Deze kinderboeken moet je zeker nog eens herlezen

Hoe vaak denk jij nog weleens terug aan dat ene mooie kinderboek dat je las toen je jonger was? En hoe vaak heb je het boek er daadwerkelijk bij gepakt? Het is zo fijn om weer even weg te kruipen in een boek dat je terugbrengt naar mooie herinneringen... Tijd om je jeugd te herbeleven dus! Daarom hebben wij de leukste klassiekers uit de kinderliteratuur voor je op een rijtje gezet.

 

Koning van Katoren - Jan Terlouw

We trappen de lijst af met deze klassieker van auteur Jan Terlouw, die we ook kennen van onder andere het verfilmde boek Oorlogswinter. De laatste jaren schreef hij voornamelijk samen met zijn dochter Sanne Terlouw. In Koning van Katoren (1971) droomt de zeventienjarige Stach ervan om koning van het land Katoren te worden. Het land zit al zeventien jaar zonder koning. De ministers die nu het land besturen geven Stach zeven opdrachten. Wanneer hij deze opdrachten goed volbrengt, kan hij de nieuwe koning worden. Maar de vraag is: zijn deze ministers wel op zoek naar een nieuwe koning?

 

 

Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman

Dit boek van Thea Beckman kent ongetwijfeld iedereen. Het boek kwam in 1973 uit en won een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. in 2006 is het boek verfilmd.

In kruistocht in spijkerbroek laat de zestienjarige Dolf uit Amstelveen zich terugflitsen naar de Middeleeuwen om daar een kijkje te nemen. Maar door een fout komt hij in 1212 terecht, en belandt hij niet op het riddertoernoooi in Frankrijk dat hij graag wilde bijwonen, maar midden in een kinderkruistocht. Hij ziet duizenden (goed)gelovige kinderen voorbijkomen. Kinderen die wonderen zijn beloofd en die van plan zijn het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Hij moet echter niet vergeten dat hij om vijf uur 's middags weer op de afgesproken plek moet staan om terug naar zijn eigen tijd te keren. Als er tenminste niets fout gaat...

Matilda - Roald Dahl

Het boek Matilda zal voor velen jeugdsentiment zijn. Het boek, van de Britse auteur Roald Dahl, die we verder kennen van onder andere De GVR, Sjakie en de chocoladefabriek en Heksen, gaat om het gevoelige, maar briljante meisje Matilda. toen ze net anderhalf jaar oud was kon ze al praten als een volwassene en toen ze drie was kon ze al lezen. Maar haar ouders vinden haar maar lastig en zien haar liever snel het huis uit gaan. Matilda besluit zich goed kwaad te maken en bedenkt slimme straffen voor haar ouders. Wanneer ook het hoofd van haar school, juffrouw Bulstronk haar wil aanpakken, ontdekt Matilda iets wat niemand anders kan...


 

De brief voor de koning - Tonke Dragt

De Nederlandse kinderboekenschrijfster Tonke Dragt schreef in 1962 De brief voor de koning. Het boek werd in 1963 bekroond als Kinderboek van het jaar (de voorloper van de Gouden Griffel). Nog altijd scoort De brief voor de koning hoge beoordelingen en lijkt de populariteit van het boek onverminderd.

Het verhaal draait om Tiuri die de regels, die bepalen dat hij in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen met niemand mag praten, verbreekt. Hij krijgt een gevaarlijke opdracht en wordt achtervolgd door de kwade Rode Ruiters die doodsbedreigingen uiten. Maar hij zet alles op alles om de belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen.Niet voor niets heeft de Zwarte Ridder met het witte schild zijn leven gegeven...

 

Alleen op de wereld - Hector Malot

Ook deze klassieker zal bij velen nog helder in het geheugen staan en mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De Franse auteur Hector Malot schreef meer dan zeventig boeken, waarvan Alleen op de wereld veruit het bekendst is. Hij schreef het boek al in 1878(!), maar nog altijd gooit dit boek hoge ogen.

Het verhaal draait om de vondeling Remi die door een echtpaar in het dorpje Chavanon wordt gevonden. Aan zijn kleertjes is te zien dat hij rijke ouders heeft en Jérôme Barberin, die de baby vindt, hoopt dat zijn ouders hem komen halen en hij een flinke som geld krijgt. Hij geeft de baby aan zijn vrouw en noemt hem Remi. Wanneer Jérôme jaren later de reizende Italiaanse artiest Vitalis tegenkomt, biedt deze aan de zorg voor Remi op zich te nemen. Maar lang duurt dat niet. Hij trekt uiteindelijk de wijde wereld in en er is één vraag die hem telkens bezig blijft houden: waar kom ik vandaan? Samen met zijn vriend Mattia gaat hij op zoek.

Jip en Janneke - Annie M. G. Schmidt

Wie is er niet opgegroeid met Jip en Janneke? Het is het succesverhaal van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt, die we ook kennen van onder andere Abeltje, Dikkertje Dap en Pluk van de Petteflet. Nog altijd is het boek erg populair als voorleesboek.

De verhalen van de vriendjes Jip en Janneke en al hun avonturen zijn samengebracht in een groot boek, met de prachtige illustraties van Fiep Westendorp. Het biedt uren lees- en kijkplezier samen met je kleintje!

 

Pinkeltje - Dick Laan

Pinkeltje is een kinderboekenreeks van de Nederlandse auteur Dick Laan en draait om het fictieve mannetje Pinkeltje. Hij is ongeveer zo groot als een pink, heeft een witte baard en een puntmunts, maar is geen kabouter.

In de eerste delen leren we pinkeltje kennen en speelt het verhaal zich af in een muizenhol onder een kast waar Pinkeltje woont. Niemand kent Pinkeltje behalve Dick Laan zelf, die vanaf het tweede boek meespeelt wanneer Pinkeltje zijn avonturen vertelt en Dick Laan ze opschrijft. Tussen 1939 en 1977 schreef Laan 29 leesboeken over Pinkeltjes avonturen.

De geheime tuin - Frances Hodgson Burnett

Frances Hodgson Burnett was een Britse roman- en toneelschrijfster die met name bekend is geworden door haar kinderboeken, waaronder De geheime tuin.

Deze prachtige klassieker draait om Mary, een stug en egoïstisch weesmeisje dat een verboden, verwaarloosde tuin weer tot bloei weet te brengen. Het boek verscheen voor het eerst in 1911, maar nog altijd weet het boek, waarin natuurlijk, vriendschap en verbeelding centraal staan, jong en oud te betoveren!

 

 

Winnie de Poeh - A.A. Milne

Wie kent deze beer niet? Deze klassieker van de Britse auteur A.A. Milne verscheen voor het eerst in 1926, toen hij het boek voor zijn zoon Christopher Robin Milne schreef, en is nog altijd onverminderd populair. Inmiddels zijn er ook heel wat films over de beer verschenen.

Winnie de Poeh, de knuffelbeer van Christopher, en zijn vriendjes  Knorretje, Teigetje, Kanga, Roe, Iejoor, Konijn en Uil beleven de grootste avonturen als er bijvoorbeeld nieuwe dieren in het bos komen wonen, of ze op ontdekkingstocht gaan. Eigenlijk heet Poeh Beer Edward, maar zo wordt hij zelden genoemd. Hij is gek op honing en heeft maar een heel klein beetje verstand (aldus Poeh zelf).

De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Van de hand van de Zweedse auteur Astrid Lindgren verscheen in 1973 het prachtige verhaal over de broers Jonatan en Kruimel. In het verhaal staan sombere thema's als ziekte en de dood centraal, in combinatie met veel sprookjeselementen en horror. Het inmiddels klassieke verhaal, dat een Zilveren Griffel verdiende, ontroert nog altijd vele lezers.

Wanneer de twee broers kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in de sprookjesachtige plek Nangijala. De wrede heeser Tengil houdt het land in zijn macht en het is er niet zo mooi en fijn als het lijkt. De draak Katla is zijn ergste wapen en de broers moeten alles op alles zetten om dit monster te verslaan.

 

 

 

 

Lees ook: Netflix maakt van deze bestseller kinderboeken een horror filmtrilogie

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • 10x Populaire kinderboekenseries

  • Jan Terlouw schrijft het boekenweekessay voor boekenweek 2018

  • Recensie: De brief voor de koning

  • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

Zoek in artikelen