De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

Wij vinden het heerlijk om onszelf helemaal te verliezen in een fantasyboek. Soms lijkt het net alsof wij al die epische avonturen zelf beleefd hebben. Tegenwoordig hebben veel fantasyboeken een badass vrouwelijk hoofdpersonage. Dit is natuurlijk geweldig en om deze fantastische personages in het zonnetje te zetten hebben we de beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek voor jullie onder elkaar gezet! We hebben hierbij gekeken naar fantasyboeken die in het Nederlands verschenen zijn en waarbij stoere vrouwen die niet met zich laten sollen de hoofdrol spelen.

De Glazen Troon - Sarah J. Maas

We beginnen deze lijst met - hoe kan het ook anders - Celaena Sardothien van De Glazen Troon! Celaena is misschien wel een van de meest stoere hoofdpersonages waarover we gelezen hebben! Ze is al op jonge leeftijd getraind om een assassin te worden en op haar 18de is ze de meest gevreesde sluipmoordenaar van het land! Ze is slim, knap en goed met welk wapen dan ook. Kortom, ze verdient zeker een plek in deze lijst!

Het verhaal gaat over Celaena. Ze wordt voor de belangrijkste keuze van haar leven gesteld. Ze moet óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Al snel worden de deelnemers van het toernooi een voor een op gruwelijke wijze vermoord. Celaena blijkt dus niet alleen voor haar vrijheid te vechten, maar ook voor haar leven.

De Gave van Katsa - Kristin Cashore

De gave van Katsa draait, zoals de titel al vermeld, om Katsa. Katsa is net als Celaena een ontzettend sterk vrouwelijk hoofdpersonage. Al sinds haar achtste is ze in staat om een volwassen man met haar handen te doden vanwege haar bijzondere gaven. Ondanks dat ze wordt ingezet als wapen beschouwt ze zich zelf niet zo en probeert ze juist gerechtigheid te brengen. Katsa is een geweldig gelaagd karakter dat zeker thuishoort in deze lijst!

In het verhaal is Katsa een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren is met een bijzondere gave. Dat iemand een gave heeft, openbaart zich op zijn of haar twaalfde, als de Begaafde twee verschillende kleuren ogen krijgt. Katsa is het nichtje van de koning en normaal zou ze een leven vol luxe leiden. Maar als Begaafde is ze verplicht om haar gave in dienst van de koning te stellen, net als alle andere Begaafden. Ze moet voor hem het vuile werk opknappen. Nu ze achttien is kan ze zich geen ander leven voorstellen. Maar dan wordt alles anders. Ze wordt verliefd op de knappe prins Po en ontdekt de ware aard van haar gave. Daarnaast ontdekt ze een verschikkelijk geheim dat alle zeven koninkrijken kan vernietigen.

Vampire Academy - Richelle Mead

Ook Rose uit Vampire Academy hoort thuis in deze lijst. Ze is een dhampier (half mens, half vampier) en de bodyguard van haar beste vriendin Lissa, die de prinses van de Moroi is. Rose is ontzettend dapper, loyaal en sassy, wat haar tot een ontzettend stoer personage maakt!

Het verhaal gaat dus over Rose en Lissa, waarbij Rose de taak heeft gekregen om Lissa te beschermen. De Strigoi zijn namelijk vastbesloten om Lissa een van hen te maken. Rose en Lissa moeten voortdurend op hun hoede zijn, en verliefd worden is streng verboden, want de Strigoi kunnen elk moment toeslaan…

 

 

Harry Potter - J.K. Rowling

Het meest beroemde sterke vrouwelijke hoofdpersonage in deze lijst is misschien wel Hermelien Griffel uit Harry Potter. Al vanaf het eerste boek liet ze zien dat boekenwijsheid net zo belangrijk is als moed, maar dat ze ook zeker haar mannetje weet te staan in een (duelleer) gevecht. Zonder Hermelien zou Harry het nooit zo ver hebben gered! Ze is echt de slimste heks van haar leeftijd.

Harry Potter woont sinds de dood van zijn ouders bij zijn vreselijke oom en tante waar hij slecht behandeld wordt. Maar alles veranderd wanneer Harry bijzondere brieven ontvangt, waarna er een halfreus op de stoep staat die hem vertelt dat hij een tovenaar is. Harry vertrekt naar Zweinsteins Hoge School voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hier leert Harry alles over magie. Ook leert Harry dat de slechte tovenaar Voldemort hem heeft proberen te vermoorden toen hij een baby was en dat Voldemort het nog steeds op Harry heeft voorzien...

De ijzeren engel - Cassandra Clare 

In De IJzeren Engel maken we kennis met Tessa. Aan het begin van het boek is ze nog wat naïef en onschuldig, maar dat verandert als ze de Schaduwjagers ontmoet en ontdekt welke krachten ze bezit. Al snel ontpopt ze zich tot een van de sterkste vrouwelijke karakters uit de serie!

In De IJzeren Engel volgen we het verhaal van Tessa tijdens haar leven in het New York van 1978. Hier komt snel een einde aan als haar voogd plotseling sterft. Tessa moet naar haar broer in Londen, maar nog voordat ze daar aankomt wordt ze ontvoerd door de Zwarte Zusters. Zij dwingen haar zich een vreemde gave eigen te maken. Zelf wist ze niet eens dat ze kon transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de schaduwjagers brengt...

Onder de Maan - Patricia Briggs

De hoofdpersoon van Onder de Maan is Mercy Thompson. Ze is een shapeshifter die de vorm van een coyote aan kan nemen. Alhoewel ze hierdoor bovennatuurlijke krachten heeft en haar mannetje weet te staan in een gevecht, komt ze niet over als iemand die onverwoestbaar is. Ze zit lekker in haar vel en is een ontzettend sympthatiek en stoer hoofdpersonage (ze heeft zelfs een eigen garagebedrijf waarbij ze werkt als monteur, hoe tof is dat?!)! 

Onder de Maan gaat dus over Mercy Thompson. Ze wil gewoon een normaal leven leiden, met haar eigen garagebedrijf, haar kat en haar vrienden om haar heen. Maar als je zelf de vorm van een coyote kunt aannemen, je buurman een weerwolf is, en je onder je vrienden ook vampieren en fae kunt rekenen, is 'normaal' soms ver te zoeken.
Dus als een van haar vrienden bedreigd wordt door een groep schimmige figuren die uit lijken te zijn op geweld, steekt Mercy daar een stokje voor - maar de situatie blijkt een stuk explosiever dan ze had gedacht...

De kleuren van magie - Lila Bard

Lila Bard speelt naast Kell de hoofdrol in De kleuren van magie. Doordat ze opgegroeid is in Grijs Londen heeft ze geen gemakkelijk leven gehad, maar dat heeft haar wel heel sterk gemaakt! Ze is slim, sterk en laat zich niet snel van de wijs brengen. Ze is een echte badass!

In De kleuren van magie bestaan er vier verschillende Londens, namelijk Grijs, Rood, Wit en Zwart. Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen de zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

De Lunar Chronicles - Cinder

Eigenlijk zit de Lunar Chronicles vol met sterke vrouwelijke hoofdrollen. Elk vrouwelijk karakter dat in de serie voorkomt is op haar eigen manier sterk. Zo ook Cinder. Cinder is slim, niet bang aangelegd, is een begenadigd monteur en ondanks dat ze door haar familie als voetveeg wordt gebruikt, laat ze niet over zich heen lopen!

In de Lunar Chronicles leven mensen en androïden samen in Nieuw Peking, terwijl er zich onder de bevolking een dodelijke plaag bevindt. Dit alles gebeurt terwijl de lunars, de mensen die op de maan leven, toekijken. Cinder is een cyborg en tevens een getalenteerde monteur. Maar ze heeft een mysterieus verleden en thuis wordt ze slecht behandeld. Als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

Nimmernacht - Mia Corvere

Als we het hebben over stoere vrouwen die niet met zich laten sollen, dan kan Mia Corvere natuurlijk niet ontbreken! Mia Corvere is een van de dodelijkste sluipmoordenaars die voorbestemd is om koninkrijken te vernietigen. Ze is ontzettend badass en absoluut een sterk vrouwelijk hoofdpersonage.

Mia is nog maar tien jaar oud als ze na het verlies van haar familie haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later is Mia opgegroeid en wil ze  de belofte waarmaken die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor. Maar Mia's vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben. Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.

Percy Jackson - Annabeth

In Percy Jackson zitten veel geweldige personages, maar een van de meest sterke vrouwelijke hoofdpersonages is Annabeth! Ze laat niet met zich sollen en weet haar mannetje te staan in een gevecht. Toch weet ze ook wat haar zwaktes zijn en is ze zeker niet bang om om hulp te vragen!

Wat als de goden van Olympus in de 21ste eeuw nog bestaan en dat ze mensenkinderen krijgen...

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. En dat is nog maar zijn kleinste zorg, want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god! Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen. 

 

Lees ook: Boeken over magische scholen

Nieuwste artikelen

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

  • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

Zoek in artikelen