• onze waardering

De witte roos RECENSIE

Engeland in de 15e eeuw, de Rozenoorlog is in volle gang. Jacquetta, weduwe van de hertog van Bedford, dient samen met haar echtgenoot Lord Woodville het hof van de Rode Roos: het Huis van Lancaster. Hij in het leger, zij als hofdame en beste vriendin van Koningin Margaret van Anjou. Ze maken de oorlog tussen de Rode Roos en de Witte Roos, het Huis van York, van dichtbij mee. De dagen worden gevuld met moord, intriges en verraad. Lords en vooraanstaanden van het Hof proberen uit alle macht de ondergang van het Huis van Lancaster te voorkomen, maar Jacquetta krijgt visioenen waaruit blijkt dat dit Hof geen toekomst heeft. Ze komt in een spagaat tussen haar trouw aan het Hof, dat ze haar hele leven heeft gediend, en de veiligheid en toekomst van haar familie.

De witte roos is Philippa Gregory’s derde boek in haar ‘nevenoorlog’-serie. Deze historische roman is op waarheid gebaseerd, maar bevat hier en daar ook wat fictieve elementen. Dit is erg prettig, want op die manier heeft de schrijfster de gebeurtenissen uit het verleden tot leven gebracht. Gregory heeft een tijdsbestek van tientallen jaren op een vlotte manier beschreven. En dit alles ook nog eens grotendeels vanuit het perspectief van Jacquetta. Het boek bevat geen langdradige beschrijvingen van veldslagen of gevoelens, maar is krachtig en to the point. Vanwege het perspectief waarin het verhaal is geschreven, lijkt het alsof je meegroeit in Jacquetta’s leven. Dat heeft de schrijfster prachtig gedaan. Ook is in De witte roos een goede balans aangebracht tussen historie, oorlog en liefde. Het was soms lastig om alle familiebanden uit De witte roos te onthouden, maar gelukkig staat er voor in het boek een stamboom waar je af en toe even naar terug kan bladeren.

Heb je weleens een boek uit de categorie Historische Chicks gelezen? Zo ja, welke?

De witte roos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De mooie Jacquetta, dochter van de graaf van Luxemburg en verwant aan minstens de helft van de koninklijke families in Europa, heeft altijd magische krachten bezeten. Haar echtgenoot, de hertog van Bedford, stimuleert deze aanleg en laat haar kennismaken met alchemie. Maar hij overlijdt jong, Jacquetta als negentienjarige weduwe achterlatend. Niet lang daarna neemt ze het uitzonderlijke besluit om uit liefde te hertrouwen met haar steun en toeverlaat sir Richard Woodville, een heer uit haar huishouding. Ze slaagt erin een stabiel en veilig leven op te bouwen als beste vriendin van Queen Margaret van Anjou en supporter van het Huis van Lancaster - maar dankzij haar zesde zintuig weet Jacquetta dat dit Huis geen toekomst heeft. Daarom zet ze haar dochter Elizabeth Woodville ertoe aan de rivaliserende koning Edward iv te verleiden en zo aansluiting te zoeken bij de familie van de Witte Roos, het Huis van York. Dat huwelijk zet alle verhoudingen tussen de koningshuizen direct op scherp...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen