De beste Dark Academia boeken

De afgelopen jaren is Dark Academia een populair subgenre geworden in de boekenwereld! Vooral in het Young Adult genre zijn deze boeken heel populair. Ben je fan van duistere spanning en mysterie in een academische setting? Dan zijn deze boeken iets voor jou. In dit artikel leggen we uit wat het genre precies inhoudt en welke boeken je echt moet proberen als je fan bent van Dark Academia boeken! 

Dark Academia
Wat is Dark Academia nou eigenlijk? Deze boeken houden zich bezig met onderwijs. Het is een subgenre waarin het verhaal zich afspeelt in een academische setting. Deze boeken hebben vaak ook een donkere ondertoon. Duister, mysterieus en klassiek, daar kun je aan denken bij Dark Academia boeken. Geheime genootschappen en studeren komen vaak terug in de boeken en de personages leiden vaak geheimzinnige levens. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder en kom erachter welke boeken je echt niet mag missen als je fan bent van Dark Academia: 

Maxton Hall College - Mona Kasten
Geld, glamour, luxe en macht – de vier kwaliteiten die de dienst uitmaken op Maxton Hall College en vier kwaliteiten die Ruby Bell niet bezit. Maxton Hall is een van de duurste, meest gerenommeerde privéscholen van Engeland en Ruby weet donders goed dat ze niet thuishoort tussen haar elitaire medestudenten. De klassieke Maxton Hall-student is een nazaat van een eeuwenoud adellijk geslacht, van invloedrijke politici of van grootheden uit de zakenwereld, geen doodgewoon meisje met een studiebeurs. Daarom wil Ruby maar één ding: zo snel mogelijk afstuderen en in de tussentijd zo min mogelijk opvallen. Ruby brengt vrijwel al haar tijd door in de eeuwenoude bibliotheek, met haar neus diep in de stoffige, in leer gebonden boeken. Op veilige afstand van iedereen en bovenal van de schatrijke James Beaufort, de onofficiële leider van het college. Maar dan ontdekt Ruby iets wat niemand anders weet – een geheim dat desastreus zou kunnen zijn voor de reputatie van de familie Beaufort. Voor ze het weet bevindt ze zich precies daar waar ze nooit wilde zijn: diep in het verraderlijke web van Maxton Hall. Komt ze hier weer ongeschonden uit?

Lees HIER onze recensie van Maxton Hall College. 


Dunbridge Academy - Middernachtsfeest - Sarah Sprinz
Emma kon haar geluk niet op toen ze werd aangenomen op Dunbridge Academy, een exclusieve kostschool vlak bij de Schotse hoofdstad Edinburgh. Tussen deze eeuwenoude muren hebben haar ouders elkaar ooit ontmoet, en nu hoopt Emma er antwoord te vinden op de vraag waarom haar vader jaren geleden spoorloos uit haar leven is verdwenen. Daarbij kan ze geen afleiding gebruiken, maar het verraderlijke Dunbridge blijkt twee gezichten te hebben. Overdag zitten alle studenten diep over hun in leer gebonden boeken gebogen, maar tijdens de geheime middernachtsfeesten en nachtelijke uitstapjes door de oude gangen komt een andere kant van de academie naar boven. Een kant waar intrige en macht de boventoon voeren, en waar klassenoudste Henry de scepter zwaait. Kan Emma het hoofd koel houden in deze slangenkuil?


The Atlas Six - Olivie Blake (Engels)
Elk decennium worden alleen de zes meest unieke getalenteerde goochelaars geselecteerd om een ​​plaats te verdienen in de Alexandrian Society, het belangrijkste geheime genootschap ter wereld. De uitverkorenen zullen een leven van macht en prestige veiligstellen dat hun stoutste dromen te boven gaat. Maar tegen welke prijs? Elk van de zes nieuwste rekruten heeft zo zijn redenen om de ongrijpbare uitnodiging van het Genootschap te accepteren. Zelfs als het betekent dat ze dichter bij hun gevaarlijkste vijanden moeten komen dan ze zich hadden kunnen voorstellen, of het onvergeeflijke verraad van hun meest vertrouwde bondgenoten riskeren, ze zullen met hand en tand vechten voor het recht om zich bij de Alexandrijnen aan te sluiten. Zelfs als dat betekent dat ze het jaar niet allemaal overleven.


Wilder Girls - Rory Power (Engels)
Dark Academia boeken heb je in allerlei vormen en maten. Het is anderhalf jaar geleden dat de Raxter School for Girls in quarantaine werd geplaatst. Sinds de Tox toesloeg en Hetty's leven onder haar vandaan trok. Het begon traag. Eerst stierven de leraren een voor een. Toen begon het de studenten te infecteren, waardoor hun lichamen vreemd en vreemd werden. Nu, afgesneden van de rest van de wereld en aan hun lot overgelaten op hun eiland, durven de meisjes niet buiten het hek van de school rond te dwalen, waar de Tox het bos wild en gevaarlijk heeft gemaakt. Ze wachten op de remedie die hen was beloofd terwijl de Tox overal in sijpelt. Maar wanneer Byatt vermist wordt, zal Hetty er alles aan doen om haar te vinden, zelfs als dat betekent dat ze de quarantaine moet doorbreken en de verschrikkingen moet trotseren die achter het hek liggen. En als ze dat doet, komt Hetty erachter dat hun verhaal, hun leven bij Raxter, meer inhoudt dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.


The Starless Sea - Erin Morgenstern (Engels)
Zachary Ezra Rawlins is een afgestudeerde student in Vermont wanneer hij een mysterieus boek ontdekt dat verborgen is in de stapels. Terwijl hij de pagina's omslaat, betoverd door verhalen over verliefde gevangenen, sleutelverzamelaars en naamloze acolieten, leest hij iets vreemds: een verhaal uit zijn eigen jeugd. Verbijsterd door dit onverklaarbare boek en wanhopig om te begrijpen hoe zijn eigen leven werd vastgelegd, ontdekt Zachary een reeks aanwijzingen - een bij, een sleutel en een zwaard - die hem naar een gemaskerd feest in New York leiden, naar een geheime club, en door een deuropening naar een oude bibliotheek ver onder de oppervlakte van de aarde verborgen. Wat Zachary op deze merkwaardige plek vindt, is meer dan alleen een begraven huis voor boeken en hun bewakers - het is een plek van verloren steden en zeeën, geliefden die briefjes doorgeven onder deuren en door de tijd heen, en van verhalen gefluisterd door de doden. 


Het Negende Huis - Leigh Bardugo
Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit gedacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angst een studiebeurs krijgt om aan de prestigieuze Yale University te studeren, kan ze haar oren niet geloven. Waarom wordt uitgerekend zíj -uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduw, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te -houden, is er een negende genootschap: het Negende Huis. Zij houden de geesten op afstand en de levenden veilig. Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt het -Negende Huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke -verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe groter het gevaar wordt. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van het Negende Huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Lees HIER onze recensie van Het Negende Huis. 


Vicious - V.E. Schwab (Engels)
Victor en Eli begonnen als kamergenoten op de universiteit: briljante, arrogante, eenzame jongens die dezelfde scherpte en ambitie in elkaar herkenden. Een gedeelde onderzoeksinteresse in adrenaline, bijna-doodervaringen en schijnbaar bovennatuurlijke gebeurtenissen onthult een intrigerende mogelijkheid: dat iemand onder de juiste omstandigheden buitengewone vermogens kan ontwikkelen. Maar wanneer hun proefschrift van academisch naar experimenteel gaat, gaat het vreselijk mis. Ze worden EO's, ExtraOrdinaries, die een lichaam in hun kielzog achterlaten en zich tegen elkaar keren. Tien jaar later is Victor uit de gevangenis ontsnapt en is hij vastbesloten wraak te nemen op de man die hem daar heeft neergezet, daarbij geholpen door een jong meisje met het vermogen om doden op te wekken. Eli heeft de jaren doorgebracht met het opsporen en doden van elke EO die hij kan vinden, ervan overtuigd dat ze een misdaad tegen God zijn, allemaal behalve zijn hulpje, een vrouw wiens kracht overreding is en die hij niet kan trotseren. Gewapend met verschrikkelijke macht aan beide kanten, gedreven door de herinnering aan verraad en verlies, hebben de aartsvijanden een koers uitgezet naar wraak, maar wie zal er uiteindelijk in leven blijven?


Legendborn - Tracy Deonn (Engels)
Nadat haar moeder bij een ongeluk is omgekomen, wil de zestienjarige Bree Matthews niets te maken hebben met haar familieherinneringen of ouderlijk huis. Een residentieel programma voor slimme middelbare scholieren op UNC & Chapel Hill lijkt de perfecte ontsnapping, totdat Bree getuige is van een magische aanval tijdens haar allereerste nacht op de campus. Een vliegende demon die zich voedt met menselijke energieën. Een geheim genootschap van de zogenaamde Legendborn studenten die op de wezens jagen. En een mysterieuze tienermagiër die zichzelf een Merlijn noemt en die probeert en faalt om Bree's geheugen te wissen van alles wat ze heeft gezien. Het falen van de magiër ontgrendelt Bree's eigen unieke magie en een begraven herinnering met een verborgen verband: de nacht dat haar moeder stierf, was een andere Merlijn in het ziekenhuis. Nu Bree weet dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan wat er in het politierapport staat, zal ze er alles aan doen om de waarheid te achterhalen, zelfs als dat betekent dat ze de Legendborn moet infiltreren als een van hun ingewijden. 


Truly Devious - Maureen Johnson (Engels)
Ellingham Academy is een beroemde privéschool in Vermont voor de slimste denkers, uitvinders en kunstenaars. Het werd opgericht door Albert Ellingham, een magnaat uit het begin van de twintigste eeuw, die een prachtige plek wilde maken vol raadsels, kronkelende paden en tuinen. "Een plek", zei hij, "waar leren een spel is." Kort na de opening van de school werden zijn vrouw en dochter ontvoerd. De enige echte aanwijzing was een spottend raadsel met moordmethoden, ondertekend met het angstaanjagende pseudoniem 'Truly, Devious'. Het werd een van de grote onopgeloste misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis. Echte misdaadliefhebber Stevie Bell staat op het punt haar eerste jaar aan de Ellingham Academy te beginnen, en ze heeft een ambitieus plan: ze zal deze cold case oplossen. Dat wil zeggen, ze zal de zaak oplossen als ze grip krijgt op haar veeleisende nieuwe schoolleven en haar huisgenoten: de uitvinder, de romanschrijver, de acteur, de artiest en de grappenmaker. Maar er gebeurt iets vreemds. Truly Devious keert verrassend terug en de dood keert terug naar Ellingham Academy. Het verleden is uit zijn graf gekropen. Iemand is weggekomen met moord.


Een dodelijke opleiding - Naomi Novik
Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf. Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker. Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken. Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.

Lees HIER onze recensie van Een dodelijke opleiding. 


A Lesson in Vengeance - Victoria Lee (Engels)
Felicity Morrow is terug op de Dalloway School. Gelegen in de Catskill Mountains, was de eeuwenoude, met klimop begroeide campus haar thuis tot de tragische dood van haar vriendin. Nu, na een jaar afwezigheid, is ze terug om de middelbare school af te maken. Ze heeft zelfs haar oude kamer in Godwin House, de exclusieve slaapzaal die volgens geruchten zou worden achtervolgd door de geesten van vijf Dalloway-studentenmeisjes waarvan sommigen zeggen dat ze heksen waren. De Dalloway Five stierven allemaal op mysterieuze wijze, de een na de ander, precies op het terrein van Godwin. Hekserij is verweven met het verleden van Dalloway. De school praat er niet over, maar de leerlingen wel. In geheime kamers en schaduwrijke hoekjes komen meisjes samen. En voordat haar vriendin stierf, voelde Felicity zich aangetrokken tot het donker. Ze is vastbesloten dat nu achter zich te laten, maar dat is moeilijk nu Dalloways occulte geschiedenis overal aanwezig is. 


Ace of Spades - Faridah Abike-Iyimide (Engels)
Welkom bij Niveus Private Academy, waar geld de gangen plaveit en de studenten nooit minder dan perfect zijn. Tot nu. Omdat anonieme sms'er, Aces, de donkerste geheimen van twee studenten onthult. De getalenteerde muzikant Devon begraaft zichzelf tijdens de repetities, maar hij kan niet ontsnappen aan de schijnwerpers wanneer zijn privéfoto's openbaar worden. Hoofdmeisje Chiamaka is niet bang om te krijgen wat ze wil, maar binnenkort zal iedereen weten welke prijs ze voor macht heeft betaald. Iemand is erop uit om ze allebei te pakken te krijgen. Iemand die alle troeven in handen heeft. En ze plannen veel meer dan een schoolspel...


Lees ook: Na cosy crime is er nu ook cosy fantasy!

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De jacht

  • Recensie: Handschrift van de duivel

  • Recensie: Weg van alles

Zoek in artikelen