Top 15 beste Young Adult Scifi trilogieën

Van Young Adult boeken kunnen we geen genoeg krijgen! Voor ieder is er ook wat wils, van fantasy tot romantische boeken tot sciencefiction. Ben jij nou een echte scifi liefhebber en op zoek naar nieuwe Young Adult aanraders? Lees dan snel verder! Wij hebben de 15 beste Young Adult Scifi trilogieën op een rijtje gezet, genoeg om te lezen dus!

15. Overlevers
Deze eerste trilogie van Chris Weitz bestaat uit OverleversDe Nieuwe Orde en De terugkeer. In het eerste deel, Overlevers, wordt New York geleid door tieners. Zij zijn de overlevers van een mysterieuze Ziekte. Nu leven ze in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. De tieners hebben zich georganiseerd in stammen, en elke stam is tot de tanden bewapend. Jefferson is, een beetje tegen zijn wil, de leider van de Washington Square-familie. Donna, op wie hij in het geheim verliefd is, kent hij al van kleins af aan. Als ze een aanwijzing vinden over een mogelijk geneesmiddel voor de Ziekte, gaan ze op een levensgevaarlijke road trip om de mensheid te redden.

14. Matched
In Matched, het eerste deel van deze serie van Ally Condie, groeit Cassia op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen. Matched wordt gevolgd door Crossed en Reached. Lees HIER onze recensie van Matched. 

13. De Vijfde Golf 
De Vijfde Golf ken je misschien van de film, The 5th Wave. De serie van Rick Yancey volgt de zestienjarige Cassie. Ze heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen... De Vijfde Golf wordt gevolgd door De Oneindige Zee en De Laatste Ster. Lees HIER onze recensie van De Vijfde Golf. 

12. Geestesoog 
Voor Michael en zijn medegamers kan VirtNet je stoutste dromen doen uitkomen. Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Of het nou wel of niet legaal is… Dat maakt niet zoveel uit. Sommige regels blijken er echter niet voor niks te zijn: een gamer blijkt mensen in VirtNet gegijzeld te houden, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat blijkt levensgevaarlijk. De grens tussen spel en echt zou weleens voorgoed kunnen verdwijnen… Geestesoog is het eerste deel in de trilogie van James Dashner (ook bekend van The Maze Runner-reeks), gevolgd door Cyberbrein en Survivalgame. Lees HIER onze recensie van Geestesoog. 

11. Divergent 
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf. Zowel de boekenreeks van Veronica Roth als de filmserie is heel populair geworden. Divergent 1, Inwijding, wordt gevolgd door Opstand en Samensmelting. Lees HIER onze recensie van Inwijding

10. De test 
Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor De test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen tijdens De test in de hoofdstad Tosu City. Van de bijna tweehonderd kandidaten mogen alleen zij die slagen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende De test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder. Gewaarschuwd door haar vader vertrekt Cia naar de hoofdstad waar De test zal plaatsvinden. Al snel komt ze tot de ontdekking dat haar vaders waarschuwingen terecht waren en dat ze op zichzelf aangewezen is, als haar kamergenoot haar probeert te vermoorden en de inhoud van de diverse testen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van haar vragen. De test, De studie en Het examen vormen de trilogie van Joelle Charbonneau. Lees HIER onze recensie van De test. 

9. Duizend stukjes van jou 
Duizend stukjes van jouTienduizend hemels boven jou en Een miljoen werelden met jou vormen samen deze trilogie van Claudia Gray. Lees HIER onze recensie van Duizend stukjes van jou. De ouders van Marguerite Caine zijn beroemde baanbrekende wetenschappers. Hun laatste uitvinding? De Vuurvogel, een apparaatje waarmee je tussen verschillende dimensies kunt reizen en het lichaam kunt overnemen van je andere ik in een parallel universum. Het klinkt als sciencefiction, maar voor Marguerite is het realiteit. Helemaal wanneer haar vader wordt vermoord en de moordenaar - de briljante onderzoeksassistent Paul - naar een andere dimensie vlucht. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan... In de dimensies waarin ze terechtkomt - futuristisch Londen, keizerlijk Rusland, een wereld die grotendeels onder water staat - komt ze verschillende versies tegen van Paul en gaat ze steeds sterker in zijn onschuld geloven. Stukje bij beetje ontdekt ze dat de waarheid over haar vaders dood beangstigender is dan ze ooit had kunnen denken...

8. The Diabolic
Wat gebeurt er met een levensgevaarlijk meisje op de troon? Tyrus en Nemesis zijn de nieuwe keizer en keizerin van de ruimte. Maar niet iedereen is blij met twee tieners op deze machtige positie... en al helemaal niet met Nemesis. Ze ziet eruit als een doodgewoon meisje, maar schijn bedriegt: ze is gemaakt om te doden. Nemesis wil Tyrus beschermen met alles wat ze in zich heeft - desnoods met haar leven. The Diabolic is het eerste deel in deze trilogie van S.J. Kincaid. Het tweede deel is The Empress en de trilogie wordt afgesloten door The Nemesis. Lees HIER onze recensie van The Diabolic

7. De uitverkorene
Deze serie van Taran Matharu bestaat uit De uitverkorene, De uitdager en De overwinnaar. Lees HIER onze recensie van De uitverkorene. Cade wordt van het ene op het andere moment vanuit zijn eigen tijd en leven naar een andere wereld getransporteerd. Al snel blijkt dat het rijk waarin hij is beland, wordt bewoond door wezens uit het verleden: prehistorische dieren, monsterlijke beesten en – wat eigenlijk nog vreemder is – mensen uit verschillende tijdperken. Cade heeft maar weinig tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, want al snel moet hij samen met een groep anderen meedoen aan een bruut toernooi, dat georganiseerd wordt door geheimzinnige opperheren. Wie zijn zij? En waarom hebben ze juist deze jongeren uitgekozen? Cade moet zich klaarmaken voor de strijd, want vluchten is geen optie…

6. De Selectie
Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon. America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden. De trilogie van Kiera Cass bestaat uit De Selectie, De Elite en De One. Er zijn nog andere delen aan de serie toegevoegd, zoals De prinses en De kroon. Lees HIER onze recensie van De Selectie

5. Staalhart
StaalhartVlammenwerper en Calamity vormen deze trilogie van Brandon Sanderson. Lees HIER onze recensie van Staalhart. Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten 'Epics' kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

4. Alter ego 
De serie The Renegades van Marissa Meyer bestaat uit Alter egoAartsrivaal en Apocalyps. Lees HIER onze recensie van Alter ego. De Rebellen zijn een groep jongeren met buitengewone vermogens en talenten, die is ontstaan uit een de ruïnes van een verpulverde samenleving. Zij waren degene die vrede stichtten, de chaos in orde veranderden en de maatschappij weer herstelden. Ze zijn dan ook een symbool van hoop en moed geworden - behalve voor de slechteriken die ooit door hen verslagen en verbannen zijn... Nova heeft een reden om de Rebellen te haten, en wil maar één ding: wraak. Terwijl ze dichter bij haar doel komt, ontmoet ze Adrian, een Rebellen-jongen die gelooft in gerechtigheid, en in Nova. Maar Nova is loyaal aan iemand die aan allebei een einde zou kunnen maken.

3. Zeis 
Zeis van Neal Shusterman is het eerste deel in deze trilogie gevolgd door Cumulus en The Toll. Lees HIER onze recensie van Zeis. Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden ... en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen - en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

2. De Hongerspelen 
Je hebt vast al van The Hunger Games gehoord. Of je nu de boeken hebt gelezen of de films hebt gezien, de serie hoort thuis in dit rijtje met de beste Young Adult Scifi trilogieën. Het eerste deel, De Hongerspelen, wordt gevolgd door Catching Fire en Spotgaai. Lees HIER onze recensie van De Hongerspelen. Katniss Everdeen woont met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven?

1. Rood
Rood, Gouden Zoon en Morgenster is de trilogie van Pierce Brown. Lees HIER onze recensie van Rood. Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen. Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow - en alle Roden net als hij - zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse. Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Lees ook: Top 18 beste Young Adult Fantasy trilogieën

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen