De beste Young Adultboeken over geestelijke problemen

Laten we eerlijk zijn: psychische problemen in boeken worden vaak net niet helemaal lekker beschreven. Personages verdienen niet de aandacht die ze zouden moeten krijgen, omdat de auteur het personage niet voldoende op dat vlak heeft uitgewerkt. Zeker in Young Adult is een goede weergave van mentale problemen een belangrijk onderdeel. Maar... uiteraard zijn er wel een paar pareltjes te vinden die dat wél weten te doen. Lees snel verder om te zien welke boeken de aandacht en liefde geven aan hun personages die het zo hard nodig hebben!

 

More happy than not (Meer gelukkig dan niet) en History is all you left me - Adam Silvera

Meer gelukkig dan niet
In dit boek maakt personage Aaron je aan het huilen vanaf de eerste pagina... Het verhaal gaat over zelfontdekking, liefde en verlies en is zowel hartverwarmend als hartbrekend. Het leven is niet gemakkelijk geweest voor de zestienjarige Adam Soto, maar samen met vriendin Genevieve begint hij langzaamaan te herinneren hoe gelukkig zijn voelt. Maar dan komt Thomas, een slimme en grappige jongen, en het duurt niet lang voordat Aaron al zijn tijd met hem doorbrengt. Maar wanneer Aarons gevoelens voor Thomas sterker worden, ontstaat er spanning tussen hem en zijn andere vrienden. Al snel wordt hij geconfronteerd met een keuze: een die hem zal doen afvragen wat hij wil en hoever hij wil gaan om dat te bereiken...

History is all you left me
In History is all you left me komt Theo, de eerste liefde en ex-vriend van Griffin, om door verdrinking. Griffins hele wereld stort in. Ook al was Theo naar Californië verhuisd voor zijn studie en was gaan daten met Jackson; Griffin was ervan overtuigd dat hij terug in zijn leven zou komen wanneer het juiste moment daar was. Maar nu is de toekomst die hij voor zich zag volledig gedraaid...

 

 

 

 

 

 

The rest of us just live here - Patrick Ness

Wat als je niet de 'Chosen One' bent? Degene die tegen de zombies moet vechten of de wereld moet redden? Wat als je net als Mike bent? Die gewoon wil afstuderen en naar het Promgala wil... en heel misschien eindelijk de moed kan vinden om Henna mee uit te vragen voordat iemand de school opblaast. Alweer. Het hoofdpersonage in dit boek gaat nooit de wereld redden. Mike is een doodnormale tiener die met angsten te maken heeft en hij probeert zijn gevoelens onder woorden te brengen; over hoe het is om continu op het randje te leven. Soms zijn er grotere problemen dan het einde van de wereld, en soms moet je net even dat extraatje vinden in je doodnormale leven...Zelfs wanneer je beste vriend wordt aanbeden door bergleeuwen

 

 

Little & Lion - Brandy Colbert

In deze onweerstaanbare en eerlijke roman, schetst Colbert een portret van een tiener die moet omgaan met haar bipolaire stiefbroer en haar eigen geaardheid. Wanneer Suzette vanaf haar boarding school in New England naar huis in LA gaat, weet ze niet of ze nog terug wil. Haar familie is hier, net als haar stiefbroer Lionel. Maar eenmaal terug in haar oude leventje valt ze voor iemand op wie haar broer ook verliefd is. Wanneer ze met haar eigen fouten wordt geconfronteerd, moet ze een manier zien te vinden om haar broer te helpen zijn stoornis onder controle te krijgen. Ook racisme en het vinden van jezelf staat centraal in Little & Lion. Dit boek laat je lachen, huilen, of allebei!

 

 

 

 

Made You Up en Eliza and her Monsters (Zoek me tussen de sterren) - Francesca Zappia

Auteur Francesca Zappia heeft een goede research gedaan voordat ze aan haar boeken begon. In Made You Up schrijft ze het emotionele verhaal van een tiener met een schizofrenie, met Alex als onbetrouwbare verteller van het verhaal, die maar niet kan vertellen wat echt is en wat niet en dagelijks worstelt met zichzelf om uit te zoeken wat echt is.

In Zoek me tussen de sterren, wordt het verhaal van Eliza verteld, de bedenker van een van de meest populaire webcomics op het internet, MonsterZee. Op school ziet niemand haar staan, maar online is ze wereldberoemd als Lady Astronomia. Ze voelt zich veilig daar. Maar de identiteit van Eliza dreigt onthuld te worden wanneer Wallace op haar school begint. Hij schrijft fanfictie over MonsterZee en heeft geen idee at Eliza de maker is van de strip die zo veel voor hem betekent. Eliza laat Wallace voorzichtig dichterbij komen. Wat zou er gebeuren als ze haar ware identiteit onthult? Een eigentijdse roman over online vriendschap, depressie en de grote invloed van internet.

 

 

 

 

 

Don't touch - Rachel M. Wilson

In dit krachtige debuut weet Rachel M. Wilson op zeer goede manier om te gaan met een OCD-stoornis. In Don't touch kan Caddie niet stoppen met het denken dat wanneer ze iemands huid niet aanraakt, haar ouders weer terug bij elkaar zullen komen. Daarom bedekt ze iedere centimeter van haar lichaam wanneer ze naar school gaat. Het lijkt onschuldig, maar al snel begint haar obsessie haar ambities in de weg te staan. Wilson toont op prachtige wijze de alsmaar toenemende angst die Caddie voelt, maar laat ook het belang van een goede achterban zien.

 

 

 

Turtles all the way down (Schildpadden tot in het oneindige) - John Green

De naam John Green doet vast een belletje rinkelen! Deze schrijver weet als geen ander hoe hij het tienerleven moet omschrijven. Eerder zagen we dat in onder andere Een weeffout in onze sterren. Ook Schildpadden tot in het oneindige is daarop geen uitzondering.

Al sinds haar jeugd kampt Aza Holmes met hevige angsten. Soms twijfelt ze zelfs wie er aan het roer staat in haar leven: zij of haar gedachten. Als Aza en haar beste vriendin Daisy het nieuws horen over de voortvluchtige miljardair Russell Pickett en de beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats, besluiten de twee op zoek te gaan. Het leidt hen naar Picketts zoon Davis. Davis maakt gevoelens in Aza los die haar kwetsbaarder maken dan ze al was. Terwijl zij steeds verder wegzinkt in de spiraal van haar gedachten, komt de waarheid over Russell Pickett langzaam aan het licht.

 

When we collided - Emery Lord

In When we collided beschrijft Emery Lord een bipolaire stoornis op prachtige wijze. De zeventienjarige Jonah Daniels woont al zijn hele leven in Verona Cove, Californië, en er is slechts één ding ooit veranderd: zijn vader was in leven, maar nu niet meer. Met een depressieve moeder en zijn vijf broers en zussen, worstelt hij om hun huis en het restaurant dat hun vader heeft nagelaten te behouden. Maar wanneer de zomer start komt er een tweede verandering: Vivi Alexander, het nieuwe meisje in de stad...

Vivi is verliefd op het leven. Ze is charmant en ongefilterd en ze weigert toe te geven aan de medicijnen die ze krijgt om zichzelf beter te voelen. Nadat ze Jonah heeft ontmoet, glipt ze zonder enige moeite zijn familie binnen en wint de harten van zijn broers en zussen door haar verbeeldingskracht en speelsheid. Maar het duurt niet lang voordat haar passie voor het leven begint te haperen en haar avontuurlijkheid omslaat naar het opzoeken van gevaar.

 

Every Last Word - Tamara Ireland Stone

Wanneer je OCD hebt ervaren of er nieuwsgierig naar bent, dan is Every Last Word een realistisch en oprecht verhaal over hoe het is om als tiener te leven met OCD. Het bijzondere van dit boek is dat de auteur ver weg blijft van steriotiepen van de stoornis. Ze vestigt juist de aandacht op de stroom aan duistere gedachten en zorgen die de hoofdpersoon maar niet kan wegstoppen. Tot het moment dat ze geïntroduceerd wordt aan een groep buitenbeentjes die haar meer zelfvertrouwen geven.

 

 

 

 

 

 

Lees ook: 12 x autisme boeken voor kinderen

 

 

Nieuwste artikelen

  • De 10 beste BBQ boeken

  • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

  • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

  • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

  • Schemergeesten - Angie Sage

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen