Historische fantasy boeken

Fantasy boeken heb je in alle soorten en maten. Er zijn ontzettend veel verschillende fantasy genres te vinden en eentje daarvan is historische fantasy. Deze boeken nemen je mee terug in de tijd en lijken eigenlijk wel een beetje op onze Middeleeuwen. Zo kom je er natuurlijk koninkrijken, ridders en kastelen tegen. Maar vliegen er ook draken in de rondte. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Lees dan snel verder om een aantal historische fantasy boeken te ontdekken.

historische fantasy boeken

Zilvergaren - Naomi Novik

Miryem stamt af van een lange lijn van Joodse geldschieters. Jammer genoeg is haar vader er geen ster in en heeft hij hun familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Op zich is dat niet heel erg, als hij het geld, incl. rente, terug zou vragen. Maar dat doet hij niet, omdat hij het zielig vindt voor de dorpsbewoners. Hierdoor leeft hun familie nu zelf in diepe armoede. Daarom besluit Miryem om het heft in eigen handen te nemen en gaat ze op pad om het geld op te halen dat de dorpsbewoners haar familie verschuldigd zijn. Uiteindelijk blijkt ze een talent te hebben om van zilver goud te maken. Helaas brengt haar dit ook problemen op en krijgt ze te maken met kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud...

historische fantasy boeken

Aardzee - Ursula Le Guin

Ged is een hele gewone jongen die geen bijzonder leven leidt. Totdat hij op een dag ontdekt dat hij magie in zich heeft. Hij wordt bezocht door een mysterieuze vreemdeling, die hem zijn naam vertelt en zegt dat hij een grote tovenaar kan worden. Hij wordt naar het eiland Roke gestuurd om aan zijn opleiding in de magie te beginnen. Daar moet hij de ware weg naar de magie leren. Ged is ontzettend eigenwijs en maakt regelmatig fouten die verschrikkelijke gevolgen hebben. Uiteindelijk weet hij toch Archimagus te worden en helpt hij de balans tussen goed en kwaad te herstellen door middel van zijn queesten. Wanneer hij de priesteres Tenar helpt om te ontsnappen uit haar (onrechtmatige) gevangenschap moeten ze samen het kwaad stoppen dat hen wil tegenhouden.

historische fantasy boeken

Het spel der tronen - George R.R. Martin

In Het spel der tronen van George R.R. Martin volgen we de liefdes, de levens en de ambities van de Baratheons, de Lannisters, de Starks en alle andere grote families van de Zeven Koninkrijken. Het begint allemaal in het zuiden, aan het hof, waar Robert Baratheon op dat moment koning is. En ook de Lannisters zijn sterke spelers aan het hof. Maar de macht van de koning neemt langzaam af. Zijn Hand is onder verdachte omstandigheden overleden en vele mensen azen nu op zijn troon. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, wordt zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.

historische fantasy boeken

De kroon van de Tearling - Erika Johansen

Kelsea Glynn is heel erg beschermd opgevoed en ze heeft zich altijd schuil moeten houden voor de buitenwereld. Ze is namelijk de kroonprinses van Tearling en haar leven loopt gevaar. Maar op haar negentiende verjaardag begint Kelsea aan een hele gevaarlijke reis naar het kasteel waar ze geboren is om haar kroon op te eisen. Haar koninkrijk wordt al 18 jaar geregeerd door Kelsea's oom, een ­marionet van de Rode Koningin, die het buurland Mortmesme al tientallen jaren tiranniseert.

Kelsea draagt het Juweel van de Erfgenaam, de Tearlingsaffier, en die blijkt meer te zijn dan een mooi sieraad. Het bezit namelijk immense magische krachten. Ze wordt bijgestaan door haar Koninginnengarde die onder leiding staat van Lazarus. En ze krijgt zelfs hulp van een ruige maar knappe dief. Blijft ze leven totdat ze gekroond is? En kan ze haar koninkrijk redden van de ondergang?

historische fantasy boeken

Eragon - Christopher Paolini

Eragon is een boerenzoon wiens leven verandert als hij een blauwe steen vindt. Eerst is hij blij met de vondst, maar helaas wil geen enkele handelaar zijn steen kopen. Dan geeft de steen zijn geheim prijs en is Eragon getuige van de geboorte van een drakenjong. Tussen Eragon en de draak, Saphira, ontstaat een hechte band. Helaas is de vondst van de blauwe steen niet onopgemerkt gebleven en duiken er vreemdelingen met zwarte mantels op. Tot overmaat van ramp wordt ook nog de boerenhoeven van Eragons pleegvader, Garrow, vernield. Wanhopig vluchten Eragon, Saphira en de oude verhalenverteller, Brom, naar de wouden van de Rug..

historische fantasy boeken

The Lord of the Rings: De reisgenoten - J.R.R. Tolkien

Frodo is een hobbit en krijgt van zijn oom Bilbo Balings een bijzonder cadeau, namelijk een ring. Wat hij echter niet weet is dat het om een speciale ring gaat en dat hem een groot avontuur te wachten staat. De tovenaar Gandalf legt hem uit wat er zo speciaal is aan de ring; het is namelijk de Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan. Frodo reist daarom met een groep vrolijke metgezellen naar Rivendel, waar de Raad van Elrond over het lot van de Ring zal beslissen. De Raad zendt Frodo en zijn vrienden erop uit om de Ring in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint...

historische fantasy boeken

Het vuur van de draak - Anthony Ryan

Bloedgezegenden zijn uitverkorenen die de vier verschillende soorten drakenbloed kunnen drinken en daar krachten uit kunnen halen. Deze bloedgezegenden beschermen de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij. De drakenbloedlijnen worden echter steeds zwakker en bovendien lijkt oorlog met het vijandige Corvartijnse Keizerrijk onvermijdelijk. Om deze dreiging het hoofd te bieden besluit het IJzerrijk een zoektocht te starten naar de legendarische Witte Draak, de vijfde drakensoort, waarvan het bloed onnoemelijke krachten zou geven. De vraag is natuurlijk of deze Witte Draak wel echt bestaat, of slechts een geheimzinnige mythe is.

historische fantasy boeken

Het oog van de wereld - Robert Jordan

Emondsveld is altijd een vredig dorpje geweest, maar nu breken er roerige tijden aan. Er gebeuren heftige dingen in de buitenwereld en die werpen nu een donkere schaduw op Emondsveld. Maar daar blijft het niet bij, want de komst van onbekende vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen. Het is wel heel erg duidelijk dat er iets moet veranderen. Daarom gaan vertrekken vijf jonge Emondsvelders van huis en haard en worden zij het middelpunt van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

 

Wat zijn jouw favoriete historische fantasy boeken?

Lees ook: De langste fantasy boeken series

Nieuwste artikelen

  • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

  • De beterweter – Marc-Uwe Kling

  • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

  • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

  • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen