8x boeken met het thema kanker

Kanker is en blijft een vreselijke ziekte waar jaarlijks veel mensen aan sterven. Tegenwoordig worden er ook veel boeken over dit onderwerp geschreven. Niet alleen boeken voor volwassenen, maar juist ook voor jongeren. Al deze boeken hebben met elkaar gemeen dat het thema kanker centraal staat. Het is belangrijk dat er nog steeds over deze vreselijke ziekte gesproken wordt en dat er geen taboe op komt te rusten. Wij hebben voor jullie daarom 8 boeken met het thema kanker op een rijtje gezet.

boeken met het thema kanker

Een weeffout in onze sterren - John Green

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als patiënt behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

boeken met het thema kanker

Achtste-groepers huilen niet - Jacques Vriens

Achtste-groepers huilen niet gaat over een hechte groep 8. Met de CITO-toets en de eindmusical hebben de leerlingen een spannend jaar voor de boeg. Maar het laatste schooljaar wordt pas echt uitzonderlijk als klasgenootje Akkie ziek wordt. Ze heeft leukemie en moet een groot deel van het schooljaar in het ziekenhuis doorbrengen. Ondanks haar ziekte kan Akkie het niet laten om zich overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om juf Ina aan een nieuwe man te helpen.

boeken met het thema kanker

Echte dokters huilen ook - Warner Prevoo

Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat? Warner wordt nu geconfronteerd met de andere kant van kanker. De kant van de patiënt, die ook vader, geliefde, vriend en collega is. Nu hijzelf patiënt is raakt hij gefascineerd door alles wat hij doormaakt als hij geen doktersjas draagt: de emoties en angsten, het fysieke lijden, de eenzaamheid van ziek zijn, de reactie van de buitenwereld, het verblijf in een bed in zijn 'eigen' ziekenhuis, verpleegd worden door zijn collega's. De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed, evenals de vitale nuchtere manier waarop hij met tegenslagen omgaat: er is niets meer te verliezen, dus wat kan je nog gebeuren?

boeken met het thema kanker

Zac & Mia - A.J. Betts

De laatste persoon die Zac had verwacht in de kamer naast die van hem, is een meisje zoals Mia: boos, snel op haar teentjes getrapt en met een twijfelachtige muzieksmaak. In de echte wereld zou hij nooit bevriend met haar (willen) raken. Maar in het ziekenhuis gelden andere regels, en wat begint met kloppen op de muur, leidt naar een briefje – en ten slotte een vriendschap die ze allebei niet aan hadden zien komen.
Je hebt moed nodig in het ziekenhuis: en een ander soort moed dan in de gewone wereld. In één van deze werelden heeft Zac Mia nodig. En in de andere wereld heeft Mia Zac nodig. Of misschien hebben ze elkaar allebei nodig, altijd.

boeken met het thema kanker

Als alles ineens anders gaat - Elisa van Spronsen ​

De vijftienjarige Evi is samen met haar beste vriendin Noor eigenaar van een succesvol modeblog. Ze hebben hordes fans en komen zonder moeite binnen bij de tofste feestjes. Maar dan krijgt Evi te horen dat ze kanker heeft. Plots zit ze niet meer front row bij grote modeshows,
maar moet ze elke week in het ziekenhuis zijn voor chemotherapie. Alles verandert. Niet alleen moet ze nu omgaan met alle onzekerheden die de ziekte met zich meebrengt, maar ook haar vriendschappen, de relatie met haar ouders en haar toekomstplannen zijn niet meer hetzelfde. Evi ontdekt in een sneltreinvaart wie ze is en wat ze belangrijk vindt.

boeken met het thema kanker

Stadium IV - Sander Kollaard

Er is geen stadium V.' Met die woorden vat Sarie Vervoort haar kankerdiagnose (niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV) samen. Ze gaat sterven. In plaats van een behandeling kiest ze voor een reis: terug naar het Zweedse Öland waar zij en haar man Barend elkaar ooit ontmoetten, in de zomer van 1968. Het wordt een wonderbaarlijke reis. In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen. Stadium IV is een verhaal over twee mensen die hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.

boeken met het thema kanker

Niet voor Softies - Tonja Elbers

Niet voor softies! is het gefictionaliseerde autobiografische kinderboekendebuut van Tonja Elbers. Ze leeft al 17 jaar met een hersentumor in haar hoofd. Hoe dat is, lees je in dit boek. Tonja: 'Het is niet mijn eigen verhaal. 0 nee, dat zou veel te saai zijn. Nee, dit is de Disney-versie van mijn verhaal, met elementen uit mijn leven. In het echt is het leven met een hersentumor veel saaier, frustrerender, eenzamer, onzekerder, viezer, lelijker en een never-ending-story.' 

boeken met het thema kanker

Voor ik doodga - Jenny Downham

De zestienjarige Tessa heeft leukemie en nog maar korte tijd te leven. En die tijd wil ze goed besteden. Dus maakt ze een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen voor ze doodgaat. Te beginnen met seks. En ze wil nog autorijden. En beroemd worden. En verliefd! Maar terwijl Tessa aan haar lijst werkt, verergert haar ziekte en komt haar einde dichterbij.

Welk boek over kanker heeft jou het meest aangegrepen?

Lees ook: 12 LGBTQ Young Adult boeken

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Super koopje: e-book van Een weeffout in onze sterren

  • Young Adult top-5: mei

  • Toffe nieuwe boekverfilmingen in 2014!

  • Voor Ik Doodga

  • 5x Instant tranentrekkers (DVD)

Zoek in artikelen