Interessante true crime-boeken die je wilt lezen

True crime-boeken, oftewel boeken over waargebeurde misdaden, zijn ontzettend populair. Denk aan De ontvoering van Aflred Heineken, de boeken van Astrid HolleederDe Deventermoordzaak of de zaken van onder andere Natascha Kampusch en Sabine Dardenne. Stuk voor stuk boeken die aan aandacht geen gebrek hebben. Hoe gruwelijk sommige zaken ook zijn: true crime-boeken vliegen over de toonbank. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds weer nieuwe zaken onderzocht en in boekvorm gepubliceerd worden. Wij hebben tien recent verschenen boeken die je wellicht nog niet kent, maar die zeker de moeite waard zijn, voor je op een rijtje gezet! 

 

Verloren in de jungle (2021) - Marja West & Jurgen Snoeren

Allemaal kennen we ongetwijfeld de zaak van deze twee jonge meiden die op vakantie gingen naar Panama, maar niet meer terugkeerden...

Op 1 april 2014 keren de Nederlandse Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) niet terug van een wandeling in de jungle van Panama. Wekenlange zoekacties, bemoeilijkt door het slechte weer, leveren niets op. Twee maanden later wordt er diep in de jungle een rugzak gevonden met daarin onder meer hun telefoons en camera, waarop vreemde foto’s gevonden worden. Dit leidt tot wilde speculaties over de verdwijning die tot op de dag van vandaag voortduren. Zijn ze verdwaald, ontvoerd of beroofd?

Marja West en Jürgen Snoeren verdiepten zich intensief in nieuw onderzoeksmateriaal om eens en voor altijd de waarheden van de onwaarheden te scheiden. In samenwerking met Betzaïda Pittí Cerrud, oudofficier van justitie in Panama die in 2014 de zaak leidde, zetten zij alle feiten over deze schokkende verdwijning op een rij. Ze kregen toegang tot niet eerder openbaar gemaakte documenten en spraken een groot aantal deskundigen in binnen- en buitenland. Tijdens hun zoektocht naar de waarheid komen ze tot conclusies die een heel nieuw licht op deze zaak werpen.

Onbekend maar niet vergeten (2019) - Sybilla Claus en Carina van Leeuwen

Voor liefhebbers van het forensisch onderzoek is Onbekend maar niet vergeten een fascinerend boek om te lezen! 

Als forensisch rechercheur bij het coldcaseteam van de politie Amsterdam is Carina van Leeuwen sinds 2006 dagelijks bezig met niet-opgeloste ernstige zaken zoals moord, doodslag en zedendelicten. In Onbekend maar niet vergeten vertelt zij hoe ze te werk gaat bij de identificatie van een onbekende doden en waar ze tegenaan loopt. Journalist Sybilla Claus vertelt daarbij het verhaal van de andere professionals met wie de rechercheurs werken zoals die van het NFI en het OM. Ze interviewt topspecialisten inzake DNA, vingerafdrukken en gezichtsreconstructie. Bovendien bezoekt zij nabestaanden om het leven van geïdentificeerde doden te reconstrueren.

Bermdans in bruidsjurk (2020) - Sarah Venema

In 2008 liften twee vrouwen van Milaan naar Jeruzalem. Ze dragen bruidsjurken – het is een kunstperformance. Pippa Bacca en Silvia Moro willen de wereld tonen dat wie instapt bij een onbekende iets goeds ontvangt, als een geschenk. Hun boodschap is er een van vrede. Drie weken na hun vertrek uit Milaan verdwijnt Pippa Bacca. Niet veel later wordt haar lichaam teruggevonden in de bosjes van Ballıkayalar bij Istanbul; ze is verkracht en vermoord door een liftgever.
Waren de ‘bruiden’ naïef, hadden ze domme pech of hoorde het gevaar bij hun kunstwerk? In Bermdans in bruidsjurk zoekt Sarah Venema uit wat deze kunstenaressen meemaakten voordat het misging. Kan een vrouw vandaag de dag de wereld rondreizen, liftend, alleen of in een bruidsjurk? En waarom liften de zussen van Pippa Bacca nog steeds, alsof er niets is gebeurd?

De zaak-Nicky Verstappen (2020) - Paul Bots & Marco van Kampen

Een oude zaak die nog steeds sluimert...

De zaak-Nicky Verstappen is een boek over 20 jaar wanhoop, woede en verdriet De elfjarige Nicky Verstappen, een verlegen knul met een passie voor voetbal, wordt op 11 augustus 1998 dood gevonden in een sparrenbos op de Brunssummerheide. Het jongetje uit Heibloem verdween plotseling tijdens een zomerkamp op de hei met het jeugdwerk. Is hij weggelopen? Ontvoerd? Misbruikt? Vermoord? Ruim twintig jaar houdt de zaak-Nicky Verstappen de gemoederen bezig. Het mysterie van zijn dood verwoest de levens van nabestaanden,scheurt een hecht dorp in tweeën en stelt opsporingsinstanties voor grote vragen. De zaak zit muurvast, totdat er in 2018, na een grootschalig dna-onderzoek, door een match een hoofdverdachte wordt aangehouden: Jos Brech uit Simpelveld. Nicky’s ouders en zusje hopen eindelijk antwoord te krijgen op hun vragen. Hoe zagen de laatste uren van Nicky eruit? Had hij pijn? Heeft hij nog om zijn vader en moeder geroepen? Maar verdachte Brech beroept zich in de rechtszaak keer op keer op zijn zwijgrecht. 

De kooi - Marcel van de Ven

In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden van de eenheid werden getraind om – gewapend met de nieuwste technieken en stalen zenuwen – de zwaarste criminaliteit te bestrijden. Vanuit De kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het. Nog nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu.

In De Kooi kijkt Marcel van de Ven, een van de pioniers, terug op de vele bloedstollend spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op het gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.

 

Kwartetmoord (2021) - Jan Colijn  & Tom Meerbeek

Dit boek is niet alleen voer voor politiemensen, forensisch onderzoekers, advocaten en journalisten, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van de hedendaagse misdaad.

Op klaarlichte dag worden in een growshop op brute wijze vier mannen doodgeschoten. Ze worden doorzeefd met kogels. Het zijn de harde wetten van de hennepteelt. Drie leden uit één gezin krijgen levenslang. Deze bizarre zaak wordt landelijk bekend als De Kwartetmoord, een van de meest spraakmakende en lugubere misdrijven van de afgelopen jaren. Niet alleen vanwege het aantal slachtoffers, maar vooral ook door de manier waarop deze vier mannen om het leven worden gebracht. Ze worden van zeer dichtbij met meerdere kogels doorzeefd. Vanaf het eerste moment storten verslaggevers Jan Colijn en Tom Meerbeek zich vol op de zaak. Ze baseren zich niet alleen op officiële bronnen, maar ook nemen ze een duik in de schimmige Twentse onderwereld. De journalisten publiceren een reeks reportages die bol staat van de pikante details over de drie verdachten, een vader en zijn twee zonen. Justitie tracht de spraakmakende reportagereeks te stoppen. Tevergeefs. Colijn en Meerbeek onthullen onder meer dat de verdachten een week voor het bloedbad al worden gefilmd bij een brute afpersing. De politie beschikte over deze beelden. Wat is het mysterie van de verdwenen moordkleding en waarom sprong de vader met kleren en al in een vijver om een eendje te redden? Waarom schakelden politie en justitie een geheim agent in?

Moordfamilies (2021) - Ton van Dijk

Onderzoeksjournalist Ton van Dijk heeft voor deze true crime-bundel de beste moordzaken geselecteerd.

Het gaat hierbij niet over de zware georganiseerde misdaad, maar om geruchtmakende, dramatische en dubieuze affaires waarbij ‘gewone’ Nederlanders plotseling het nieuws haalden. Zo wordt op een winterse zondagmorgen hun drankzuchtige vader door een moeder en twee zoons gewurgd. Het lijk verstoppen ze onder de keukenvloer. Als de dooi intreedt storten ze, om de stank te weren, de kruipruimte vol beton. Maandenlang koken, eten en leven moeder en zes kinderen boven het graf van vader. Tot een schoondochter huilend bekent.

Van Dijk vertelt ook het verhaal over boer Gerrit die een dure tango danste; de geschiedenis van een politieman die wraak nam op zijn vriend; de slager die dood moest. Het zijn verhalen die lezen als een trein en vele journalisten tot voorbeeld dienden

De paarden van Hitler (2020) - Arthur Brand

Het waargebeurde verhaal van de detective die infiltreerde in de nazi-onderwereld

Tijdens een bezoek aan zijn oude leermeester krijgt kunstdetective Arthur Brand een foto te zien van de paarden van Hitler, twee metershoge beelden die Hitler ooit voor de Rijkskanselarij had laten plaatsen. Ze worden te koop aangeboden. Maar die beelden waren toch in de slag om Berlijn vernietigd? Dit moeten vervalsingen zijn.

Brand ontdekt dat de paarden geen vervalsingen zijn. Hij gaat als een ware detective op onderzoek uit en probeert te achterhalen waar de beelden de afgelopen zeventig jaar bleven, wie ze in handen had en wie ze nu voor veel geld op de zwarte markt wil verkopen. Uiteindelijk weet hij, samen met de Duitse politie, de beelden te confisqueren. Hij haalt er het wereldnieuws mee.

Ivana: strijden voor gerechtigheid (2021) - Sébas Diekstra

Op 7 december 2017 valt de nog maar achttienjarige Ivana Smit van een balkon van een appartementengebouw in Kuala Lumpur. Meer dan veertig meter lager wordt haar lichaam gevonden. Daarmee begint een jarenlange en hartverscheurende zoektocht van haar ouders. Hoe is Ivana om het leven gekomen? Waren er anderen betrokken bij de dood van hun dochter?

De Maleisische politie concludeert vrijwel direct dat haar val een ongeluk is geweest. Of dat de vrolijke en levenslustige Ivana zelf moet zijn gesprongen. Talrijke aanwijzingen dat er iets anders is voorgevallen onderzoeken ze niet. Ten einde raad schakelt Ivana’s familie advocaat Sébas Diekstra in. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op allerlei verdachte zaken, Sébas raakt er steeds meer van overtuigd dat er vreemde dingen zijn gebeurd. Ivana had verdovende middelen in haar bloed toen ze stierf. En wat deed ze vlak voor haar dood in het appartement van een Amerikaanse bitcoinmiljonair en zijn vrouw? Het is duidelijk dat dit stel veel te verbergen heeft. Toch zijn ze snel na hun arrestatie vrijgelaten en naar de VS gevlucht. Is er sprake van omkoping? Hebben ze hun contacten in hoge Maleisische kringen gebruikt om vrij te komen? Welke krachten zijn hier in het spel?

Sébas en de familie zijn vastbesloten de waarheid te achterhalen en gerechtigheid voor Ivana te krijgen. Het is een strijd die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze vechten tegen corrupte en incompetente politiefunctionarissen en machtige mensen die de loyaliteit van politici lijken te hebben gekocht.

Anne: kroniek van een zoektocht (20219) - Hans Faber

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.

 

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • De beste crime films en series op Netflix

  • De plicht - Karin Thomas

  • Vrouw met ballen - Fem Canes

Zoek in artikelen