15 hele leuke kinderboeken om te lezen tijdens de Leesweken

Van 3 maart t/m 9 mei vinden de Leesweken weer plaats in Nederland. Tijdens deze weken worden kinderen gestimuleerd om meer te gaan lezen. In de week van 10 t/m 16 mei kunnen ze dan stemmen op hun favoriete boek voor de Kinderjury. De jury wordt gevormd door alle kinderen van 6 t/m 12 jaar in Nederland en samen bepalen zij door te stemmen welk boek de prijs van de Kinderjury krijgt. Deze wordt op 23 juni uitgereikt. Kun je nog wat tips gebruiken over welke boeken de kinderen kunnen gaan lezen tijdens de Leesweken? Wij hebben 15 hele leuke kinderboeken om te lezen tijdens de Leesweken voor jullie onder elkaar gezet.

Reisbureau wereldvreemd - L.D. Lapinski

Reisbureau Wereldvreemd is een raadselachtig reisbureau. Alleen Flik ziet de magie kan met Jonathan in het multiversum reizen. Maar, er lekt magie weg. Dat bedreigt heel veel werelden.

Reisbureau Wereldvreemd is deel 1 in de magisch-realistische serie Wereldvreemd van L.D. Lapinski. Voor onbevreesde en reislustige lezers vanaf 10 jaar.

Wanneer de twaalfjarige Flik reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Als ze toetreedt tot het Wereldvreemd-genootschap liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen, is in de juiste koffer springen. Maar wat Flik niet weet is dat het middelpunt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Ze moet op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het verdwijnt – en het onze wereld met zich meeneemt.

Mijn vader woont in het tuinhuis - Jacques Vriens

Lara en Joeri zijn een tweeling en zitten samen in groep acht, ze lijken alleen niet echt op elkaar. Joeri is meer van de daden dan van de woorden. Als hij boos wordt, loopt hij het liefste weg en hij probeert zich er vaak met een grap van af te maken als hij niet weet wat hij moet zeggen. Lara is een stuk rustiger, ze lost ruzies op door erover te praten en durft het met anderen te delen als ze verdrietig is.
Dan gebeurt er iets binnen het gezin waardoor alles verandert: hun ouders gaan uit elkaar. Broer en zus hebben allebei moeite om zich een houding te geven. Ze zijn boos en verdrietig en zouden hun ouders soms het liefst naar de maan willen sturen, maar aan de andere kant willen ze juist graag bij ze zijn. Terwijl ze een manier zoeken om met de scheiding om te gaan, vinden ze steun bij elkaar. Ook al zijn ze nog zo verschillend, tweelingen helpen elkaar altijd. En gelukkig is groep 8 een bijzonder jaar. Dat helpt hen ook om even afstand te kunnen nemen van alle ingrijpende gebeurtenissen.

De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen - Andy Griffiths

ndy en Terry hebben weer dertien waanzinnig grappig verdiepingen toegevoegd aan hun steeds maar groter wordende boomhut. Er is nu een minipaardjes-verdieping, een slaapfeestjeskamer, het Onderbroekmuseum en een Boomhut Informatie Centrum!

Maar Andy en Terry moeten ook vluchten voor de verhaalpolitie en de enige manier om weg te komen is via de afgrijselijke Deur des Doods!

Dus waar wacht je nog op? Kom naar boven!

 

Dummie de mummie en het geheim van Toemsa - Tosca Menten

Een geweldig nieuw avontuur van Dummie en Goos!
Het negende deel in de doldwaze Dummie de mummie-serie

Maashi! Dummie en Goos gaan op schoolreisje. In de dierentuin ontmoeten ze krokodillenverzorger Hamid en zijn lievelingskrokodil Toemsa. Tot Hamids verdriet moet Toemsa binnenkort verhuizen. Alleen een wonder kan dat nog tegenhouden. Kon Toemsa maar iets bijzonders doen tijdens de jubileumparade in de dierentuin. Maar krokodillen kun je niks leren. Of wel?

Toemsa blijkt een geheim te hebben en als Dummie dat per ongeluk ontdekt, is er opeens weer hoop. Samen met Goos en Hamid bedenkt hij een waanzinnig plan. Maar daar lijkt niet iedereen even blij mee te zijn. Op de dag van de parade gaat er iets afschuwelijk mis…

Het leven van een Loser 14 - Totaal gesloopt - Jeff Kinney

Na een erfenis wordt Brams huis verbouwd. Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis. Totaal gesloopt vraagt Bram zich af of hij de renovatie wel overleeft. Wordt het verbouwen of verhuizen?

Totaal gesloopt is deel 14 in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor.

De familie Botermans krijgt onverwacht een erfenis. Bram weet daar wel raad mee. Maar zijn moeder vindt dat het geld verantwoord moet worden besteed: het huis wordt verbouwd.
Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis; de puinhoop is niet te overzien. Bram is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Dan daalt het stof neer… wordt het verbouwen of verhuizen?

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping - Carry Slee

Het is Lotte en Thijs nog steeds niet gelukt om de geniepige juf Braaksel van hun school te verjagen, zelfs niet met de hulp van hun slimme vriend Lucas. Juf Braaksel blijft maar valse plannen bedenken: ze heeft bijvoorbeeld een belachelijk nieuw schooluniform bedacht. En ze wil nu alle beste vrienden en vriendinnen uit elkaar halen, en in andere klassen zetten. Dat mag toch niet gebeuren?
Braaksels enge vriendinnen Greta Granaat en Alie Cyaankali zijn ondertussen alweer vrijgelaten uit de gevangenis en hebben hun eigen geheime plan waar Thijs een grote rol in speelt...
En dan komt Thijs er thuis ook nog achter dat zijn ouders een groot geheim voor hem verborgen hebben gehouden. Kan hij erachter komen wat het geheim is én uit de handen van juf Braaksel en haar vriendinnen blijven?

Prutsers en pechvogels - Tosca Menten

Een nieuwe verhalenbundel van de twee grappigste kinderboekenschrijvers sinds de Tachtigjarige Oorlog!

Prutsers en pechvogels is de nieuwe verhalenbundel van schrijversduo De Gouden Grijns. Na het succesvolle Pech onderweg schreven Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw een boek dat perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Verhalen uit de geschiedenis, maar nu eens niet over heldhaftige keizers, gewiekste uitvinders en sublieme kunstenaars. In deze bundel staan historische missers centraal. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart.

Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers

Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers (bekend van Onder mijn huid, Verdrinken en Backpack) is het hartverwarmende verhaal over een 12-jarige jongen die met humor en op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren.

Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen.

Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.

Ember en de ijsdraken - Heather Fawcett

Ember ziet eruit als meisje, maar is eigenlijk een vuurdraak. Als ze naar Antarctica vlucht, ontdekt ze de jacht op ijsdraken en zet ze alles op alles om de ijsdraken te redden.

Ember en de ijsdraken van Heather Fawcett is een spannende fantasy voor lezers vanaf 10 jaar vol draken, magie en avontuur.

Ember komt voortdurend in de problemen. Niet handig, als je eruitziet als meisje maar je eigenlijk een vuurdraak bent en iedereen je wil doden. Ze vlucht van het drukke Londen naar Antarctica, maar daar ontdekt Ember de jacht op ijsdraken, en stort ze zich nog dieper in de problemen. Want de ijsdraken moeten gered, al kost het haar haar eigen leven.
Dit is magie. Dit is avontuur. Dit is dierenliefde. Dit is fantasy met een actuele twist: kom niet aan onze natuur. Met pratende kat en humeurige deurklink.

Rennen! - Cora Sakalli

Loep is 11 jaar en kan alles, behalve stilzitten. Als haar zusje valt en in het ziekenhuis belandt, krijgt Loep de schuld en moet ze voorlopig bij haar oom en tante gaan wonen. En die wonen best ver weg... Loep doet haar best om zich als een rustig meisje te gedragen, zodat ze snel weer naar huis mag. Zo neemt ze zich voor om niet naar het verlaten pretpark Silvaland in het bos te gaan. Ook belooft ze om uit de buurt te blijven van het oude verwaarloosde hotel. Maar voordat ze het weet raakt ze verzeild in een strijd met de grootste pestkoppen van haar nieuwe school. Hiermee brengt ze niet alleen zichzelf maar ook haar nieuwe vriend Walter in gevaar. Is rustig worden het enige wat haar kan helpen?

In de ruimte is het stil - Nicole Panteleakos

Het is 1986, en de twaalfjarige Nova kijkt reikhalzend uit naar de lancering van de spaceshuttle Challenger. Nova is gek op astronomie, ruimtevaart en alles wat met NASA te maken heeft, maar belangrijker nog: haar oudere zus Bridget heeft beloofd dat ze terug zou komen voor de lancering, wat er ook gebeurt.

Nova is autistisch. Ze kan niet altijd reageren zoals een twaalfjarige zou reageren, en kan niet alles wat haar leeftijdsgenoten wel kunnen, maar daardoor laat ze zich niet uit het veld slaan. Maar nu Bridget is weggelopen en Nova alleen in een nieuw pleeggezin is geplaatst, is er niemand meer die haar lijkt te begrijpen. Elke dag telt Nova af naar de lancering van de Challenger en naar het moment waarop ze Bridget weer zal zien. Want Bridget zei: 'Wat er ook gebeurt, ik zal er zijn. Ik beloof het.'

Starfell - Dominque Valente

Willow Mos is een tikkeltje vreemd. Maar dat geldt voor de leukste mensen – en het gebeurt niet zelden dat een echte held een beetje anders is.
Willow Mos is de jongste en minst machtige zus van een magisch gezin. Haar gave is het vinden van verloren dingen. Denk aan sleutels, sokken of een houten gebit. Nuttig, maar niet heel spannend.
Op een dag staat de meest gevreesde heks van heel Starfell voor Willows deur en vraagt haar om hulp. Afgelopen dinsdag lijkt vermist. Helemaal verdwenen. En zonder die dag zou de hele wereld weleens kunnen instorten.
Nu ligt het lot van Starfell in Willows onopvallende, kleine handen. Lukt het haar om de dag te redden, en daarmee de hele wereld?
Een magische missie begint...

Gekke goden van de Olympus 1 - David Slavin

Gekke goden van de Olympus van David Slavin en illustrator Adam J.B. Lane is het eerste deel van een hilarische fictieserie met Griekse goden in de hoofdrollen. Volg in dit verhaal vol zwart-wit illustraties de avonturen van Kakdonis, die ontdekt dat helden in allerlei soorten en maten komen. En steek meteen wat op van de Griekse Oudheid!
De middelbare school is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je de zoon van oppergod Zeus bent en zelf geen godenkrachten hebt, en je broer Adonis wél een geweldige god is. Kakdonis ziet zijn toekomst dan ook somber in als hij en zijn fantastische broer naar de middelbare school gaan. Maar Kakdonis laat zich niet op z'n kop zitten en is in de race voor klassenvertegenwoordiger. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt hij een plan om te winnen – én om te bewijzen dat hij en zijn knettergekke vrienden net zo goed goden zijn met hun eigen krachten.

Max Modderman 3 - Grappenstrijd - Matt Stanton

Voor fans van Het leven van een loser en Niek de Groot!
Max heeft een nieuw klasgenootje, Pip. En hij is écht niet verliefd op haar. Echt niet. Bah.
Dan haalt Pips tweelingbroer Sven een grap met Max uit. Vlak voor Pips neus! Omdat Max de grappigste van de klas is, moet hij wel wraak nemen. Dat kan maar één ding betekenen: het is tijd voor een grappenstrijd! En waar kun je die beter houden dan op schoolkamp?
Grappenstrijd is het derde deel in de serie over de hilarische avonturen van Max Modderman, voor fans van Het leven van een loser en Niek de Groot.

 

 

Oorlog in inkt - Annemarie van den Brink

Op echte dagboeken gebaseerde verhalen over kinderen en jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle aspecten komen aan bod in dit boeiende en vaak aangrijpende boek voor alle mensen vanaf ca. 10 jaar.

De verhalen in dit boek zijn gebaseerd op dagboeken van kinderen en jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van
Yvonne uit Den Haag, die in de meidagen van 1940 naar Engeland vlucht. Het verhaal van George, die vanuit Brabant mee moet op een kindertransport, en van Corri, die schrijft over de hongerwinter en de bevrijding. Maar ook de kampen in Nederlands-Indië, Radio Oranje, de
slag om Arnhem en het bombardement op Rotterdam komen aan bod. Een directe duik in de geschiedenis!

 

Lees ook: De 10 leukste tiener series

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het leven van een loser

  • 10x Populaire kinderboekenseries

  • De 10 leukste tienerboekenseries

  • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

  • Op bezoek bij Marion van de Coolwijk

Zoek in artikelen