Favoriete fantasy boekenseries van de redactie

Wij schrijven heel veel artikelen met daarin boekentips en uiteraard verslinden wij ook heel wat boeken! Wij van de redactie lezen eigenlijk boeken uit elk genre, maar alledrie lezen we ook heel erg graag fantasy boeken! In dit artikel vertellen wij jullie in willekeurige volgorde wat onze favoriete fantasy boeken zijn. Van kinder fantasy, tot Young Adult en high fantasy, het komt allemaal voorbij in dit artikel. 

 

Andrea Koolen - hoofdredactrice

Andrea houdt van fantasy boeken. Met name high fantasy is bij haar favoriet. Ook houdt ze van klassiekers als In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien. Hieronder vind je haar 10 favoriete fantasy boekenseries:

1. De helse creaties - Cassandra Clare

Tessa woont in New York in 1978, maar haar leven verandert abrupt als haar voogd sterft. Tessa wordt naar haar broer in Londen gestuurd. Echter komt ze daar nooit aan want ze wordt ontvoerd door de Zwarte Zusters. Deze Zwarte Zusters dwingen haar zich te bekwamen in een vreemde gave, waarvan ze niet eens wist dat ze die had: transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt...

2. Schemering trilogie - V.E. Schwab

Er bestaan vier verschillende Londens, namelijk: Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over. Kell is een magiër die tussen de vier Londens kan reizen. In Grijs Londen ontmoet hij de zakkenroller Lila. Het is het begin van een avontuur dat hen naar alle uithoeken van de stad brengt. Echter ligt er gevaarlijke magie op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

3. Harry Potter - J.K. Rowling

Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij zijn oom en tante in de bezemkast onder de trap. Hij is daar erg ongelukkig en wordt verwaarloosd. Wanneer Harry een bijzondere brief ontvangt en wordt gered door een half-reus die Harry vertelt dat hij een tovenaar is, veranderd zijn hele leven. Harry vertrekt naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over tovenarij. Harry ontdekt wie hij werkelijk is en moet het zelfs opnemen tegen Heer Voldemort, de meest duistere tovenaar die er bestaat.

4. In de ban van de ring - J.R.R. Tolkien

Hobbits zijn kleine wezens die in holen onder de grond leven. Wanneer de Hobbit Frodo van zijn oom Bilbo een ring krijgt is dit het begin van een groots avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan. Frodo vertrekt met Gandalf en drie Hobbits naar de elven in Rivendel. Hier besluit de Raad van Elrond dat de Ene Ring vernietigt moet worden in de vuren van de Doemberg. Frodo besluit deze taak op zich te nemen en dit is het begin van een barre tocht. 

5. Caraval - Stephanie Garber

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de verleidelijke Julien. Hij neemt hun mee naar Dromeneiland waar elk jaar Caraval plaatsvindt. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na hun aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen...

6. The Lunar Chronicles - Marissa Meyer

Cinder is een cyborg. Ze woont in Nieuw Peking en ze is een getalenteerde monteur. De stad heeft te maken met een dodelijke plaag die een groot deel van de bevolking heeft uitgeroeid. Doordat Cinder een cyborg is, wordt ze gezien als tweederangs burger. Haar stiefmoeder behandeld haar slecht en beschuldigd Cinder van de ziekte van haar stiefzus. Maar als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

7. Percy Jackson - Rick Riordan

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer... En dat is nog maar zijn kleinste zorg, want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen. 

8. Lockwood & Co - Jonathan Stroud

Lockwood & Co. is een klein ongeorganiseerd bureau dat op geesten jaagt. Het bureau bestaat uit drie werknemers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle. De drie krijgen een moeilijke klus. Ze moeten het landgoed Combe Carey Hall geestvrij maken. Echter is er nog nooit een geestenjager van dat landgoed teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en... om in leven te blijven.

9. De glazen troon - Sarah J. Maas

Caelena krijgt een keuze: óf ze moet haar leven slijten in de gevangenis, óf ze neemt deel aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Eén voor één worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

10. Aardzee - Ursula K. le Guin

In Aardzee volgen we een legendarische tovenaar vanaf het eerste gebruik van zijn gave tot aan het toppunt van zijn macht en wijsheid. Als jongen wordt Ged naar het eiland Roke gestuurd om de ware weg van de magie te leren. Ondanks zijn onbezonnen daden met verschrikkelijke gevolgen brengt Ged het tot Archimagus en helpt hij de Hogepriesteres Tenar te ontsnappen uit haar gevangenschap. Geds queesten herstellen de balans tussen goed en kwaad. Maar het kwaad slaat terug...

 

Chantal During

Chantal verslindt fantasy boeken, dit is dan ook echt het genre dat ze het allerliefste leest. Niet zo heel gek dus dat haar all-time favourite boekenserie Harry Potter is. Toch zijn er ook nog heel veel andere fantasy boekenseries waar ze gek op is en dit zijn haar 10 favorieten:

1. Hof van doorns en rozen - Sarah J. Maas

Wanneer de negentienjarige Feyre in het bos tijdens de lange wintermaanden een wolf doodt, blijkt daar een hoge prijs op te staan. Een groot beest zoekt haar op in haar huis en neemt haar mee naar het feeënrijk Prythian. Hier komt Feyre erachter dat het Beest eigenlijk de Elfide Tamlin is. Feyre verblijft op het landgoed van Tamlin. Hier komt ze erachter dat er een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

2. Kronieken van de onderwereld - Cassandra Clare

De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Wanneer haar moeder ontvoerd wordt, komt Clary achter het familiegeheim: haar moeder behoorde ooit tot een groep demonenjagers. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?

 

3. Summoner - Taran Matharu

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden de leerlingen getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

4. Spellslinger - Sebastien de Castell

Wanneer je bent geboren als Jan'Tep en bijna 16 wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat... of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan'Tep gemeenschap. Dus wanneer Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren...

5. The Cruel Prince - Holly Black

Op een dag worden de ouders van Jude voor haar ogen en die van haar zusjes vermoord. De moordenaar ontvoert alle drie de meisjes naar de wereld van de Faerie. Jude komt terecht in het hof waar ze wordt bespot omdat ze stervelijk is. Als Jude ouder wordt realiseert ze zich dat ze moet deelnemen in de gevaarlijke misleidingen van de Fey om er echt thuis te kunnen horen. Maar de weg naar meer macht is vol met verraad. En degene die overal op toeziet is de arrogante en charismatische prins Cardan. 

6. Eerste leven - Gena Showalter

In Eerste leven moet iedereen kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika of Myriad? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood... Hoewel Tenleys ouders haar al - voor veel geld - aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nóg iemand in de strijd...

7. Allerzielen - Deborah Harkness

Historicus Diana Bishop stamt af van een oud heksengeslacht, maar ze heeft haar bovennatuurlijk familie-erfenis altijd ontkend. Tot ze in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent en daarna al snel merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende bovennatuurlijke wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana de hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk, waaronder de vampier Matthew Clairmont. De eeuwenoude vampier en Diana Bishop beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de liefde die zich tussen hen ontwikkelt dreigt te knagen aan het fragiele evenwicht tussen bovennatuurlijke wezens en mensen, en het zet ook Diana’s wereld op zijn kop…

8. Bovenwereld - Scarlett Thomas 

Fee is dol op magie en haar opa geeft haar eindelijk les over magie. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verkoopt aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

9. Inkt - Alice Broadway

Leora leeft in een wereld zonder geheimen: alle ervaringen, mijlpalen en misstappen worden als tatoeages op je huid weergegeven, zichtbaar voor iedereen. Leora kan tatoeages 'lezen': ze voelt de verhalen en emoties erachter. Maar daar zit niet iedereen op te wachten. Wanneer blijkt dat Leora's vader niet was wie ze dacht dat hij was, komt haar hele leven op losse schroeven te staan.

10. Schaduw van de vos - Julie Kagawa

Eens in de duizend jaar, wanneer een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt degene die op dat moment eigenaar is van een geheimzinnige perkamentrol een geweldige kans. Hij of zij kan de grote Kami-draak aanroepen en een wens doen. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen...

Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een kitsune, iemand die van gedaante kan verwisselen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, leert ze hoe ze die kracht kan gebruiken én tegelijkertijd verborgen kan houden. Tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol. 

 

Melissa Blad

Melissa is gek op het genre fantasy! Het is één van haar favoriete genres. Haar liefde voor fantasy boeken is ontstaan toen ze voor het eerst de Harry Potter boeken las toen ze klein was. Sindsdien heeft ze al vele fantasy boeken verslonden. Dit zijn haar 10 favoriete fantasy boekenseries: 

1. Het Gouden kompas - Philip Pullman

Lyra woont in een wereld die sterk op de onze lijkt, alleen heeft iedereen in de wereld van Lyra een daemon. Een daemon is een dier die iemands ziel representeert. Lyra raakt betrokken bij de ontvoering van kinderen. Deze kinderen worden gebruikt voor experimenten. Wanneer ook haar vriend Roger verdwijnt zet Lyra alles op alles om haar vriend te redden. 

2. Het lied van ijs en vuur - George R.R. Martin

Een aantal grote families, zoals de Baratheons, de Starks en de Lannisters strijden om de macht van de Zeven Koninkrijken. Aan het hof waar de Lannisters aan de macht zijn, is de Hand van de koning onder verdachte omstandigheden overleden. Velen zijn uit op eigen gewin. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, wordt zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.

3. Alter Ego - Marissa Meyer

De Rebellen zijn een groep jongeren met buitengewone krachten. Zij waren degene die vrede stichtten, de chaos in orde veranderden en de maatschappij weer herstelden. Ze zijn dan ook een symbool van hoop en moed geworden - behalve voor de slechteriken die ooit door hen verslagen en verbannen zijn...

Nova heeft een reden om de Rebellen te haten, en wil maar één ding: wraak. Terwijl ze dichter bij haar doel komt, ontmoet ze Adrian, een Rebellen-jongen die gelooft in gerechtigheid, en in Nova. Maar Nova is loyaal aan iemand die aan allebei een einde zou kunnen maken.

4. De laatste magiër - Lisa Maxwell 

In New York is magie allesbehalve uitgestorven. De Mageus – de laatsten die nog magische krachten hebben – leven in de schaduwen en verbergen wie ze zijn. Ze kunnen de stad niet verlaten omdat de stad omringd is door een barrière die de magische krachten van de Mageus afneemt als ze die betreden en de Mageus er zelfs dood aan kunnen gaan. Esta is een dief, opgeleid om magische kunstvoorwerpen te stelen van de sinistere Orde. Met haar aangeboren talent om de tijd te manipuleren, kan Esta deze kostbare voorwerpen laten verdwijnen voordat de Orde zelfs maar beseft dat ze er is. Haar training bereidde haar voor op het ultieme doel: terugreizen in de tijd om een eeuwenoud boek te stelen dat de geheimen van de Orde bevat, voordat het vernietigd wordt en de Mageus een hopeloze toekomst tegemoet gaan.

5. The Smoke thieves - Sally Green

Een prinses, een verrader, een soldaat, een jager en een dief houden het lot van de wereld in hun handen. 

Prinses Cathrine maakt zich op voor een gearrangeerd huwelijk door haar brute en ambiteuze vader, terwijl haar geliefde, Ambrose, wacht totdat hij geëxecuteerd wordt. In de stad Calidor wil de bediende March wraak op de prins die zijn mensen heeft vermoord. In het noorden van het land rent de dertienjarige Tash voor haar leven terwijl ze levend aas is voor de demonenjager Gravell. 

De hoofdpersonen komen erachter dat hun toekomst verbonden is met de onverwachte getijden van magie en oorlog. Wie zal rijzen en wie zal vallen? Wie claimt de utlieme prijs?

6. The Darkest Minds - Alexandra Bracken  

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

7. Koninginnen - Kendare Blake

Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren - drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht.

Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik. Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood...

8. Bloed en Beenderen - Tomi Adeyemi

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie's moeder werd voor haar ogen opgehangen. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.

9. Phobos - Victor Dixen

Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. De ruimtereis is niet zomaar een reis, het is ook een datingshow die wereldwijd wordt uitgezonden. Aan boord hangen dan ook overal camera's die de jongeren overal volgen. Het is de bedoeling dat ze allemaal hun grote liefde vinden tijdens de reis, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen. Léonor is een van de uitverkorenen. Ze is een wees en kan niet wachten haar eenzame leven achter te laten. Als haar droom een nachtmerrie wordt, is er alleen geen weg meer terug.

10. The Hitchhikers guide to the galaxy - Douglas Adams

Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. 

 

Lees ook: Historische fantasy boeken

Nieuwste artikelen

  • Gletsjer - Suzanne Vermeer

  • Pony - R.J. Palacio

  • De tijdontkenner - Ilse Ceulemans

  • Gouden dagen - Berend Sommer

  • Stilstaand water - Maria Broberg

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

Zoek in artikelen