Borstkankermaand: boeken Top-5

Morgen is het alweer oktober; de maand van vallende bladeren, warme chocolademelk, paraplu’s en warme truien. De laatste jaren staat deze maand echter beter bekend als de borstkankermaand. Wereldwijd wordt er in oktober aandacht gevraagd voor deze ziekte die één op de acht vrouwen in Nederland treft. Chicklit.nl doet dit ook! Allereerst met een boeken Top-5 waarin de ziekte borstkanker centraal staat…

Er zijn meerdere boeken verschenen waarin de ziekte borstkanker een rol speelt. Hieronder een overzicht van de beste en mooiste boeken volgens Chicklit.nl.

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ''s avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda. Komt een vrouw bij de dokter is het schaamteloze verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt. Dit boek laat zien hoe je óók ziek kunt zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de liefde.  
   
Turbulentie - Mariëtte Middelbeek
Sara Doesburg leidt een behoorlijk glamour leven. Als stewardess vliegt ze de hele wereld over, waakt ze met harde hand over haar maat 36 en heeft ze de mannen voor het uitzoeken. Ze heeft geen enkele behoefte om ook maar iets aan haar leven te veranderen. Totaal onverwacht hoort ze dat bij haar twee jaar oudere zus borstkanker in een vergevorderd stadium is geconstateerd. Sara is de enige in de familie die haar vierjarige neefje Max onder haar hoede kan nemen. Weg vrijheid, weg luxe leventje! De overgang is voor Sara enorm groot, ze zit totaal niet op een kind te wachten en heeft dan ook grote moeite zich aan te passen. Ze probeert er het beste van te maken, want je doodzieke zus laat je niet in de steek... Maar kan Sara ook deze turbulentie aan?  
   
Op weg naar huis - Eleanor Brown
Waarom kan Rose de man van haar dromen maar niet krijgen? Waarom heeft Bean haar flitsende leventje in New York de rug toegekeerd - en waarom is Cordy na jaren gereisd te hebben ineens weer thuis neergestreken?
Ongelukkig in werk, leven en liefde keren de zussen Andreas tegelijkertijd terug naar hun ouderlijk huis, op het eerste gezicht om voor hun zieke moeder te zorgen. Maar elke zus heeft een verborgen agenda, en ze zijn vooral ook thuisgekomen om hun wonden te likken.
Wat hebben de huiselijke en verlegen oudste zus, de wilde middelste en de bohemien jongste zus nou eigenlijk gemeen? Maar al vliegen ze elkaar meestal flink in de haren, ergens diep vanbinnen houden ze van elkaar. Het kleine, slaperige stadje Barnwell en de onverwachte band die tussen de drie zussen ontstaat zorgen uiteindelijk voor veel meer goeds dan waar ze ooit op hadden durven hopen.  
   
Belofte maakt schuld - Jane Green
Callie Perry is een succesvolle fotograaf met twee fantastische kinderen, lieve vrienden en een man die weliswaar workaholic is, maar wat geeft dat? Hij komt elke avond pas laat thuis en daardoor heeft ze lekker veel tijd voor zichzelf en voor de belangrijkste mensen in haar leven.
Lila, Callies beste vriendin, heeft eindelijk de ware liefde gevonden, maar wordt achtervolgd door een ex from hell. Callies zus Steffi is te rusteloos om zich te settelen. Jarenlang had ze bijna nog meer verschillende baantjes dan minnaars, maar op haar dertigste ontdekt ze eindelijk haar ware passie en wordt kok in een restaurant. En dan zijn er nog Callie en Steffi''s ouders. Ze zijn al dertig jaar gescheiden en hebben elkaar sindsdien nauwelijks meer gesproken. Maar dan wordt Callie plotseling ernstig ziek…  
   
Toffe tiet - Lisa Lynch
Wat doe je als je ontdekt dat je borstkanker hebt als je in de twintig bent? Nadat je meerdere woedeaanvallen hebt gehad over het feit dat je je haar gaat verliezen en ook waarschijnlijk een borst, ga je er misschien een blog over beginnen. Dat doe je zeker als je zo''n grote bek hebt als Lisa Lynch. Iets wat ze totaal niet op haar ''wat moet ik doen voor ik 30 ben'' - lijstje had staan was het overleven van borstkanker. Terwijl haar sociale leven op een laag pitje moest zetten, was haar blog over kanker een uitlaatklep én een manier om haar vrienden en familie op de hoogte te houden. Haar confronterende stijl en humor waarmee ze ingrijpende gebeurtenissen verteld vormen een meeslepende leeservaring. En in dit briljante, moedige en inzichtelijke boek verteld Lisa hoe het is om met kanker te moeten leven. Wat voor dingen je op je pad tegenkomt, wat voor kaarten het lot je heeft toebedeeld, door het lezen van dit boek lach je weer, laat je af en toe een traan en krijg je weer hoop.  

Pink Ribbon 
Stichting Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker. Aandacht voor de borstkankerpatiënt van vandaag die de juiste behandeling en optimale begeleiding verdient. Daarom financiert Pink Ribbon projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker, met als doel een beter en langer leven voor de borstkankerpatiënt.
Kijk voor meer informatie op: www.pinkribbon.nl

Heb jij nog andere boekentips die echt aan dit lijstje toegevoegd moeten worden?

Nieuwste artikelen

  • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

  • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

  • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

  • Het jaar rond - Cathy Bramley

  • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen