Jeugdboeken met een krachtige boodschap

Het leven van een tiener kan heel erg hard en moeilijk zijn wanneer je bijvoorbeeld wordt gepest of seksueel geintimideerd. En dan liggen er tegenwoordig ook nog heel veel verschillende verleidingen op de loer. Zeker als je een tiener bent dan is alles spannend om te proberen. Vooral als je even al je zorgen en problemen wilt vergeten. Sommige tieners zoeken dan hun toevlucht in alcohol en drugs. Wij hebben daarom 8 jeugdboeken met krachtige boodschappen op een rijtje gezet die jou laten zien dat je niet de enige op de wereld bent met dit soort problemen. Deze boeken kunnen jou helpen en een hart onder de riem steken!

Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap

1. Wat als… - Daniëlle Bakhuis

Wat als... van Daniëlle Bakhuis gaat over pesten en het verleden dat je niet meer ongedaan kunt maken. Vroeger, vier jaar geleden in de brugklas, was Jade een pester. Haar verleden heeft ze diep weggestopt in haar geheugen, maar die lijkt haar nu in te halen. Het meisje dat ze gepest heeft is terug en hoe! Zoë is nu onuitstaanbaar mooi, populair, nonchalant en zelfverzekerd. Jade heeft spijt van haar gedrag en wil haar excuses aanbieden. Helaas heeft Zoë daar totaal geen boodschap aan. Ze vergeeft het haar wel, maar ze zal het nooit vergeten. Dan vindt Jade een dreigbriefje in haar kluis. En nog één. En nog één. Want wat als sorry zeggen niet genoeg is?

Lees hier de recensie.

Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap  Jeugdboeken met een krachtige boodschap

2. Snitch - Margje Woodrow

Snitch van Margje Woodrow gaat over meerdere belangrijke onderwerpen, zoals  pesten en buitensluiten, maar ook over het gebruik van medicijnen. Roos en Quinty zijn al jarenlang vriendinnen met elkaar, maar dan komt Fenna bij hen in de klas. Quinty laat Roos min of meer vallen en kiest voor Fenna. Roos voelt zich afgedankt. Ze reageert nogal heftig en haar omgeving beschouwt dat als een probleem. Er wordt haar zelfs ritalin voorgeschreven, maar Roos weigert om het in te nemen. Steeds vaker lijkt Roos betrokken bij de ongelukken van haar klasgenoten. Ze heeft de schijn heel erg tegen en iedereen verdenkt haar. Maar dan ontdekt Roos wat er daadwerkelijk speelt. Geloven ze haar of is er sprake van verraad?

Lees hier de recensie.

jeugdboeken met een krachtige boodschap

3. Spijt - Carry Slee

Spijt van Carry Slee is een erg heftig verhaal over pesten en de onomkeerbare gevolgen hiervan. Jochem voelt zich niet gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat...

Lees hier de recensie.

Jeugdboeken met een krachtige boodschap

4. Overdosis - Helen Vreeswijk

De titel verklapt het eigenlijk al een beetje, Overdosis van Helen Vreeswijk gaat over drugsgebruik. In het boek volgen we het verhaal van een hechte vriendengroep die langzaam uit elkaar valt door het gebruik van partydrugs. Het begint allemaal heel onschuldig. Elk weekend trekken ze samen op, ze gaan stappen, feesten en dansen. Er wordt af en toe voorzichtig geëxperimenteerd met drugs. En waarom niet? Iedereen doet het. Tot het afschuwelijk fout gaat en de groep het spoor helemaal bijster raakt. Achter een schijnbaar onschuldig pilletje schuilt een wereld van zware criminaliteit. Er wordt goed verdiend aan xtc, dus wordt er ook flink mee geknoeid.

Jeugdboeken met een krachtige boodschap

5. Like me! - Caja Cazemier

Like me! van Caja Cazemier is een aangrijpend boek over pesten en de rol van social media hierin. Zilver gaat voor het eerst naar de middelbare school. Nog voor ze voor het eerst naar school gaat, is ze bang gepest te worden. Is het niet vanwege haar rode haar, dan zal het misschien wel zijn omdat ze twee moeders heeft of vanwege haar bijzondere naam: gepest worden zal ze. Terwijl zus Zonne vertelt hoe geweldig de middelbare school is, gaat Zilver er met gemengde gevoelens heen. Helaas lijkt haar voorgevoel uit te komen. Vrijwel direct ontdekt ze twee minder leuke klasgenoten, Lizz en Mila. Slechts één blik is voor Zilver voldoende. Die meiden gaan zorgen voor problemen. Daarna wordt Zilver getagd in vervelende foto’s op Instagram en uitgescholden via Whatsapp.

Lees hier de recensie.

jeugdboeken met een krachtige boodschap

6. Exit - Tim Kestens

In Exit van Tim Kestens draait het allemaal om het gebruiken van drugs en de verlangens van vier jongens. We volgen het verhaal van vier vrienden 'voor het leven': Bas, Jelle, Finn en Thijs. Ook wel bekend als de gay king of cool, mister IQ, de blonde ridder en de puistige prins. Samen zijn zij altijd op zoek naar kicks, en vooral, heel veel fun. Na enkele opwindende drugstrips en grappige misdaden gaan ze helemaal uit de bocht. En nog erger: hun leven ontspoort. Plotseling valt de groep uit elkaar en worden ze allemaal geconfronteerd met een verschrikkelijke verantwoordelijkheid. Hoe moet het leven verder? Met elkaar of zonder elkaar?

Jeugdboeken met een krachtige boodschap

7. Pijnstillers & Paniek - Carry Slee

Dit zijn twee boeken in één en beide verhalen behandelen twee belangrijke onderwerpen, namleijk medicijnmisbruik en seksuele intimidatie. In Pijnstillers gaat Casper op zoek naar zijn vader, die zijn gezin verliet toen Casper nog een baby was. Casper heeft nooit echt de behoefte gehad om zijn vader te leren kennen. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt, wil hij niets liever dan zijn vader vinden. In Paniek voelt Sasja zich niet meer veilig thuis. De vriend van haar moeder is samen met zijn zoon Felix bij hen komen wonen. Felix valt Sasja lastig, maar ze durft het tegen niemand te zeggen.

jeugdboeken met een krachtige boodschap

8. Iets van mij - Caja Cazemier

Tot slot gaat het laatste boek, Iets van mij van Caja Cazemier, over zwanger zijn als je nog een tiener bent. Nikki is pas 16 als ze zwanger raakt. Wat nu? Haar ouders, haar tweelingzus Noa en haar vriend Tygo vinden dat ze het moet laten weghalen, maar Nikki besluit de baby te houden. Er verandert veel en Nikki moet van alles regelen. Het is een eenzame tijd: haar relatie loopt stuk en ze vervreemdt van haar zus. Terwijl haar klasgenoten examen doen, bevalt Nikki van haar kind. Met veel moeite lukt het Nikki haar leven opnieuw in te richten. Toch vraagt ze zich wel eens af of ze de juiste beslissing genomen heeft, hoeveel ze ook van haar kindje houdt.

Welke boodschap vind jij het krachtigst van deze jeugdboeken?

Lees ook: Ken jij deze jeugdboeken nog?

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • Interview met de hechte cast van Spijt!

 • Chicklit.nl top 6: februari 2019

 • Filmtip: Spijt!

 • Recensie: Chatroom

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen