Deze cosy crime-boeken wil je lezen

We kennen allemaal de spannende (true) crime-boeken wel, maar heb je ook al gehoord van cosy crime? Dit subgenre van de crime-fictieboeken omvat spannende verhalen met bijvoorbeeld amateur detectives, kleine, intiemere loaties als een dorp, en veel mensen met motieven in een afgesloten ruimte. En dit alles zonder de bloederige en schokkende details van de crime-boeken. Denk aan Agatha Christie, maar dan in de tijdsgeest van nu. Of de tv-serie Midsomer Murders. Ben je nu benieuwd geworden naar wat voor boeken dit dan precies zijn? Lees dan snel verder, want wij hebben een aantal van deze gezellige misdaadboeken voor je op een rijtje gezet!

 

De Mitford moorden - Jessica Fellowes

We beginnen onze lijst met deze, met maar liefst vijf hartjes beoordelde cosy crime van de Britse auteur Jessica Fellowes. Zij is vooral bekend van haar boeken bij de serie Downtown Abbey (Haar neef Jullian Fellowes heeft creëerde de serie) en De Mitford moorden. In deze laatste reeks, een klassieke whodunit, staat steeds een van de zes Mitford-zussen centraal. In de zesdelige reeks staan, tegen de achtergrond van het prachtige Engeland in de jaren twintig, liefde, schandalen en moord centraal.

Wanneer Louisa Cannon in 1920 als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford kan beginnen, hoopt ze een nieuw leven, zonder armoede en gevaarlijke oom, op te bouwen. Maar wanneer er op klaarlichte dag een verpleegster in de trein wordt vermoord, raken Louisa en de oudste Mitford-dochter verstrikt in dit moordmysterie...

 

Tante Poldi - Mario Giordano

Auteur Mario Giordano schrijft kinderboeken, thrillers en screenplays en heeft met Tante Poldi een fijne cosy-crimereeks geschreven.

Toen Poldi kort na haar zestigste verjaardag van München naar Sicilië verhuisde, verlangde ze naar niets meer dan zon, zee en rust. Maar daar blijkt al snel niets van terecht te komen en misdaad ligt op de loer. De speurder in Poldi ontwaakt en al snel komt ze de aantrekkelijke inspecteur Montana tegen. Het is niet de bedoeling dat Poldi haar neus in zijn zaken steekt, maar Poldi geeft nooit op. Nooit...

 

Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman - Pierre Martin

Achter het pseudoniem Pierre Martin zit een succesvolle Duitse auteur die vele boeken heeft geschreven die zich in Frankrijk en Italië afspelen. Voor deze nieuwe serie heeft hij een nieuwe identiteit aangenomen.

Wanneer Isabelle Bonnet, het veelgeprezen hoofd van een geheime dienst in Parijs, maar net een aanslag op haar leven overleefd, besluit ze terug te keren naar haar geboorteplaats Fragolin. In dit kleine dorpje aan de Côte d'Azur hoopt ze te herstellen. Maar wanneer er in het dorp een Engelsman verdwijnt en er in zijn huis vervolgens een naakte, dode vrouw wordt gevonden, wordt Isabelle gevraagd de zaak te onderzoeken. Maar de collega's in het dorp zijn hier niet blij mee.

 

De dode die niet werd gemist - Corine Hartman

Deze avontuurlijk thriller moet nog verschijnen, maar mag niet ontbreken op het lijstje. De Nederlandse auteur Corinne Hartman komt met een spannend moordmysterie dat zich afspeelt in de Achterhoek.

Baron Frederick van Zonnewoud geeft kunstschilder Eva Romeijn, geboren en getogen in Vorden in de Achterhoek, een mooie opdracht. Maar wanneer hij vervolgens verdwenen lijkt te zijn, is ze ervan overtuigd dat er iets gruwelijks is gebeurd. De roddels gaan de ronde in het dorp en tonen de mindere kanten van de baron zijn karakter. Maar is er ook iemand die hem dood zou wensen? Spelen er eeuwenoude vetes tussen families of waait de wind uit een heel andere hoek? Eva is vastbesloten op zoek te gaan naar de waarheid, maar of dat wel zo verstandig is...

 

De moordclub (op donderdag) - Richard Osman

Richard Osman is een Engelse komiek, producer, televisiepresentator en romanschrijver. HIij heeft onder andere de tv-quizshow Pointless op de BBC bedacht. De moordclub (op donderdag) is zijn achtste boek.

Vier bewoners van een rustig bejaardentehuis vormen een onwaarschijnlijk clubje. Elke donderdag ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moordzaken te onderzoeken. Wanneer er in het nabijgelegen stadje een vastgoedontwikkelaar wordt vermoord, komt de club in actie voor hun eerste grote zaak. De moord blijkt tot hun verbazing alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingstehuis. Zijn ze, ondanks hun hoge leeftijd, nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

 

 

La dolce vita - Valentina Morelli

Met haar cosy crime-reeks legt auteur Valentina Morelli, die al vele romans op haar naam heeft staan, het typische Toscaanse leven vast.

In La Dolce Vita woont de jonge Zuster Isabella in het klooster van Santa Caterina, een pittoresk dorpje in Toscane. In het eerste deel van de reeks is Isabella verbaasd wanneer de klokken luiden, maar niet voor het gebed. Ze doet een verschrikkelijke ontdekking wanneer ze zuster Rafaela levenloos op de binnenplaats van het klooster ziet liggen. Ze kan niet geloven dat het een ongeluk is dat ze van de klokkentoren is gevallen, zoals moeder-overste beweert. En naast de zuster staat een getal in het stof geschilderd... Samen met de jonge carabiniere Matteo gaat Isabella op onderzoek uit en komt er al snel een duister geheim boven water. Nu helpt alleen goddelijke hulp!

 

 

Bewaring - Graham Norton

De naam Graham Norton zal bij velen een belletje doen rinkelen. Deze Ierse televisie- en radiopresentator, bekend van The Graham Norton Show heeft met Bewaring zijn eerste spannende roman geschreven.

Het rustige dorpje Duneen wordt opgeschrikt wanneer er een duistere ontdekking wordt gedaan op een bouwplaats bij de oude school. Lang verzwegen geheimen worden openbaar en er komen oude twisten boven water. De zwaarmoedige politieagent PJ, een van de inwoners van het dorp, leeft een eenzaam, monotoon leven van maaltijd naar maaltijd. Maar dat rustige leventje is voorbij wanneer het rustige, ooit onschuldige en in zichzelf gekeerde dorpje een duistere en inhalige kant blijkt te hebben.

 

De moord op Windsor Castle - S.J. Bennett

Voor liefhebbers van The Crown. In dit verhaal laat auteur S. J. Bennet de onderzoekende kant van koningin Elisabeth als detective zien. Als een Miss Marple.

De aanloop naar de negentigste verjaardag van de Britse koningin Elisabeth is een rustige en gelukkige tijd in haar regeringsperiode. Maar wanneer een gast van Prins Philips DIne & Sleep-feestje levenloos  in een kasteelkamer wordt aangetroffen, vermoedt MI5 een moord. De koningin laat het onderzoek aan de professionals over, totdat haar trouwe dienaren als verdachten worden aangewezen. Met behulp van haar assistent-secretaris Rozie begint ze een schaduwonderzoek. Terwijl ze ondertussen haar koninklijke taken vervult, heeft niemand een vermoden dat ze haar scherpe blik en jarenlange ervaring ondertussen inzet om de echte moordenaar voor het gerecht te brengen.

 

 

 

 

Lees ook:

Nieuwste artikelen

  • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

  • Cumulus - Neal Shusterman

  • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

  • De meestervervalser - Annemarie Jongbloed

  • Enna tegen het Inktgenootschap - Kristen Perrin

Gerelateerde artikelen

  • 9 super spannende crime series

  • Thrillers met sterke plottwists

  • 12 x de beste crime boeken series

  • Waan je in Fiona’s wereld & win een reis naar Wales! {afgelopen}

  • Share & win: Moordjaar

Zoek in artikelen