Alle grote boekenwinnaars uit 2018

2018 was weer een prachtig boekenjaar voor alle boekenwurmen. Er zijn ontzettend veel nieuwe pareltjes verschenen en alleen de allerbeste boeken hebben in 2018 een prijs in de wacht weten te slepen. Wij hebben voor jullie alle grote boekenwinnaars uit 2018 op een rijtje gezet, zodat jij je TBR voor 2019 alvast kunt gaan aanvullen!

Chicklit.nl: boek van het jaar verkiezing: De Zeven Zussen - Lucinda Riley

Ook dit jaar vond de Chicklit.nl boek van het jaar verkiezing weer plaats. In november konden onze lezers stemmen op hun favoriete boek en daar is toen een top 3 uit gekomen. De genomineerden voor de titel waren: De Zeven Zussen (Lucinda Riley), De Buitenstaander (Stephen King) en Stuur me een berichtje (Jill Mansell). De Zeven Zussen van Lucinda Riley is uiteindelijk het Chicklit.nl boek van het jaar 2018 geworden. De juryleden waren van mening dat Lucinda Riley op meesterlijke wijze wisselt tussen de verschillende perspectieven van Maia en Izabela. Door ook het verleden in het verhaal te verwerken krijgt het boek de nodige diepgang en bouw je echt een band op met de personages. Hierdoor worden verschillende emoties bij de lezer opgeroepen, zoals verdriet, liefde en angst. Lees hier meer over het juryoordeel.

In de Zeven Zussen draait het vooral om Maia. Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018

Chicklit.nl: Young Adult van het Jaar: Rijk van Stormen - Sarah J. Maas

Naast de Chicklit.nl boek van het jaar verkiezing vond dit jaar ook weer de Young Adult boek van het jaar verkiezing plaats. Nadat jullie in november allemaal massaal op jullie favoriete Young Adult boek hebben gestemd, is er een top 3 uit gekomen! De genomineerden voor deze categorie waren: Rijk van Stormen (Sarah J. Maas), Heel me (Tahereh Mafi) en Schaduwheer (Cassandra Clare). Uiteindelijk kwam Rijk van Stormen van Sarah J. Maas als winnaar uit de bus! De juryleden vinden dat Rijk van Stormen ontzettend origineel en verrassend is. Ondanks dat het al het vijfde deel is in De Glazen Troon-serie, bewijst Sarah J. Maas maar weer dat ze fantastische Young Adult fantasy boeken kan schrijven. Wat daarnaast goed merkbaar is, is dat Sarah J. Maas' schrijfstaal volwassener is dan het gemiddelde Young Adult boek waardoor Rijk van Stormen niet alleen interessant is voor Young Adult lezers, maar ook voor liefhebbers van fantasy. Lees hier meer over het juryoordeel.

In Rijk van stormen heeft Celaena allang haar rechtmatige rol van erfgename Aelin Galathynius ingenomen en heeft ze gezworen haar koninkrijk terug te krijgen. De Duistere Koning Erawan gebruikt Aelins verleden, haar vijanden en haar vrienden in een uiterste krachtvertoon om te voorkomen dat ze haar doel bereikt. Aelin heeft een krachtig hof dat ze leiding moet geven en heeft haar hart aan een Fae-prins gegeven. Nu moet ze bepalen wat – of wie – ze bereidt is op te offeren om haar wereld te redden…

boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018

Bookspot Literatuurprijs: De Heilige Rita - Tommy Wieringa

Voor de BookSpot Literatuurprijs waren maar liefst 6 boeken genomineerd. De strijd ging tussen de volgende boeken: Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen, Jij bent van mij van Peter Middendorp, Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken van Arjen van Veelen, Voor het vergeten van Peter Verhelst, De Heilige Rita van Tommy Wieringa en In alle steden van Aukelien Weverling. Natuurlijk kon er uiteindelijk maar één iemand de winnaar zijn en dat was Tommy Wieringa met De Heilige Rita! De vakjury zei het volgende over De Heilige Rita: “Het boek is in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren’’. Met het winnen van de BookSpot Literatuurprijs 2018 ging ook een geldprijs gepaard, namelijk 50.000 euro!

Het verhaal in De Heilige Rita gaat over Paul Krüzen. Hij woont al bijna vijftig jaar met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid.

boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018  boekenwinnaars uit 2018Bron: BookSpot

Bookspot Lezersprijs: De Heilige Rita - Tommy Wieringa

Tommy Wieringa mocht zich niet alleen de gelukkige winnaar van de BookSpot Literatuurprijs noemen, maar ook van de BookSpot lezersprijs! Ook de lezersjury was het erover eens dat De Heilige Rita het beste Nederlandstalige literaire boek van 2018 is! Deze prijs werd aan Tommy Wieringa uitgereikt bij 5 Uur Live - Koffietijd. Hierbij ontving hij een geldprijs van 10.000 euro.

boekenwinnaars uit 2018Bron: De Bezige Bij

NS Publieksprijs: Boek van het Jaar 2018: Zolang er leven is - Hendrik Groen 

Voor de NS Publieksprijs waren er 6 boeken genomineerd die dit jaar kans maakten om te winnen. De nominaties werden bepaald aan de hand van de verkopen tussen juli 2017 en 2018. Daarmee bepalen de lezers (kopers) de nominaties dus helemaal zelf. Dit waren de 6 genomineerde boeken: Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, De heilige Rita van Tommy Wieringa, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef, Zolang er leven is van Hendrik Groen en Stromboli van Saskia Noort. De gelukkige winnaar van de NS Publieksprijs is Zolang er leven is van Hendrik Groen geworden en werd daarmee het Boek van het Jaar 2018. De titel kreeg 42% van de stemmen, 97.365 mensen brachten hun stem uit. 

In Pogingen iets van het leven te maken, leerden we Hendrik Groen kennen. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.

boekenwinnaars uit 2018Bron: Meulenhoff

Good Reads Choice Awards

Fictie: Voor mij - Jojo Moyes

Mysterie & Thriller: De Buitenstaander - Stephen King

Historische fictie: The Great Alone - Kristin Hannah

Fantasy: Circe - Madeline Miller

Best of the Best: The Hate U Give - Angie Thomas

Roman: The Kiss Quotient - Helen Hoang

Sciencefictie: Vengefull - V.E. Schwab

Horror: Elevation - Stephen King

Humor: The Last Black Unicorn - Tiffany Haddish

Non-fictie: I'll be Gone in the Dark - Michelle McNamara

Autobiografie: Educated - Tara Westover

Geschiedenis & Biografie: The Good Neighboor - Fred Rogers

Wetenschap & Technologie: The Rise and the Fall of Dinosaurs - Steve Brusatte

Graphic Novels & Comics: Herding Cats - Sarah Anderson

Poëzie: The Witch doesn't Burn in This One - Amanda Lovelace

Debuut auteur: Bloed & Beenderen - Tomi Adeyemi

Young Adult Fictie: De eigenzinnigheden van Leah Burke - Becky Albertalli

Young Adult Fantasy: Kingdom of Ash - Sarah J. Maas

Tieners & Kinderen: De proeven van Apollo - Rick Riordan

Prentenboek: I Am Enough - Grace Byers

boekenwinnaars uit 2018Bron: De Fontein, The House of Books, HarperCollins

The Man Booker Prize 2018: Milkman - Anna Burns

De jury vond de centrale thema's in Milkman van Anna Burns zo actueel en relevant dat het een veelbelovend en lonend boek is voor iedereen die het anders misschien te uitdagend zou hebben gevonden! Daarnaast is de jury van mening dat Burns de stem van de 'vrolijke, strijdvaardige, scherpzinnige en open' ik-figuur duidelijk en overtuigend over heeft gebracht en doorspekt heeft met bijtende spot.

In Milkman gaat het over een stad zonder naam waarin het gevaarlijk is als je interessant bent. In het verhaal is het hoofdpersonage bezig met het verborgen houden van haar mogelijke vriendje voor haar moeder en probeert ze ervoor te zorgen dat niemand achter haar geheim komt. Ze heeft de Milkman namelijk ontmoet. Helaas vermoedt haar schoonbroer dat er iets aan de hand is en de geruchten beginnen langzaam op gang te komen waardoor ze interessant wordt. En dat is wel het laatste dat ze wilde zijn. Hierdoor valt ze op en dat is gevaarlijk.

boekenwinnaars uit 2018Bron: Faber and Faber Ltd

Pulitzer Prize: Less - Andrew Sean Greer

Arthur Less is een mislukte romanschrijver die op het punt staat om vijftig te worden. Hij ontvangt een huwelijksuitnodiging van zijn ex-vriend, die verloofd is met iemand anders. Arthur kan geen ja zeggen, het zou te ongemakkelijk zijn. Maar hij kan ook geen nee zeggen, dan lijkt het op een nederlaag. Om van deze keuze te vluchten, begint hij de uitnodigingen voor halfbakken literaire evenementen over de hele wereld te accepteren. Van Frankrijk tot India, van Duitsland tot Japan. Arthur wordt bijna verliefd, hij gaat bijna dood en plaatst kilometers tussen hem en de benarde situatie die hij weigert te aanvaarden.

boekenwinnaars uit 2018Bron: Little Brown UK

The World Fantasy Awards

Best novel: The Changeling - Victor LaValle & Jade City - Fonda Lee

Best long fiction: Passing Strange - Ellen Klage

Best short fiction: The Birding: A Fairy Tale - Natalia Theodoridou

Best anthology: The New Voices of Fantasy, bewerkt door Peter S. Beagle and Jacob Weisman

Best collection: The Emerald Circus - Jane Yolen

Best artist: Gregory Manchess

Special award, professional: Harry Brockway, Patrick McGrath, and Danel Olson voor Writing Madness

Special award, non professional:  Justina Ireland and Troy L. Wiggins, voor FIYAH: Magazine of Black Speculative Fiction

boekenwinnaars uit 2018

Kinderboeken Awards

Gouden Griffel: Lampje - Annet Schaap

In Lampje van Annet Schaap volgen we het verhaal van Emilia. Haar bijnaam is lampje, ze is de dochter van de vuurtorenwachter en ze wordt uit huis geplaatst nadat zij op een stormachtige nacht vergeet om het vuurtorenlicht aan te steken. Hierdoor belandt ze in een spookachtig huis en onder haar bed zit een zeemeerjongen verstopt!

Lampje is een mooi sprookjesachtig verhaal vol met avontuur en laat je meevoelen met personages die moeten vechten voor een plekje in de wereld. Het verhaal wordt verteld in een prachtige schrijfstijl: Schaap schrijft gevoelig, spannend en filmisch, met veel zorg en zwier op zinsniveau.

boekenwinnaars uit 2018Bron: Querido Kinderboeken

Zilveren Griffels

Dit jaar zijn er Zilveren Griffels toegekend in maar liefst 6 verschillende categorieën. Dit zijn alle boeken die in 2018 zijn bekroond met een Zilveren Griffel:

Categorie tot 6 jaar:

- Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers & Milja Praagman (De Eenhoorn)

- Handje? - Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp (De Fontein)

Categorie 6 jaar en ouder:

- Toen ik - Joke van Leeuwen (Querido’s Kinderboeken)

- Het gelukkige eiland - Marit Törnqvist (Querido’s Kinderboeken)

Categorie 9 jaar en ouder:

- Lampje - Annet Schaap (Querido’s Kinderboeken)

- Sabel - Suzanna Wouda (Hoogland & Van Klaveren)

Categorie Informatief:

- Wij waren hier eerst - Joukje Akveld & Piet Grobler (Gottmer)

- De zweetvoetenman - Annet Huizing & Margot Westermann (Lemniscaat)

Categorie Poëzie:

- Was de aarde vroeger plat? - Bette Westera & Sylvia Weve (Gottmer)

- De zombietrein - Edward van de Vendel & Floor de Goede (Querido’s Kinderboeken)

boekenwinnaars uit 2018Bron: De Eenhoorn, Querido Kinderboeken

Prijs van de Jonge Jury 2018: Pijn - Mel Wallis de Vries

Voor de vijfde keer op rij wint Mel Wallis de Vries de Prijs van de Jong Jury 2018. Dit keer met haar jeugdthriller 'Pijn'.

Op een prachtige, warme nazomeravond wordt het levenloze lichaam van een meisje gevonden. De dader heeft haar laatste minuten op Snapchat gedeeld. Het is het gesprek van de dag. Zeker als ze niet het enige meisje blijkt te zijn...

Vijf meisjes die elkaar niet kennen. Eén dader die de politie te slim af is. En iedereen kan meekijken. Niemand is perfect, maar wat als de hele wereld dat ineens te zien krijgt?

boekenwinnaars uit 2018BronL De Fontein

Hugo Awards

Best Novel: The Stone Sky - N.K. Jemisin

Best Novella: All Systems Red - Martha Wells

Best Novelette: The Secret Life of Bots - Suzanne Palmer

Best Short Story: Welcome to your Authentic Indian Experience™ - Rebecca Roanhorse

Best Series: World of the Five Gods - Lois McMaster Bujold

Best Related Work: No Time to Spare: Thinking About What Matters - Ursula K. Le Guin

Best Graphic Story: Monstress, Volume 2: The Blood, written by Marjorie M. Liu - Sana Takeda

Award for Best Young Adult Book: Akata Warrior - Nnedi Okorafor

The John W. Campbell Award for Best New Writer: Rebecca Roanhorse

boekenwinnaars uit 2018

Wat vind jij van de grote boekenwinnaars uit 2018?

Bron: NS.nl, BookSpot.nl, Goodreads.com, thehugoawards.com

Lees ook: Alles over de Boekenweek 2019

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Dit zijn de 6 genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs 2018

 • Alle grote boekenwinnaars uit 2017

 • Dit is de top 3 van de BookSpot Lezersprijs 2018

Zoek in artikelen