17 LGBTQ Young Adult boeken

Er worden steeds meer boeken geschreven waarin LGBTQ personages voorkomen. Niet alleen de bijpersonages, maar ook de hoofdpersonages zijn steeds vaker LGBTQ. Het is belangrijk dat LGBTQ jongvolwassenen zich ook met personages uit boeken kunnen identificeren, zo wordt het onderwerp veel beter bespreekbaar en worden de YA boeken steeds diverser voor een grotere doelgroep. Voor iedereen die van boeken met LGBTQ personages houdt, hebben wij 17 LGBTQ Young Adult boeken op een rijtje gezet.

LGBTQ Young Adult boeken

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het Universum - Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles (die liever Ari genoemd wordt) is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Aristoteles weet niet goed wat hij van het leven moet verwachten. Hij denkt er veel over na, maar kan de geheimen van het leven niet ontdekken. Op school heeft hij geen vrienden, maar vrienden interesseren hem ook niet zo. Tot hij Dante tegenkomt bij het zwembad. Buiten het feit dat ze allebei naar filosofen vernoemd zijn, lijken ze helemaal niet op elkaar. Toch worden ze beste vrienden en veranderen ze elkaars leven. Beide personages zijn homoseksueel.

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld - Becky Albertalli

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit uberhaupt verantwoorden?

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Zij en Ik - Nic Stone

Jupiter ‘Jupe’ Charity-Sanchez en Courtney ‘Coop’ Cooper zijn al 11 jaar beste vrienden. Stiekem is Coop al jarenlang verliefd op Jupe. Er is echter een probleempje: hij is hetero, zij is lesbisch. Dan komt de knappe Rae in de buurt wonen en brengt alles in de war. Zo beginnen zowel Jupe als Coop gevoelens voor haar te ontwikkelen, maar ondertussen weet Rae zelf ook niet helemaal precies op wie van de twee ze nu valt… Wanneer Jupe denkt dat ze haar beste vriend dreigt kwijt te raken aan het meisje dat zij leuk vindt besluit ze een drastische maatregel te nemen die alles zal veranderen…

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Wat als dit het is - Becky Albertalli & Adam Silvera

Arthur verblijft tijdelijk met zijn ouders in het huis van zijn oom in New York, omdat zijn moeder voor haar werk een tijdje is overgeplaatst naar deze machtige stad. Wanneer hij op een dag door de stad drentelt, valt zijn oog op een knappe jongen die met een grote doos in zijn handen bij de ingang van het postkantoor staat. Ze raken aan de praat en Arthur volgt deze 'Doosjongen' het postkantoor in. Het blijkt dat Doosjongen, Ben, spullen van zijn ex in deze doos heeft zitten en op het punt staat deze terug te sturen. Na deze ontmoeting gaan de jongens allebei hun eigen weg. Toch blijven ze bij elkaar door het hoofd fladderen. Zou dit het zijn of heeft het universum andere plannen?

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Carry on - Rainbow Rowell

Simon Snow wil gewoon relaxen en genieten van zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks, maar iedereen valt hem lastig. Zijn vriendin heeft het uitgemaakt, zijn beste vriend is een plaaggeest, en zijn mentor probeert hem in de bergen te verstoppen, waar hij misschien veilig zal zijn. Simon kan niet eens blij zijn met het feit dat zijn kamergenoot en oude rivaal spoorloos verdwenen is, omdat hij zich zorgen blijft maken over het kwaad. En er zijn spoken. En vampiers. En verschrikkelijke, duivelse dingen die proberen om Simon neer te halen. Als je 's werelds krachtigste magiër bent, kun je nooit even relaxen en genieten. In Carry On is Simon homoseksueel.

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Ik geef je de zon - Jandy Nelson

Jude en Noah zijn een onafscheidelijke tweeling, ondanks dat ze zo verschillend zijn. Noah heeft een passie voor tekenen en worstelt met zijn homoseksuele gevoelens voor de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in de zee springt, rode lippenstift draagt en voor hen beide praat. Beide zijn ze gefascineerd door kunst en het maken van kunst, wat ze hebben overgenomen van hun even bijzondere moeder. In dit boek volg je het verhaal van de zestienjarige Jude naast dat van de dertienjarige Noah, dus je volgt ze in twee verschillende tijden. Jude ontmoet een eigenaardige Engelsman, waardoor haar leven, en dat van Noah geleidelijk verandert. Het is een boek waarin het leven, de dood, kunst, familie, liefde, homo- en heteroseksualiteit en het lot aan bod komen.

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

De belevenissen van een muurbloem - Stephen Chbosky

Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloem blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt. Aan jou. In dit boek is niet het hoofdpersonage homoseksueel, maar zijn vriend Patrick.

Lees hier de recensie.

Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston

Alex is de zoon van de Amerikaanse president en Henry is een Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De één is een angstige loner en de ander een stoere krachtpatser. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.In dit wat zwarte maar ook ontroerende boek zie je groei, acceptatie, rouw en vreugde. In Op het einde gaan ze allebei dood is Mateo homoseksueel en Rufus is biseksueel.

Lees hier de recensie.

Her royal highness - Rachel Hawkins

Millie Quint is er kapot van als haar vriendin met een ander zoent. Omdat ze de gedachte om elke dag met haar ex geconfronteerd te worden niet kan verdragen, besluit Millie om beurzen aan te vragen voor prestigieuze scholen. Hoe verder van Houston, hoe beter.
Millie kan haar geluk niet op als ze wordt toegelaten tot een van de meest exclusieve scholen ter wereld in de Schotse Hooglanden. Alles aan Schotland is anders: het landschap is mistig en groen, de school is prachtig en de studenten vinden haar Amerikaanse accent superschattig. Er is alleen één probleem: Millies kamergenoot Flora gedraagt zich als een echte prinses. Ze ís ook een echte prinses. Van Schotland.
De twee kunnen elkaar niet uitstaan, maar voordat Millie het doorheeft, heeft ze wéér een vriendin. Prinses Flora zou een nieuw hoofdstuk in haar liefdesleven kunnen zijn, maar Millie weet dat de kans op een happily ever after klein is. Het echte leven is tenslotte geen sprookje… Of toch wel?

Lees hier de recensie.

Birthday - Meredith Russo

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.

Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

De eigenzinnigheden van Leah Burke - Becky Albertalli

Leah Burke is drummer in een girlband, koningin van de droge humor, de beste vriendin van Simon Spier en vreselijk onzeker. Leah en haar vrienden zitten in het laatste jaar van hun middelbare school. Ze hebben nog enkele weken samen voordat ze zullen studeren en naar verschillende universiteiten zullen gaan. De vriendengroep van Leah dreigt echter uiteen te vallen en iedereen maakt zich druk om zijn of haar toekomst. De onzekere Leah worstelt zelf met het feit dat ze op meisjes valt en durft het aan niemand te vertellen. Daarnaast is ze ook nog eens hopeloos verliefd op een goede vriendin.

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

54 minuten - Mariek Nijkamp

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 10:03 De auladeuren gaan niet open. 10:05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen. Twee van de hoofdpersonages zijn lesbisch.

Lees hier de recensie.

De grand tour van Henry Montague - Mackenzi Lee

Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry 'Monty' Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met diens verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.
Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty's roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

Lees hier de recensie.

LGBTQ Young Adult boeken

Will Grayson, Will Grayson - John Green & David Levithan

De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde - kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical. De stemmen van Will en Will zijn zo authentiek dat je met beide jongens bevriend raakt. Twee totaal verschillende vertelstijlen smelten samen tot een onlosmakelijk geheel waarvan je je niet meer los kunt rukken.

Dwaalspoor - Caleb Roehrig

Rufus Holt beleeft de ergste nacht uit zijn leven. Het begint met zijn ex-vriend Sebastian die opeens opduikt, de jongen die op zijn hart ging staan alsof het een sigarettenpeuk was. Juist als Rufus verder wil gaan met zijn leven, wil Sebastian met hem "praten'. Erger wordt het niet, toch?
Maar dan krijgt Rufus een telefoontje van zijn zus April, die hem smeekt om hulp. Rufus en Sebastian vinden haar onder het bloed en met een mes in haar hand – naast het dode lichaam van haar vriendje Fox Whitney.
April zweert dat ze Fox niet vermoord heeft, maar Rufus kent haar goed genoeg om te weten dat ze hem niet de hele waarheid vertelt. April heeft echter iets wat Rufus nodig heeft en in ruil daarvoor wil ze zijn hulp. Behalve de jongen die hij wil haten – maar waar hij nog steeds van houdt – heeft Rufus niemand die hij in vertrouwen kan nemen tijdens die ene nacht waarin hij de onschuld van zijn zus moet bewijzen. Of moet sterven…

Lees hier de recensie.

De falling in love montage - Ciara Smyth

De cynische Saoirse (17) gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur.
Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

Lees hier de recensie.

Wat is jouw favoriete LGBTQ Young Adult boek?

Lees ook: Top 10 lesbische boeken

Nieuwste artikelen

  • My own worst enemy – Lily Lindon

  • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

  • Martin Scherstra – Hotel De jutter

  • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

  • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen