Young adult top 6: november 2021

De herfst is volop aangebroken en dat betekent dat de dagen nu echt een stuk korter worden en het buiten kouder wordt. Gelukkig is dat voor de boekenwurmen geen probleem, want dat betekent dat we weer lekker met een dekentje en een kop thee op de bank kunnen kruipen met een boek! Als je gek bent op young adult boeken dan weet je ook dat er elke maand weer heel veel nieuwe young adult boeken verschijnen. Maar welke boeken moet je écht in november hebben gelezen? Dat lees je in onze young adult top 6!

1. Brown girl dreaming - Jacqueline Woodson (non fictie YA)

Jacqueline Woodson is een van de weinige auteurs die ongeveer alle (kinder)literatuurprijzen gewonnen heeft. Recent won ze de Hans Christian Andersen Award, ook wel bekend als de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’. In haar bekendste werk, Brown Girl Dreaming, deelt Woodson in vrije vers haar ervaring over hoe het is om als African American op te groeien in het Amerika van de jaren zestig en zeventig. Een toegankelijke en emotioneel geladen stem van een kinderziel op zoek naar een plek in de wereld.

Lees hier de recensie.

2. Mijn nacht met Vedder - Buddy Tegenbosch

‘Ik wil ervoor zorgen dat ik niet vergeten word.’ Eigenlijk bedoelt Noor hiermee niet zichzelf, maar haar vader. is plotseling overleden en hoewel Noor hem ontzettend mist, merkt ze tot haar schrik dat ze soms een paar uur niet aan hem heeft gedacht. De angst om haar vader te vergeten wordt steeds groter. Dan klopt Vedder op haar slaapkamerraam. Hij neemt haar een nacht mee op zijn Harley en zorgt ervoor dat ze het verlies van haar vader letterlijk een plek kan geven. Mijn nacht met Vedder is het verhaal van twee jongeren die elkaar weten te vinden tijdens een nacht die ze nooit zullen vergeten.

Lees hier de recensie.

3. Queer, baby - Marie Lotte Hagen & Nydia Voorthuizen (non fictie YA)


'Queer, baby' is het tweede deel van het drieluik 'Yes,baby'. In het onmisbare eerste deel zitten de onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt: een (veranderend) lichaam, menstruatie (ook jongens mogen best wel wat meer van dit onderwerp afweten!) en seks. In 'Queer, baby' schrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over het ontdekken van je genderidentiteit en seksualiteit. Een fantastisch, gemakkelijk te lezen, goudeerlijk boek dat iedere jongere op de middelbare school gelezen zou moeten hebben.

Lees hier de recensie.

4. Geheimen van het tuinhuis - Rihana Jamaludin

Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Lees hier de recensie.

5. Water - Holly Black

Het begin van een betoverende urban fantasy-trilogie van de auteur van de Elfhame-serie

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je -teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

Als klein meisje had Kaye drie Faerievrienden van wie ze dacht dat ze denkbeeldig waren. Als ze jaren later een zwaargewonde Faerie aantreft en zijn leven redt, realiseert ze zich dat de fantasiewereld uit haar jeugd maar al te echt is – en gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden. Tegen wil en dank raakt Kaye verstrikt in een eeuwenoude machtsstrijd tussen twee rivaliserende Faerierijken. Voor hen is ze slechts een pion in een strijd die haar dood zou kunnen worden. Kaye is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, en roept de hulp in van een mythisch waterwezen. Maar in het land van de Faeries heeft alles een prijs.

Lees hier de recensie.

 

6. Feniksvlam - Sara Holland

Diep in de bergen van Colorado ligt de herberg van Havenfall, een ontmoetingsplek en een kruispunt tussen magische werelden. Nu Maddie de herberg heeft gered van de kwaadaardige Zilveren Prins en nu haar oom, de herbergier, is bijgekomen uit zijn mysterieuze coma, zou ze moeten genieten van de laatste paar weken van de zomervakantie. Haar vriend Brekken is tenslotte ook weer terug.

Maar Maddie heeft maar één doel voor ogen: er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de illegale zielenhandel en daar gaat zij voor zorgen, met of zonder hulp van anderen. Tijdens haar levensgevaarlijke missie ontdekt Maddie geheimen die haar hele leven op zijn kop zetten. Bovendien is het niet alleen haar leven dat in gevaar is. Kan ze de enige plek waar ze zich ooit thuis heeft gevoeld op het spel zetten?

Lees hier de recensie.

Lees ook: Stephenie Meyer wil nog 2 Twilight boeken schrijven

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen