Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

Soms lukt het gewoon niet om een boek uit te lezen en dit kan verschillende redenen hebben. Het boek kan veel te lang zijn, te oude taal bevatten of te ingewikkeld zijn. Helaas besluit je dan soms om het boek aan de kant te leggen. Dit kan ontzettend zonde zijn, omdat deze boeken wel prachtige verhalen bevatten. In dit artikel hebben wij een aantal boeken op een rijtje gezet waar mensen wel in beginnen, maar welke ze nooit uit lijken te lezen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, er zijn ook mensen die deze boeken wel helemaal hebben uitgelezen!

boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

Oorlog en vrede - Leo Tolstoy

Oorlog en vrede is Tolstojs klassieke meesterwerk over de Russische samenleving ten tijde van de oorlog met Napoleon. Het is een verhaal over de adellijke families Rostov en Bolkonski, hun adembenemende feesten en liefdesgeschiedenissen. Dit wordt verteld tegen de achtergrond van Napoleons fataal verlopen Russische veldtocht. Het boek wordt afgesloten met Tolstojs beschouwingen over de aard en betekenis van de geschiedenis en over het probleem van de vrije wil.

boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

Moby Dick - Herman Melville

Waarschijnlijk heeft iedereen weleens van Moby Dick gehoord, maar als je vraagt of men ook het boek uitgelezen heeft dan is het antwoord bijna altijd nee. In Moby Dick van Herman Melville sluit de dappere Ismaël zich, ondanks de angstaanjagende voorspellingen, aan bij de bemanning van kapitein Achab. Hij staat op het punt te vertrekken op een gevaarlijke, obsessieve walvisjacht. Achab is ooit verminkt door de witte walvis Moby Dick en nu zint hij op wraak. Met immense felheid betreedt hij gevaarlijke wateren, blind voor de waanzin van zijn plan, en weigert hij zich door de krachten van de natuur te laten tegenhouden.

boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

Gejaagd door de wind - Margaret Mitchell

In Gejaagd door de wind volgen we het verhaal van Scarlett O'Hara. Zij woont in de Amerikaanse staat Georgia. Het verhaal gaat vooral over de periode voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog. We komen te weten hoe zij toen omging met haar familie, vrienden en geliefden. Daarnaast leren we Rhett Butler kennen. Hij is een sluwe man en zij reputatie is niet al te goed. Maar Scarlett ontmoet in hem haar gelijke en er ontstaat een haat-liefdeverhouding tussen hen. Hiernaast biedt Gejaagd door de wind ook een goed overzicht van de burgeroorlog en de nasleep daarvan.

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

De Bijbel

De Bijbel is het heilige boek van de christenen. De Bijbel bestaat uit twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. De samenstelling van het Oude Testament is binnen het protestantisme gelijk aan de Tenach; binnen de Rooms-Katholieke Kerk wordt de samenstelling van de Vulgaat aangehouden. De Bijbel is het een van de invloedrijkste boeken ter wereld, maar niet iedereen lijkt dit boek uit te krijgen.

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

Ulysses - James Joyce

In Ulysses van James Joyce volgen we drie Dubliners. Eigenlijk horen ze niet thuis in hun eigen land: Stephen Dedalus is een student die kunstenaar wil zijn; Leopold Bloom is een joodse colporteur van advertenties en de reïncarnatie van Odysseus, de eeuwige zwerver; en Molly is Blooms vrouw. In het allerlaatste hoofdstuk steekt zij een erg ontroerende monoloog af, die erg indrukwekkend is. Ulysses is erg complex, maar is ook meeslepend en geestig. Toch is dit ook een boek dat men maar moeilijk uit kan lezen!

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

Les Misérables - Victor Hugo

De meesten zullen de film Les Misérables wel kennen, maar deze is eigenlijk gebaseerd op het boek van Victor Hugo. En het boek leest bijna nooit iemand uit! In Les Misérables volgen we het zware leven van Jean Valjean. Het begint met een gebeurtenis die hem zijn hele leven zal blijven achtervolgen: hij steelt een brood zodat zijn neefjes niet van de honger zouden sterven. Ze hadden al dagen niks meer gegeten. Hij wordt opgepakt en veroordeeld tot een zware gevangenisstraf. Hij krijgt negentien jaar dwangarbeid opgelegd. Na zijn vrijlating wil niemand iets met Jean te maken hebben, maar toch weet hij zicht te ontwikkelen tot een gerespecteerde burger.

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

De bruggen van Madison County - Robert James Waller

De bruggen van Madison County, geschreven door Robert James Waller, vertelt het pakkende verhaal van de fotograaf Robert Kincaid, een zwerver. Hij komt meestal naar de bruggen van Madison County om deze op de foto te zetten. Daarnaast volgen we de eenvoudige boerenvrouw Francesca Johnson. Zij is haar dromen uit haar jeugd over liefde en romantiek allang vergeten. Totdat er een hartstochtelijke en intense romance ontstaat tussen Robert en Francesca. Deze duurt slechts 4 dagen, maar is heel indrukwekkend. Hun leven is hierna voor altijd veranderd. Dit klinkt echt als een prachtig verhaal, maar toch hebben ontzettend veel mensen er moeite mee om De bruggen van Madison County uit te lezen.

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

De laatste der Mohikanen - James Fenimore Cooper

De laatste der Mohikanen speelt zich af in het Amerika van 1757 tijdens de zevenjarige oorlog. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk strijden volop om de Noord-Amerikaanse koloniën, terwijl de inheemse indianenstammen soms partij kiezen en meevechten. Twee dochters van de Engelse bevelhebber trekken door de wildernis naar het fort van hun vader waarbij vijandelijke indianen voortdurend op de loer liggen. Als het fort valt en de dochters ontvoerd worden door een indianenstam, zetten hun vrienden een reddingsactie op touw. Onder de vrienden zijn ook de laatste twee leden van de Mohikanenstam…

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

De graaf van Montecristo - Alexandre Dumas

De graaf van Montecristo is de klassieker van Alexandre Dumas. Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van de negentiende eeuw en beschrijft het leven van de jonge zeeman Edmond Dantès. Edmond heeft een prachtig leven totdat zijn jaloerse 'vrienden' hem op de dag van zijn verloving van landverraad beschuldigen. Hij wordt ten onrechte opgesloten in de donkere kerkers van het Château d'If, waar hij veertien jaar zucht om gerechtigheid. Zijn te betreuren verloofde Mercédès heeft ondertussen, na jaren van trouw aan Edmond, toegestemd in een vreugdeloos huwelijk met zijn huichelachtige vijand Fernand. Als Edmond hoort van een verborgen schat op het eiland Montecristo, besluit hij te ontsnappen, de schat in handen te krijgen en deze te gebruiken om wraak te nemen op de drie mannen die hemzijn leven hebben afgenomen.

boeken die niemand ooit uit lijkt te krijgen

De verhalen van Canterbury - Geoffrey Chaucer

We eindigen dit rijtje met boeken die niemand ooit lijkt uit te lezen met De verhalen van Canterbury. Op weg van Londen naar Canterbury vertellen dertig pelgrims elkaar verhalen om de tijd te doden. Ze komen uit alle lagen van de samenleving: zo komen er een ridder, een abdis, een student, een gescheiden vrouw en een kroegbaas langs in De verhalen van Canterbury.

Welk boek heb jij nooit uitgekregen?

Lees ook: Deze 10 boeken kun je makkelijk in één dag uitlezen

Nieuwste artikelen

  • De gezelligste herfstfilms

  • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

  • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

  • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

  • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

  • 5x Briljante boekverfilmingen (DVD)

  • Les Misérables (DVD)

Zoek in artikelen