• onze waardering

Zoals jij bemint RECENSIE

Tijdens het lezen van dit boek, moest ik voortdurend denken aan een citaat van Shakespeare, mister romantic himself. Volgens Shakespeare verloopt ware liefde nooit zonder moeilijkheden. Het is een bekende, maar ook een duivel. Er bestaat geen kwadere engel dan de liefde. In het boek Zoals Jij Bemint van Susan Smit komt dit gegeven voortdurend terug. “Liefde is een instrument van de duivel. Hij laat je heel hoog op de berg klimmen, laat je genieten van het gelukzalige gevoel in de ijle lucht, maar uiteindelijk laat hij je er met satanisch genoegen weer vanzelf vanaf lazeren. En je valt altijd dieper dan voorheen.”

Susan’s boek bevat korte, gewaagde vertellingen over liefde en lust in alle vormen en maten. In deze bundel vertelt ze over de vele gezichten van liefde. Verhalen over prille liefdes, affaires, minnaars, overspel en liefde op het eerste gezicht passeren de revue. De personages in het boek vertellen over hun liefdeslevens, over hun verlangens, over hun herinneringen aan die ene speciale persoon en hun wensen voor de toekomst. Maar het zijn niet alleen maar de vertellingen over de vleselijke geneugten van de liefde die in het boek terugkomen. Susan filosofeert er ook lekker op los: over de betekenis van de liefde, wat deze teweeg kan brengen bij de mens en ook wat het kan vernietigen. 

Ik was nooit een liefhebber van korte verhalen, maar hoe vaker ik het lees, hoe meer ik dit genre begin te waarderen. Zoals Jij Bemint heeft zeker bijgedragen aan deze ommekeer. Zelden heb ik een boek gelezen waar de liefde op zo’n bijzondere wijze verteld wordt. De personages in Susan’s boek zijn realistisch van aard en ik kon niet anders dan met hen meeleven. De pijn, het verdriet of juist de gelukzalige emoties die zo nauwgezet beschreven worden, raakten mij, om maar niet te spreken over de vermakelijke en treffende passages waar ze over de liefde filosofeert. Wel vind ik het ontzettend jammer dat de korte verhalen soms abrupt eindigen, zonder dat je weet hoe het verder met de personages afloopt. Maar waar het verhaal eindigde, begon mijn verbeelding overuren te maken. De volgende keer kan het zomaar zijn dat ik met enthousiasme aan een korte verhalenbundel begin, dankzij Susan Smit.

Hou jij van korte verhalen? Waarom wel/niet?

Zoals jij bemint

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De mannen en vrouwen in Zoals jij bemint verlangen of herinneren, verlaten of blijven, storten zich in een relatie of weken zich eruit los, plegen overspel of worden bedrogen. Ze stevenen allen af op een wending in hun liefdesleven.

  Voor deze bundel selecteerde Smit bestaande korte verhalen en schreef ze enkele nieuwe. Het zijn zinnelijke, diepdoorvoelde vertellingen waarin liefde en lust van alle kanten worden bekeken. Ze onderzoekt de dynamiek van de liefde, de chemie van begeerte en de trekkracht van verlangen. Soms opwindend, dan weer fijnzinnig en bedachtzaam, schetst ze de tragiek van aantrekkingskracht die van beide zijden nooit even sterk lijkt te zijn. 'De minnaar wil plezieren, maar ook beheersen, verwonden. Zijn merkteken achterlaten in het vlees van zijn minnares. Ik was hier. Jij was van mij. Ik heb je voor altijd veranderd.'

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

 • Zo had de Harry Potter cast eruit moeten zien volgens de boeken

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen