Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Het liefdesverhaal van Romeo & Julia is tijdsloos en bijna iedereen kent het wel. Het is een tragisch verhaal over een jongen en een meisje die hopeloos verliefd op elkaar worden, maar niet samen kunnen zijn door de vete van hun families. Helaas kent hun verhaal geen 'happy end'. Voor veel schrijvers is dit verhaal een inspiratiebron. Hoewel ze hun eigen draai aan het verhaal geven, herken je toch het verhaal van Shakespeare erin. Benieuwd welke boeken dat zijn? Hierdonder vind je een aantal boeken geïnspireerd door Romeo & Julia!

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

De strijd om Verona - Melinda Taub

We trappen het rijtje van boeken geïnspireerd door Romeo & Julia af met De strijd om Verona van Melinda Taub. Dit boek gaat verder waar het verhaal van Romeo en Julia is gebleven. Dus je komt erachter wat er gebeurde met de families Capuletti en Montecchi na de tragische dood van Romeo en Julia. Bracht hun dood de familie dichter bij elkaar? 

In De strijd om Verona besluiten de families Capuletti en Montecchi dat de dood van Romeo & Julia niet voor niks geweest mag zijn en daarom leggen zij hun vete bij. Maar dat is moeilijker dan het lijkt en de ruzie gaat toch verder. Om dit op te lossen besluit Escalus, prins van Verona, dat Rosalina Tirimo, nicht van de Capuletti, moet trouwen met Benvolio Montecchi. Hier zijn ze allebei niet echt blij mee, maar om eronderuit te komen zullen ze met een andere oplossing moeten komen. Ondertussen wordt Verona geteisterd door verschillende moorden. De vinger wordt al snel in de richting van de Capuletti's en Montecchi's gewezen. Maar is dit wel terecht?

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Romeo en Julia op Sicilië - Ottavio Cappellani 

Alleen al de titel, Romeo en Julia op Sicilië, verklapt dat Ottavio Capellani zich heeft laten inspireren door het wereldberoemde verhaal van Shakespeare. Niet alleen zijn er twee rivaliserende families, er is ook een toneelstuk over Romeo en Julia en er wordt gevochten om de eer van een mooie, jonge vrouw!

Op Sicilië worden er in de mooiste openluchttheaters omstreden erotische toneelstukken van Romeo en Julia opgevoerd. Bij elke opvoering komt er iemand om het leven. Twee maffiabazen zijn het er namelijk niet mee eens en bij iedere opvoering moet de ambtenaar die het toneelstuk heeft goedgekeurd boeten. Maar waarom houdt de Maffia zich opeens bezig met toneelstukken? Ze blijken te vechten om de eer van de mooie jonge vrouw, Betty Pirrotta. En langzaam dringt het tot ze door dat ze niet altijd de controle in handen kunnen houden.

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Vijf stappen van jou - Rachael Lippincott

Waarschijnlijk denk je niet direct aan Romeo en Julia als je aan Vijf stappen van jou van Rachael Lippincott denkt, maar toch is het vergelijkbaar met elkaar en kan je het verhaal van Shakespeare in dit boek herkennen. Vijf stappen van jou gaat namelijk over Stella en Will, die door hun ziekte niet bij elkaar kunnen zijn ook al willen ze dat heel graag.. 

Stella lijdt aan een ernstige taaislijmziekte en komt al sinds haar zesde in hetzelfde ziekenhuis. Soms is haar bezoek kort, maar soms kan haar bezoek wel weken duren. Gelukkig heeft ze haar best gay friend Poe waardoor het prima uit te houden is! Op een dag loopt er een jongen het ziekenhuis binnen die ze nog nooit gezien heeft. Zijn naam is Will en hij lijkt totaal niet op Stella. Als hij 18 wordt wil hij stoppen met de ziekenhuisbezoeken en de wijde wereld in te trekken. Dit zal zijn dood betekenen. Stella wil niets anders dan leven! Ze zou uit Wills buurt moeten blijven, maar haar hart heeft andere plannen..

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Delirium Amoris - Lauren Oliver

Ook Lauren Oliver heeft zich laten inspireren door Shakespeare tijdens het schrijven van haar boek Delirium Amoris! Lena woont namelijk in een wereld waar liefde verboden is en waarvan je genezen moet worden op je 18de. Maar wat nou als je voor je 18de verliefd wordt op iemand en je hierdoor niet samen mag zijn?

In Delirium Amoris is 64 jaar geleden 'liefde' tot ziekte verklaard en sinds 43 jaar is er zelfs een behandeling tegen. Iedereen moet deze behandeling op zijn of haar 18de ondergaan zodat ze een rustig en stabiel leven kunnen leiden. Lena Haloway is bijna 18 en kan niet wachten om genezen te worden. Haar moeder verdween al op jonge leeftijd uit haar leven en dat deed haar veel pijn. Ze kijkt dus uit naar een leven zonder liefde, want dat is een leven zonder pijn. Maar plotseling wandelt Alex haar leven binnen en laat Lena zien dat liefde ook heel erg mooi kan zijn. Ze wil samen zijn met Alex, maar hoe?

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Romeo & Julia - Tiny Fisscher

Romeo & Julia van Tiny Fisscher is niet geïnspireerd door het verhaal van Shakespeare, het is namelijk het klassieke verhaal in een modern jasje. Tiny Fisscher heeft het vierhonderd jaar oude toneelstuk opnieuw geschreven, maar dan in toegankelijk Nederlands. Hierdoor kan iedereen van het prachtige liefdesverhaal genieten. 

De Capuletti's en de Montecchi's zijn de twee belangrijkste families van Verona. Het probleem is alleen dat ze al jarenlag een vete hebben. Hoe deze is ontstaan kan niemand vertellen, maar de vete zorgt voor de nodige problemen. En dan worden Romeo Montecchi verliefd op Julia Capuletti ook nog eens verliefd op elkaar. Hun levens staan volledig op hun kop, want hun families accepteren de opbloeiende liefde niet..

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Warm Bodies - Isaac Marion

Warm Bodies van Isaac Marion is zeker een boek dat tussen de boeken geïnspireerd door Romeo & Julia hoort te staan. Een relatie tussen een mens en een zombie is niet mogelijk. Dat is ook best logisch, de één leeft namelijk en de ander niet. Maar toch wordt de zombie R. verliefd op het menselijke meisje Julie..

R. woont op een verlaten vliegveld met heel veel andere zombies en kan  nog maar aan één ding denken: mensenvlees. Verder heeft R. geen gedachten, hij is zijn naam vergeten en kan niet eens meer praten. Tijdens één van zijn jachten komt hij het menselijke meisje Julie tegen. Zijn instinct zegt hem dat hij haar moet verslinden, maar in plaats daarvan beschermt hij Julie tegen de andere zombies. Hij weet niet hoe het kan, maar de gevoelloze hersendode zombie wordt verliefd op het meisje. Maar kunnen ze ooit samen zijn?

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Romeo en Julie - J. Ray

In Romeo en Julie van J. Ray draait het om twee concurrerende bloemenzaken. Hun families zijn al jaren elkaars aartsvijanden, maar ze weten niet precies waarom. Toch worden Romeo en Julie verliefd op elkaar, maar hun families keuren dit ten strengste af. Klinkt bekend in de oren toch?

De echtgenote van Romeo is overleden en heeft hem achtergelaten met vijf zoons en een dochter. Julie heeft twee dochters en haar echtgenoot is er vandoor gegaan met een andere, jongere vrouw. Zowel Romeo als Julie hebben een bloemenzaak in Boston. Het gaat echter niet zo goed met de bloemenzaken en daarom besluiten ze toevallig allebei om een cursus te gaan volgen. Tijdens hun ontmoeting slaat de vonk direct over. Hun kinderen zijn woedend als ze erachter komen en doen er alles aan om Romeo en Julie uit elkaar te krijgen. Maar de twee zijn zo verliefd op elkaar dat ze er alles aan doen om elkaar te blijven zien, desnoods in het geheim..

Stad van Beenderen - Cassandra Clare

Stad van Beenderen van Cassandra Clare lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar is dat absoluut niet. Want doet de liefde tussen Alec en Magnus jullie niet ook een klein beetje denken aan die van Romeo en Julia? Schaduwjagers en heksenmeesters mogen namelijk geen relatie met elkaar aangaan, waardoor de liefde van Alec en Magnus dus eigenlijk verboden is..

In Stad van Beenderen zijn Alec en Magnus niet de hoofdpersonages. Het verhaal draait namelijk om Clary Fairchild. Zij woont met haar moeder in New York. Op een dag wordt haar moeder ontvoerd en dan komt Clary erachter dat haar moeder een groot geheim had: ze was een schaduwjager. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de schaduwjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?

Boeken geïnspireerd door Romeo & Julia

Via Cappello 23 - Christian Weijts

Tot slot behoort ook Via Cappello 23 van Christian Weijts tot de boeken geïnspireerd door Romeo & Julia. In het verhaal draait het namelijk om een verboden liefde, die een fatale afloop kent.

Via Cappello 23 speelt zich af in het prachtige Venetië waar de gondeliers regelmatig staken. Hun geliefde sprookjesachtige stad verandert namelijk langzaam in een pretpark. Daniël Schaaf is een journalist die verslag komt doen van de gondeliersstakingen. Hier ontmoet hij een reisleidster en er lijkt al snel een mooie liefde tussen hen op te bloeien. Daarnaast volgen we het verhaal van kunsthistoricus Arthur Citroen, die onderzoek doet naar schildersmodellen in de Renaissance. Hij heeft een affaire met één van zijn studentes en al snel verschijnen er filmpjes op het internet die Arthur kapot kunnen maken. Daniël denkt Arthur te kunnen redden...

 

Lees ook: Boeken om je te laten huilen

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Shadowhunters krijgt geen nieuw seizoen

  • Shadowhunters feiten die je nog niet wist

  • Tattoo's geïnspireerd door boeken

  • 5 onthullingen over de laatste afleveringen van Shadowhunters

  • The Mortal Instruments-auteur Cassandra Clare is bezig met een nieuwe fantasy-serie!

Zoek in artikelen