's tot maaltijdsalades, van zeebaars van de grill tot kip uit de oven, van walnotencake tot citroentaart. Mezze, meraki en vier het leven zo vaak als je kunt!

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

5. Eet. Leef. Reis. - Donal Skehan

Eet, leef en reis zijn drie woorden die samenvatten wat voor Donal Skehan belangrijk is: goed eten, een evenwichtige levensstijl en wereldwijd inspiratie opdoen. Hij beschrijft gerechten uit de hele wereld, opgebouwd rond de drie bovenstaande thema's. Het thema 'Eet' is gewijd aan snelle, gezonde gerechten, zoals salades en comfortfood. Het thema 'Leef' richt zich meer op energierijke en voedzame gerechten, van een powerontbijt tot superfoodsnacks. En het thema 'Reis' bevat recepten die geïnspireerd zijn op zijn wereldwijde omzwervingen. In dit kookboek ga je mee op reis met Donal. 

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken 2018

6. Kleine taartjes - Meike Schaling

In Kleine taartjes vind je één basisrecept waarmee je oneindig kan variëren. In het boek staan 60 variaties, op de minimini's van Petit Gâteau, maar zelf je eigen taartje samenstellen is natuurlijk ook een optie. Meike Schaling, eigenaresse van Petit Gâteau in Amsterdam en Parijs, deelt met dit boek haar liefde en recepten voor kleine taartjes. Van het basisrecept voor deeg tot ganache, praliné, soezenbeslag en nog veel meer. En heb je geen zin om taartjes te bakken? Ga dan aan de slag met het pocheren, bakken of karamelliseren van fruit.

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken 2018

7. Elke dag Marta - Marta Majewska

Elke dag Marta is opgedeeld in 7 hoofdstukken: moeilijke maandag, doordeweekse dinsdag, kidswoensdag, bff-donderdag, couch potato vrijdag, stoefzaterdag en lazy brunchzondag. In dit boek vind je recepten voor alle dagen en eetmomenten van de week. Begin je maandag bijvoorbeeld met een coffee smoothie, maak op woensdag samen met je kinderen pizza’s met ‘pick it yourself’-toppings en eindig de week op zondag met een brunch met een wortelcake met quinoa. Deze ruim honderdvijftig pagina’s tellende paperback bevat naast de vele recepten ook keukenhacks. Hoe maak je bijvoorbeeld een gepocheerd ei, cadeautjes uit eigen keuken en de mooiste Instagram foodsnaps?

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

8. Het ultieme tostiboek - Dhr. Jasper Kool

Het ultieme tostiboek is ingedeeld in 4 categorieën: Klassiek, Trendy, Cheffy, Hollands, Spicy, Mediterraan, Werelds en Zoet. Het leuke aan een tosti is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Iedereen kent de tosti ham-kaas en tosti ananas, maar heb je ook weleens gedacht aan een tosti met gamba's en sambalkaas, een zoete tosti met witte chocolade en aardbeien, of juist hartig met gegrilde bataat of een tosti Chinese baopao? Met slechts een paar simpele, maar smaakvolle ingrediënten creëer je de lekkerste tostivariaties!

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

9. Vegetarisch het jaar door - Anna Jones

In Vegetarisch het jaar door geeft Anna Jones vindingrijke vegetarische recepten, geschikt voor alle zes(!) seizoenen: van het begin van het jaar, het vroege voorjaar en de lente tot de zomer, herfst en winter. Anna's meer dan 250 makkelijk te bereiden gerechten zitten boordevol smaak. Of het nu gaat om tomaten met dragon en groene olie, bonen met vlierbessendressing en burrata, platbrood met gerookte aubergine of honing-koriandercitroencake. Vegetarisch het jaar door is een kookgids om permanent te raadplegen op koude, korte winterdagen en lange, zwoele zomernachten - elke dag, het hele jaar door.

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken van 2018

10. Frisse start - Martha Stewart

Frisse Start van Martha Stewart is naast een kookboek met recepten ook een handboek om je lichaam opnieuw een goede start te geven. Er staan recepten in, maar ook onderbouwende informatie over alles wat je nodig hebt om je lichaam en geest te voeden. Daarnaast staan er tips in voor een gezonde voorraadkast, lijstjes met de beste detoxifiers, anti-oxidanten en andere voedingsstoffen die de gezondheid een boost geven. Daarnaast kan er een detox gevolgd worden van 3 of 21 dagen.

Lees hier de recensie.

hoogst gewaardeerde kookboeken 2018

11. Onder de mediterrane zon - Nadia Zerouali

Nadia en Merijn reisden van Spanje en Zuid-Italië via Marokko, Tunesië, Algerije en Libië door naar Libanon. Als herinnering namen zij gerechten en smaken mee. Onder de mediterrane zon is voor hen culinaire rijkdom, verscheidenheid en gelijkenis. En heel veel lekker eten. Elke keer als ze ergens binnenkwamen vroegen zij: wat eten jullie precies? Dat opende deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen, die hen met grote gastvrijheid onthaalden op tafels vol eten. De mama's in de keuken leerden de tradities aan de dames: ze kookten en aten overal. De recepten in dit boek zijn hun heerlijke interpretaties.

Lees hier de recensie.

12. TLV - Jigal Krant

Tel Aviv bruist. Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. Een culinair paradijs dat al op straat begint. Jigal Krant, culinair journalist en radiomaker, schuift zijn liefde voor Tel Aviv niet onder stoelen of banken. In de inleiding van TLV vertelt hij hoe de stad de afgelopen 25 jaar is uitgegroeid tot een culinaire stad vol restaurants en eetkraampjes. Een combinatie van traditie en het gebrek aan traditie. Een smeltkroes van culturen met elk zijn eigen culinaire bagage.

Lees hier de recensie.

13. Scandinavisch comfort food - Trine Hahnemann

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, die weergeven hoe de schrijfster eet en kookt. Zo bevat het boek onder andere de hoofdstukken 'Wat ik overdag eet', 'Paas-hygge', 'Onze familiediners', 'Soepen voor alle seizoenen' en 'De broden die ik bak'. Voorafgaand aan en tussen ieder hoofdstuk in vertelt Trine Hahnemann onder andere over haar manier van werken, haar voorkeuren voor bepaalde gerechten, de Scandinavische keuken en het gebruik van biologische producten. De persoonlijke verhalen tussendoor, maken van dit boek niet alleen een kookboek, maar ook een boek dat leuk is om te lezen. Het ademt de sfeer van de Scandinavische keuken, maar ook van belangrijke feestdagen daar.

Lees hier de recensie.

Wat vind jij het beste kookboek van 2018?

Lees ook: 10 pop-culture kookboeken die horen bij je favoriete serie

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Chicklit top-5: juni

  • Top 10 films over eten

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

Zoek in artikelen