7 inspirerende biografieën die je gelezen moet hebben

Een beetje bekend persoon brengt tegenwoordig een eigen biografie uit. Van acteurs tot sporters, tot wereldleiders en nog veel meer. Maar waar veel biografieën gewoon prettig om te lezen zijn, zijn er ook serieuze (auto)biografieën die echt iets zullen toevoegen aan je leven en je aan het denken zetten. Hoe gaan zij om met dromen en tegenslagen en wat is hun mindset om hier mee om te gaan. De onderstaande biografieën hebben stuk voor stuk deze inspirerende factor!

 

Mijn verhaal - Michelle Obama

De voormalige First Lady, Michelle Obama, vertelt in deze openhartige en inspirerende biografie over haar beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man, Barack Obama, anderzijds. Ze neemt je mee naar hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is. Maar ook over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Met de humor en charme die we van haar kennen geeft ze een levendig verslag van binnenuit over het leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren waarin zij het land leert kennen en het land haar.

 

 

 

Een beloofd land - Barack Obama 

Als president mag een eigen biografie natuurlijk niet ontbreken. En zo heeft dus ook Michelle Obama's man zijn eigen biografie. In Een beloofd land vertelt Barack Obama het verhaal van zijn zoektocht naar zijn identiteit, tot de leider van de vrije wereld. Hij neemt je mee vanaf zijn eerste politieke aspiraties tot de revolutionaire avond van 4 november 2008, toen hij de 44e president van de Verenigde Staten werd. De eerste Afro-Amerikaan die het hoogste ambt in het land zou bekleden.

Hij schrijft over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in zijn eerste termijn als president; een roerige periode vol dramatische veranderingen. Maar ook over de moeilijkheden die hij ondervond toen hij als zwarte Amerikaan president wilde worden. Op persoonlijke en scherpzinnige wijze laat hij zien welke mogelijkheden en  beperkingen deze presidentiële macht met zich meebrengt. Daarnaast neemt hij je mee in de dynamiek van de Amerikaanse politiek en de internationale diplomatie, en ga je mee op reis van het Witte Huis naar Moskou, tot Caïro en Peking.

Steve Jobs - Walter Isaacson

Medeoprichter en voormalig topman van Apple, Steve Jobs, heeft in exclusieve en unieke gesprekken met auteur en hoogleraar geschiedenis, Walter Isaacson, een kijkje gegeven in zijn leven. Ook heeft de auteur gesproken met collega's bij Apple en zijn concurrenten om zo ee ngoed beeld van de zakenman te krijgen. Met als resultaat: de enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs.

 

 

 

 

 

Alan turing - Het enichma - Andrew Hodges

Deze biografie over de Britse wiskundige Alan Turing  vertelt het verhaal verhaal van een uitzonderlijk genie met een even uitzonderlijk leven. Zijn grootste kracht was zijn briljante analytische geest, samen met zijn gave voor hete ontwerpen van ‘intelligente’ machines. Zo wist hij in 1940 de Duitse Enigma-code te kraken — de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde — waarmee hij een heleboel mensenlevens redde. In 1945 werkte hij een idee van voor de oorlog uit tot de allereerste digitale computer. Maar in 1952 kwam er een abrupt einde aan zijn glansrijke carrière toen hij werd opgepakt wegens homoseksualiteit. Een veroordeling en mensonterende behandeling volgde. In 1956 pleegde Alan Turing op slechts 41-jarige leeftijd zelfmoord.

 

 

On Writing: A Memoir of the Craft  - Stephen King

In deze bijzondere biografie van Stephen King deelt de auteur zijn mening,ervaringen en gewoonten die hem en zijn werk hebben gevormd. Het boek is deels memoir en deels masterclass, geeft een onthullende en praktische kijk op het schrijversvak en omvat handvatten voor de basis die iedere schrijver moet hebben. Zijn advies komt voort uit zijn levendige herinneringen, van zijn jeugd tot aan het begin van zijn schrijverschap. Van de lastige eerste schrijfjaren tot zijn bijna noodlottige ongeval in 1999, en hoe de link tussen schrijven en leven zijn herstel voorspoedigde. Een inspirerende gids voor alle fans, schrijvers en iedereen die van een goed verhaal houdt!

 

 

 

Neelie Kroes - Stan de Jong en Koen Voskuil

Ook in Nederland hebben we genoeg inspirerende personen waar we van kunnen leren. Denk daarbij aan Nederlands bekendste politica en powerfeministe Neelie Kroes. Op veel plekken kwam zij als eerste en jongste: de eerste vrouw in het bestuur van de Rotterdamse Kamer van Koophandel; het jongste vrouwelijke Tweede Kamerlid; de eerste bewindsvrouw op het departement Verkeer en Waterstaat; en Nederlands eerste en enige vrouwelijke eurocommissaris, die miljardenboetes aan het bedrijfsleven oplegde. In deze biografie nemen de auteurs je mee in het leven van Kroes: hoe een Rotterdams meisje uit een eenvoudig ondernemersmilieu uit wist te groeien tot de machtigste vrouw van Europa. De ups en downs komen aan bod, uit een carrière van meer dan veertig jaar, en daarnaast komen er reconstructies van geruchtmakende zaken uit het verleden aan bod en komen ze met nieuwe onthullingen.

 

LEEF - Bibian Mentel

Bibian Mentel was misschien wel de meest positieve en inspirerende vrouw van Nederland. Sinds 2000 kreeg ze maar liefst vijftien keer de diagnose kanker, maar steeds weer keerde ze sterk en positief terug. Tot driemaal toe werd ze paralympisch kampioen. In LEEF lees je hoe Bibian steeds weer de knop omzet en hoe ze er bewust voor kiest om te leven. Want leven deed ze. Met hart en ziel. Elke dag opnieuw. Daarmee inspireerde — en dat doet ze nog steeds —mensen het maximale uit zichzelf te halen. Auteur Lutske Bonsma interviewde Bibian in 2017 en 2018 veelvuldig en schreef naar aanleiding daarvan het verhaal van deze sterke vrouw.

 

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

  • 8 biografieën van historische schrijvers die je gelezen moet hebben

  • Fantasy boeken met vampieren

  • Recensie: Carrie

  • 9 boeken over 'haunted houses'

Zoek in artikelen