Top 18 beste Young Adult Fantasy trilogieën

Gaat jouw hart sneller kloppen van vampieren, demonen, magie, weerwolven, tovenaars en draken? Er zijn natuurlijk hartstikke veel fantasy boeken om te lezen en ieder jaar komen daar weer prachtige boeken bij met nieuwe werelden om te ontdekken. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij zijn op zoek gegaan naar de beste Young Adult Fantasy trilogieën, dan kun je meteen even door! 

18. Serpent & Dove
Deze trilogie bestaat uit Heks & Jager, Bloed en Honing en Goden en Monsters. In het eerste deel ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nog een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid… Lees HIER onze recensie van Heks & Jager. 

17. A curse So Dark and Lonely 
Een vloek zo eenzaam wordt opgevolg door Een hart zo vurig en Een eed zo duivels. In Een vloek zo eenzaam is Prins Rhen vervloekt: hij beleeft de herfst van zijn achttiende levensjaar telkens opnieuw. In het begin maakte hij zich niet veel zorgen want het leek gemakkelijk de vloek op te heffen: deze zou verbroken worden als er een meisje verliefd op hem werd. Maar dat was voordat hij merkte dat hij aan het eind van iedere herfst veranderde in een bloeddorstig monster dat alles en iedereen om zich heen verscheurde, inclusief zijn familie. Na 327 herfsten is hij alle hoop verloren. Totdat de onschuldige Harper Lacy zijn wereld in wordt gezogen. Lees HIER onze recensie van Een vloek zo eenzaam. 

16. Shadow and Bone 
Het eerste boek in de Grisha-trilogie is Schim en Schaduw, gevolgd door Dreiging en Duisternis en Val en Verlossing. Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Wil je na deze trilogie nog geen afscheid nemen van de Grisha-wereld? Auteur Leigh Bardugo heeft ook duologieën geschreven die in dezelfde wereld plaatsvinden: List en leugens, en De Verminkte Koning 

15. Iskari 
Deze trilogie hoort zeker thuis in het rijtje met beste Young Adult Fantasy trilogieën en heeft ook nog eens draken! De Iskari trilogie begint bij De laatste Namsara en gaat verder in De gevangen koningin en De piratendief. Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend - de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde - moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel. Lees HIER onze recensie van De laatste Namsara. 

14. Angelfall 
Het eerste deel is Penryn & het einde der dagen. Het tweede deel in de Angelfall-reeks heet Penryn en de nieuwe wereld en Penryn en het gevecht om hemel en aarde is het laatste deel. De engelen van de apocalyps hebben de macht overgenomen in de wereld, en het is een chaos. Overdag schuimen bendes de straten af, 's nachts heersen angst en bijgeloof. Wanneer Penryns kleine zusje door gewelddadige engelen wordt ontvoerd, grijpt Penryn in: ze zal alles doen om haar zusje terug te krijgen. Maar daar heeft ze hulp voor nodig - en die hulp komt uitgerekend van Raffe, een engel zonder vleugels... Penryn en Raffe zijn vijanden, maar samen ondernemen ze de gevaarlijke tocht naar het hoofdkwartier van de engelen. Waar is Penryns zusje? En kan Raffe ooit zijn vleugels terugkrijgen? Lees HIER onze recensie van Penryn & het einde der dagen

13. Shaduw Of The Fox 
Schaduw van de vos is het eerste deel, gevolgd door Ziel van het zwaard en Nacht van de draakEens in de duizend jaar, wanneer een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt degene die op dat moment eigenaar is van een geheimzinnige perkamentrol een geweldige kans. Hij of zij kan de grote Kami-draak aanroepen en een wens doen. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen... Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan verwisselen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, leert ze hoe ze die kracht kan gebruiken én tegelijkertijd verborgen kan houden. Tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol. Lees HIER onze recensie van Schaduw van de vos. 

12. Robijnrood 
Aaah! Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de zestienjarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie... Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook... de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden... Lees HIER onze recensie van RobijnroodDit boek wordt opgevolgd door Saffierblauw en Smaragdgroen

11. Rebel of the Sands 
Rebel in de woestijn gaat over een stoer meisje dat opgroeit in de woestijn en beter met pistolen dan jongens overweg kan. Vermomd als jongen doet ze mee aan een schietwedstrijd, maar voordat ze het weet is ze samen met een knappe, mysterieuze jongen op de vlucht en wordt ze achternagezeten door angstaanjagende djinns en gewelddadige bandieten. Rebel in de woestijn is het eerste deel, gevolgd door Verrader van de troon en Een nieuwe dageraad. Lees HIER onze recensie van Rebel in de woestijn. 

10. De kleuren van magie 
De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen - maar daar heeft niemand het meer over. Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen reist als ambassadeur voor de Maresh-dynastie. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Delilah Bard ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat hen naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht. De kleuren van magie is het eerste deel, lees HIER onze recensie. De kleuren van schaduw is het tweede deel en de trilogie sluit af met De kleuren van licht

9. Caraval 
De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen... Caraval, Meester Legende en Finale maken de trilogie compleet. Lees HIER onze recensie van Caraval. 

8. Een dodelijke opleiding
Een dodelijke opleidingDe Laatste Leerling en De Gouden Enclaves zijn de drie delen van de De Scholomance Serie. In het eerste deel van de nieuwe Scholomance-trilogie van Ontworteld-auteur Naomi Novik, maken we kennis met El, en de magische school die je maar op twee manieren kunt verlaten: dood of met diploma. Lees HIER onze recensie van Een dodelijke opleiding. 

7. De nieuweling
De nieuweling van Taran Matharu Het eerste deel in de Summoner-serie. Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen. De overige delen heten De edele en De strijdmagiër. Lees HIER onze recensie van De nieuweling. 

6. De wrede prins 
De wrede prins, De gevallen koning en De verbannen koningin zorgen samen voor de Elfhame serie. Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen… Lees HIER onze recensie van De wrede prins. Heb je nog niet genoeg van Holly Black? Probeer de Faerie-serie. 

5. Nevernight 
Nimmernacht is het eerste deel van Jay Kristoffs trilogie over Mia Corvere, een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars. Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken – de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor.
Maar Mia's vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben.
Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg. Lees HIER onze recensie van Nimmernacht. Het tweede deel heet Godsgraf en het laatste deel is Duistere Dageraad

4. The Dark Artifices
De duistere machten-reeks bestaat uit Vrouwe MiddernachtSchaduwheer en Koningin van Lucht en DuisternisVijf jaar na de gebeurtenissen in Stad van Hemelse Vlammen is Emma Carstairs niet langer een rouwend meisje, maar een jonge vrouw die vastberaden is te ontdekken wie haar ouders heeft vermoord. Samen met haar parabatai, Julian Blackthorn, patrouilleert ze door de straten van Los Angeles, waar ze een demonisch complot onderzoeken. Dit is Emma's kans om wraak te nemen en antwoorden te vinden. Wie heeft haar ouders werkelijk vermoord? En waarom verbiedt de wet van schaduwjagers liefde tussen parabatai? Lees HIER onze recensie van Vrouwe Middernacht. 

3. Chain of gold 
Nog een serie van Cassandra Clare! Ketting van goud en Ketting van ijzer zijn in het Nederlands al uit en het derde deel is in het Engels te lezen onder de naam Chain of Thorns. In Ketting van goud is Cordelia Carstairs een Schaduwjager, een strijder die getraind is om te vechten tegen demonen. Als haar vader beschuldigd wordt van een verschrikkelijke misdaad, reist ze af naar Londen om de reputatieschade van haar familie zoveel mogelijk in te perken. Daar komt ze twee jeugdvrienden tegen en ze voelt zich aangetrokken tot hun wereld vol schitterende balzalen, geheime opdrachten en bovennatuurlijke salons met vampiers, heksenmeesters en goochelaars. Al die tijd houdt ze haar geheime liefde voor James, die met iemand anders is verloofd, verborgen. Dan vallen demonen de stad aan en Cordelia ontdekt dat zij en haar vrienden iets te maken hebben met een duistere erfenis… Lees HIER onze recensie van Ketting van goud. 

2. A Court of Thorns and Roses
Hof van doorns en rozenHof van mist en woede en Hof van vleugels en verwoesting maken samen de Hof van doorns en rozen-trilogie. Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn. Lees HIER onze recensie van Hof van doorns en rozen. De Hof van doorns en rozen-reeks is een trilogie, maar inmiddels zijn er extra delen aan toegevoegd. De trilogie op zichzelf heeft wel een afsluitend einde. 

1. Clockwork Angel 
De ijzeren engel, De ijzeren prins en De ijzeren prinses. Opnieuw een serie van Cassandra Clare, een die vooraf gaat aan de Kronieken van de Onderwereld. De serie begint wanneer Tessa's gerieflijke leventje van het New York in 1978 abrupt eindigt als haar voogdes sterft. Tessa wordt naar haar broer in Londen gestuurd, maar voordat zij daar aankomt is ze ontvoerd door de Zwarte Zusters, die haar dwingen zich te bekwamen in een vreemde gave, waarvan ze niet eens wist dat ze die had: transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt... Lees HIER onze recensie van De ijzeren engel. 

Lees ook: Favoriete fantasy boeken van de Chicklit.nl redactie

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen