Het (vertaalde) werk van V.E.Schwab

Op 11 juni verschijnt Begraaf mijn botten in de nachtelijke grond, het nieuwe boek van V.E. Schwab. Naar dit genre-overstijgend verhaal wordt wereldwijd enorm uitgekeken, maar waarom is iedereen zo benieuwd naar dit verhaal? En waar moet je starten als je iets van V.E. Schwab wil lezen? Ontdek het in dit artikel!

Waarom is V.E. Schwab (1987) zo populair? Dat komt omdat ze er in slaagt om in haar boeken origineel uit de hoek te komen en haar schrijfstijl lezers zich moeiteloos laat onderdompelen in de werelden die ze creëert. Haar verhalen zijn tijdloos, waardoor ze waarschijnlijk over 50 jaar nog heel graag gelezen gaan worden! Om duidelijk te maken wat Schwab de lezer te bieden heeft, kunnen we misschien het allerbeste even naar haar (vertaalde) werk kijken. Uitgeverij Boekerij heeft van al haar in het Nederlands vertaalde boeken een absoluut feest voor het oog gemaakt, want ze zijn allemaal in een Limited Edition verschenen!

In chronologische volgorde van vertaling, zijn dit de boeken van V.E. Schwab

De kleuren van magie (Schemering 1)

Het eerste deel in de, wat toen nog gepland stond als een trilogie, Schemering-reeks. Schwab creëert een wereld waarin er vier verschillende Londens bestaan, parallel naast elkaar en met maar enkele mensen die de mogelijkheid hebben om van het ene naar het andere Londen te reizen. In het eerste deel leer je de wereld(en) kennen, de personages waarrond het verhaal zich afspeelt en welke gevaren er op de loer liggen.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


De kleuren van schaduw (Schemering 2)

Het tweede deel in de Schemering-reeks gaat verder waar het eerste deel stopte en is niet afzonderlijk te lezen. Hierin vinden we 'spelen' terug, wat een mooi extra element is in dit deel van de reeks, en het concept 'Als één stad opbloeit, moet een andere ten onder gaan' wordt hier benadrukt.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.

 


De kleuren van licht (Schemering 3)

Het afsluitende deel van de oorspronkelijke trilogie is een klepper van formaat en als je van de eerste twee delen hebt genoten, kan je deze niet laten liggen. Je vliegt er doorheen, want alles komt samen in dit boek en dat levert genoeg spannende momenten op.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.

 


Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Voor de lezers die fan waren na de Schemering-trilogie, kwam daar opeens een heel ander verhaal van de hand van V.E. Schwab! Het onzichtbare leven van Addie LaRue valt moeilijk te categoriseren en heeft een beetje van alles: wat romantiek, een snufje magie, vreugde in kleine dingen en natuurlijk een portie drama. Het is een tijdloos verhaal, een fractie aan de langzame kant, dat heel erg inzoomt op bepaalde thema's en alles is overgoten met een magische sfeer. Addie is een personage dat je eigenlijk nooit meer loslaat eens je dit boek hebt gelezen...

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


Gallant

Gallant is een stukje duisterder dan voorgaande boeken van V.E. Schwab, en misschien wel zo duister dat het niet voor iedere lezer is weggelegd. Schaduwen die tot leven proberen te komen en beeldende beschrijvingen van lugubere taferelen zijn schering en inslag. Het valt onder het genre 'Gothic' en de lezers die daar bekend mee zijn, weten dat ze dus wat geheimzinnigheid kunnen verwachten.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


Stad vol geesten (Cassidy Blake 1)

In Stad vol geesten wordt het personage Cassidy Blake geïntroduceerd en alle nevenpersonages die we gaan volgen gedurende de trilogie. Deze reeks is Middle Grade, dus zeg maar ongeveer leeftijdscategorie 12-15 jaar. Toch kan je dit prima als volwassene ook lezen, maar het is langs de andere kant zeker geschikt voor de jongere lezers. De titel zegt het al, geesten spelen een grote rol! Cassidy kan geesten zien, en heeft zelf een geest als vriend.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


De breekbare draden van magie (Schemering 4)

De breekbare draden van magie speelt zich af in dezelfde wereld als de voorgaande boeken in de Schemering-reeks, maar het speelt zich zeven jaar na de oorspronkelijke gebeurtenissen af en er zijn tal van nieuwe personages. Er zijn nieuwe problemen en nieuwe verhoudingen, maar gelukkig ook genoeg bekende gezichten en een wereld waar je graag naar terugkeert.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


Tunnel van botten (Cassidy Blake 2)

In dit tweede deel van de Cassidy Blake-trilogie worden we meegenomen naar een andere stad. Waar we in het eerste deel kennismaakten met Edinburgh, is het deze keer de beurt aan Parijs. Opnieuw veel geesten en daardoor spannende momenten, én de band tussen geest Jacob en Cassidy wordt verder verdiept. De boeken zijn afzonderlijk te lezen, maar het is aan te raden om de volgorde te volgen.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


Brug der zielen (Cassidy Blake 3)

De afsluiting van de trilogie rond Cassidy Blake voert ons naar New Orleans, een stad die altijd goed is voor een vreemde combinatie van muziek, plezier, voodoo en geesten. Het concept blijft hetzelfde, maar toch ben je als lezer genoeg geïnvesteerd in de personages om ook van dit avontuur te genieten en voelt het origineel genoeg aan.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


De heks van Near

Leuk dat deze in 2025 vertaald is, want dit is oorspronkelijk het eerste boek dat door V.E. Schwab is uitgegeven (in 2011). In 2012 schreef Schwab een novelle die meer informatie geeft over een personage uit het boek, De jongen van as, en die novelle is in de Nederlandse editie opgenomen. Een mooie zet, want zo heb je als lezer wel het verhaal compleet. De heks van Near is opnieuw Middle Grade, en neigt meer naar een sprookje, maar bevat ook belangrijke thema's.

Je kan hier de recensie lezen van het boek.


Begraaf mijn botten in de nachtelijke grond

Ja, en dan is daar Begraaf mijn botten in de nachtelijke grond! En die moeten jullie zelf maar gaan ontdekken! Het is in ieder geval een verhaal over vampieren zoals je er nog nooit eentje hebt gelezen!

De recensie komt na verschijnen online en kan je dan hier lezen.


Ben je nieuwsgierig geworden naar deze boeken, maar weet je niet waar je moet starten? 

Hou je van avontuurlijke fantasy, dan is de Schemering-reeks zeker wat voor jou. Al helemaal als je het gevoel hebt dat de boeken die je leest binnen het Young Adult Fantasy genre wat op elkaar beginnen te lijken, want De kleuren van magie is absoluut origineel! 

Zoek je de perfecte boeken voor Halloween, en ben je dol op geesten en alles wat daarmee te maken heeft? Dan kan je niet verkeerd zitten bij Cassidy Blake en Gallant, met dat verschil dat de doelgroep voor Cassidy Blake een stukje jonger is. 

Ben je niet echt een grote fantasy-liefhebber, maar wil je toch graag kennismaken met deze bijzondere auteur? Dan is Het onzichtbare leven van Addie LaRue een goed startpunt, en wellicht ook haar nieuwe boek, Begraaf mijn botten in de nachtelijke grond. Beide zijn volwassen romans, met een snufje magie, ideaal voor de lezer die eens wat anders wil.

Wil je graag meer lezen over V.E. Schwab, dan kan je hier ons interview met haar lezen, afgenomen in 2019.

Nieuwste artikelen

  • Het luchtcircus - Koen de Boer

  • Het Grote Fantasypuzzelboek - Gareth Moore & Laura Jayne Ayres

  • De bijbel van de Vietnamese keuken - Mai Nguyen

  • Verbroken stilte - Chantal van Mierlo

  • Elmwood - Jeroen van Berckum

Gerelateerde artikelen

  • In de gloriefant - Mieke Dobbels & Julie van Hove

  • Het begint met een blik - Kelly Moran

  • Recensie: Fate: The Winx Saga

Zoek in artikelen