De langst lopende boekenseries ooit

Dat sommige schrijvers niet stil zitten was al wel duidelijk. Veel auteurs proberen zeker één boek per jaar uit te brengen. Een mooi aantal zou je denken. Maar sommigen hebben zoveel inspiratie en schrijven, waarschijnlijk, zo makkelijk dat er geen einde aan lijkt te komen. Erg leuk wanneer je alweer uitkijkt naar het volgende deel met dezelfde hoofdpersoon. Onderstaande auteurs hebben allemaal een oeuvre rondom hetzelfde personage/dezelfde wereld waar je u tegen zegt! Lees snel verder en ontdek waarom je nu nog een begin moet maken met het lezen van deze lange series!

Kaoru Kurimoto - Guin Saga

Met 130 delen en 22 losse verhalen heeft de Japanse auteur Kaoru Kurimoto genoeg inspiratie gehad!  De Guin Saga-serie, waarvoor oorspronkelijk 100 delen waren gepland, draait om een mysterieuze strijder met de naam Guin, die lijdt aan geheugenverlies en op magische wijze een luipaardmasker aan zijn gezicht heeft vastzitten. Hij herinnert zich niets dan zijn vechtinstincten en het woord ‘Aurra’ wanneer hij wordt geconfronteerd met een wereld vol gevaar, intriges en magie. Leuk weetje: Guin Saga is de langstlopende serie in de wereld van de hand van één enkele auteur. De laatste 4 delen en het 22e losse verhaal zijn na haar overlijden gepubliceerd.

Terry Pratchett - Discworld

Met 41 delen mag de fantasy-serie Discworld (Schrijfwereld in het Nederlands) van Terry Pratchett niet ontbreken. Dit verhaal speelt zich af op Discworld, een platte planeet die balanceert op de ruggen van vier olifanten die op hun beurt weer op de rug van een gigantische schildpad staan. Het eerste deel The Colour of Magic (De kleur van toverij) kwam in 1983 uit, het laatste deel, The Sheperd’s Crown (De herderskroon),  verscheen in 2015, niet lang na het overlijden van de auteur. Een van de kenmerken van Pratchetts boeken is het grote aantal kleine verwijzingen en grapjes dat de auteur in zijn boeken heeft verwerkt, die niet essentieel zijn voor het verhaal.

Agatha Christie - Hercule Poirot

Zowel de naam Agatha Christie als Hercule Poirot zijn voor velen niet onbekend. Met maar liefst 39 titels met daarin voormalig politiechef Poirot in de hoofdrol (en nog 4 na haar overlijden) heeft ze een aardig oeuvre opgebouwd rondom het personage. Niet voor niets is Christie een van de meest succesvolle auteurs aller tijden, met vertalingen naar maar liefst 108 talen en ruim 3 miljard verkochte boeken wereldwijd (haar gehele oeuvre). Poirot is een voormalig Belgische politiechef in Brussel die allesbehalve bescheiden, maar geniaal is. Hij verbergt zijn genialiteit dan ook niet voor anderen. In de verhalen komen veel typerende dingen naar voren zoals het bouwen van kaarthuizen als hij een probleem niet weet op te lossen. Hij heeft een zwak voor liefdesaffaires, een hekel aan auto’s en een ziekelijke aanleg voor orde en netheid.

Nora Roberts - ...In Death

Onder haar pseudoniem J.D. Robb schreef Nora Roberts de ...in Death-serie. Met maar liefst 53 delen op de teller en met deel 54 op komst in 2022 zit deze Amerikaanse bestsellerauteur niet stil! In totaal schreef ze meer dan 200 romans, waarvan er meer dan 280 miljoen exemplaren zijn verkocht. De ...in Death-serie speelt zich halverwege de 21e eeuw af in New York en draait om luitenant van de NYPSD Eve Dallas en haar man Roarke. Het eerste boek verscheen in 1995 en gaat net zo lang door totdat Roberts er geen zin meer in heeft. Wel heeft ze aangegeven dat de serie nooit verder zal gaan met een van Eve en Roarkes kinderen, mocht het zover komen.

Rex Stout  - Nero Wolfe

De Amerikaanse auteur Rex Stout heeft rondom het personage Nero Wolfe een serie van maar liefst 33 boeken en 39 novelles gepubliceerd. Wolfe is een briljante, excentrieke rechercheur die zijn verleden graag vaag houdt en zelden zijn huis verlaat en het werk overlaat aan zijn assistent Archie Goodwin. Stouts verhalen zijn overgenomen voor film, radio, televisie en toneel.  

Stuart Woods - Stone Barrington

Ook de Amerikaanse auteur Stuart Woods zit niet stil. Zijn Stone Barrington-serie telt op dit moment maar liefst 59 delen, maar zijn inspiratie is nog lang niet op! December 2021 staat nummer 60 op de planning en in maart 2022 komt deel 61 uit! De serie draait om Stone Barrington, een voormalig NYPD rechercheur die uit zijn functie werd gezet omdat hij het niet eens was met zijn meerderen. Stone heeft bovendien een diploma Rechten op zak en neemt zaken aan van een prestigieus advocatenkantoor waar het kantoor zelf niet mee geassocieerd wil worden.

Piers Anthony - Xanth

Sciencefictionschrijver Piers Anthony kreeg met zijn Xanth-serie de meeste bekendheid. Zijn serie diende bovendien als inspiratiebron voor de adventure game Companions of Xanth en een bordspel. Met 39 boeken is dit de grootste serie van de auteur, van zijn meer dan 140 boeken tellende oeuvre. Xanth is een betoverde wereld waar magie overheerst. Een land vol centaurs, draken en basilisken en waar iedere bewoner een eigen spreuk heeft om er een op te roepen. Iedereen in Xanth heeft zijn eigen magische talenten, en spreuken, vloeken en betoveringen liggen overal op de loer. Veel van zijn boeken stonden op de New York Times-bestsellerlijst, maar er zijn slechts een aantal delen naar het Nederlands vertaald in.

A.C. Baantjer - De Cock

Natuurlijk mag ook Nederlands bekendste detective-serie niet ontbreken! Wie kent hem niet! De serie met rechercheur De Cock - met ceeooceekaa - bestaat inmiddels uit 89 delen en is daarmee de langstlopende detectivereeks met dezelfde hoofdpersoon ter wereld. De boekenreeks is daarmee zelfs opgenomen in het Guiness Book of Records! Auteur Appie Baantjer ging in 1945 aan de slag bij de Amsterdamse politie en in 1963 schreef hij zijn eerste boek. Vanaf 2009  schreef hij samen met Simon de Waal of Peter Römer. Na het overlijden van Baantjer, is de serie voortgezet door Peter Römer.

 

Lees ook: De 10 leukste tienerboeken series

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

  • Wat eten we vanavond - Mama Baas

  • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

  • Schermtijd - Linda van Rijn

  • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

  • Erotische boeken die je gelezen moet hebben

  • 12 x romantische boeken

  • 12 goede lange thriller boekenseries

  • 8 sexy boekenseries

  • 10 echt grappige fictie boeken

Zoek in artikelen