De beste romans gebaseerd op waargebeurde verhalen

Eigenlijk zijn er ontzettend veel boeken die gebaseerd blijken te zijn op waargebeurde verhalen. Meestal kan je het niet drooghouden tijdens het lezen van zo een boek, omdat het verhaal je tot diep in je hart raakt. Het blijft namelijk in je achterhoofd rondspoken dat iemand de gebeurtenissen in het boek daadwerkelijk heeft meegemaakt. Wij hebben daarom de beste boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen voor jullie op een rijtje gezet.

 

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Adrift - Tami Oldham Ashcraft

In Adrift wordt het heftige, maar waargebeurde verhaal van een sterke vrouw verteld. Ze maakt een overlevingsreis van eenenveertig dagen voordat ze weer met beide benen op het land staat. In Adrift volgen we het verhaal van Tami en haar verloofde Richard. Ze zijn jong en verliefd. Het ontzettend mooi weer, en daarom besluiten ze een klus aan te nemen. Ze moeten het schip de 'Hazona' van Tahiti terugbrengen naar Californië en dat lijkt meer op een vakantie dan op werken. Maar dan slaat het noodlot hard toe. Tijdens een verwoestende orkaan slaat Richard overboord. In de weken daarna moet Tami op het gehavende jacht zonder motor, masten of navigatie-instrumenten in haar eentje de elementen trotseren.

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen

Pogingen iets van het leven te maken bestaat uit dagboekfragmenten van Hendrik Groens leven. Een jaar lang maakt de lezer deel uit van Hendriks leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Technisch gezien is hij bejaard, maar zo voelt hij zich nog helemaal niet. Hij is dan ook niet van plan om zich zo te gaan gedragen. Ondanks dat hij geen lange wandelingen meer kan maken en af en toe een bezoekje moet brengen aan de huisarts, gaat hij niet achter de geraniums zitten wachten tot hij doodgaat..

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Lieveling - Kim van Kooten

Lieveling is gebaseerd op het levensverhaal van Pauline Barendregt. Zij is misbruikt in haar jeugd. Als Puck nog maar 5 jaar oud is woont ze in een arme buurt in Rotterdam, maar dan verhuizen ze naar een villa in Zwijndrecht. Hier woont namelijk de vriend van haar moeder. Het begint allemaal als een mooi sprookje en de vriend van Pucks moeder 'Ome Meneer' is ontzettend lief. Hij verwendt haar met allemaal mooie cadeautjes en ze gaan samen op avontuur in Ome Meneers auto! Puck is zijn lieveling en dat is hun geheimpje, maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

De tatoeëerder van Auschwitz - Heather Morris

De tatoeëerder van Auschwitz is het waargebeurde liefdesverhaal tussen twee gevangenen (3207 en 34902) in een concentratiekamp. In april 1942 wordt Lale Sokolov naar Auschwitz gebracht en vanaf dat moment is hij alleen nog maar gevangene 32407. Al snel wordt hij door de SS-officieren benoemd tot tatoeëerder. Voor 2,5 jaar is hij degene die iedereen een nummer geeft. Ook het meisje Gita moet hij brandmerken als gevangene 34902. Maar Gita verovert het hart van Lale en voor de 70 jaar die erop volgen, zwijgen zij over hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale zijn uitzonderlijke overlevensverhaal te delen.

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Wild - Cheryl Strayed

In Wild beschrijft Cheryl Strayed het dieptepunt van haar eigen leven, een 1700 kilometer lange solo-hike. In dit boek komen we erachter hoe slopend deze solo-hike wel niet is geweest. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Voor maar liefst drie maanden doorstaat ze niet alleen heftige hitte en meters sneeuw, ze neemt het ook op tegen slangen en beren. Daarnaast moet ze een vreselijke eenzaamheid doorstaan om deze tocht te overleven. Ondanks deze verschrikkingen heeft deze solo-hike haar sterker dan ooit gemaakt. 

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

't Hooge Nest - Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is een aantal jaren geleden verhuisd naar een villa in de bossen. Tijdens de verbouwing komt ze erachter dat haar villa erg bijzonder is geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was haar villa een belangrijk onderduikadres, gerund door de twee joodse verzetszussen Brilleslijper. Ze besluit om dit bijzondere verhaal op te schrijven in 't Hooge Nest. Het is een indrukwekkend verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Zondagskind - Judith Visser

In Zondagskind vertelt Judith Visser over haar eigen leven met het syndroom van Asperger. In Zondagskind volgen wij Jasmijn Vink. Zij praat niet, behalve met haar hond en met Elvis. Die praten allebei namelijk niet terug en daar houdt Jasmijn wel van. Dit is makkelijk voor haar, want dan hoeft ze geen antwoord te geven of zich af te vragen wat ze precies bedoelen. Met vallen en opstaan leert Jasmijn langzaam hoe ze zich moet gedragen in bepaalde sociale situaties. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Nova Zembla - Gerrit de Veer

Nova Zembla is een waargebeurd verhaal, dat gaat over de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz. In 1594 komt er een schip vast te zitten in het ijs en hierdoor moet de bemanning overwinterem in een barre poolnacht. Ze bouwen een blokhut en eten poolvossen om te overleven. Na een zware tijd breekt eindelijk de zomer aan en de bemanning bereikt het vaste land van Rusland. Eindelijk kunnen ze naar huis reizen. De gehele expeditie heeft uiteindelijk meer dan een jaar geduurd.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

12 jaar slaaf - Solomon Northup

12 jaar slaaf is het waargebeurde verhaal van Solomon Northup. Hij is in 1808 geboren in New York. 33 jaar later, in 1841, wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf in Louisiana. Maar liefst twaalf jaar lang werkt hij op de plantages en dat is niet altijd heel makkelijk. Meestal moet Solomon werken in barre omstandigheden. Toch blijft hij hoop houden dat hij zijn vrijheid terugkrijgt. En dat geberut in 1853 wanneer hij eindelijk vrijgelaten wordt. In datzelfde jaar verschijnt zijn aangrijpende verhaal 12 jaar slaaf. Waarin hij vertelt over zijn gevangenschap in een van de donkerste periodes uit de Amerikaanse geschiedenis.

Lees hier de recensie.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Het achterhuis - Anne Frank

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

De Shining - Stephen King

Stephen King schreef De Shining naar aanleiding van een overnachting in het Stanley Hotel. De geruchten gaan dat dit hotel geterroriseerd wordt door moordlustige geesten. Toen Stephen King daar samen met zijn vrouw verbleef had hij een hele bijzondere nachtmerrie. Hierin werd zijn zoontje achtervolgd door een bezeten brandslang. Deze nachtmerrie vormde daarna de basis voor De Shining waarin de driftige Jack Torrance huismeester wordt van een groot hotel dat gedurende de winter gesloten is. Zijn vrouw Wendy en hun vijfjarig zoontje Danny vergezellen hem. Danny is helderziend en wil aanvankelijk niet naar het verlaten hotel. Hij voorziet dat een onbekend gevaar hem en zijn ouders bedreigt, zonder dat hij daar iets tegen kan ondernemen....

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Bob de straatkat - James Bowen

James vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hoewel hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij de rode kater mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James' schouder. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen

Een zachte hand - Leïla Slimani

Myriam heeft twee kinderen op de wereld gezet waar ze natuurlijk erg veel van houdt. Toch zou ze ook graag haar baan als advocaat weer op willen pakken. Haar man is het er eigenlijk niet mee eens, maar Myriam gaat toch op zoek naar een nanny. Na een lange en moeilijke zoektocht vindt ze de juiste kandidaat en dat is Louise. Al snel is iedereen gek op haar, maar niks is wat het lijkt. Louise vertoont soms nogal vreemd gedrag en als Myriam eindelijk ontdekt wat er met haar aan de hand is, is het te laat..

Lees hier de recensie.

Wat vindt jij de beste boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen?

Lees ook: Non-fictie boeken over geluk die jouw leven kunnen veranderen

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De tatoeëerder van Auschwitz

  • 8 biografieën van historische schrijvers die je gelezen moet hebben

  • Recensie: 't Hooge nest

  • Linda de Mol gaat boeken uitgeven!

  • Adele

Zoek in artikelen