• onze waardering

Het appartement RECENSIE

Beklemmend, spannend en onwerkelijk: deze woorden omvatten de sfeer van Het appartement voor mij het beste. De gereserveerde, passieve Colombe cijfert zichzelf al jarenlang weg voor anderen. Voor haar man Stephane, voor haar twee kinderen, haar werk. Ze houdt zichzelf voor dat ze gelukkig is. Maar is ze dat eigenlijk wel? De verhuizing naar een nieuw appartement zet een reeks veranderingen in gang. Telkens als Stephane voor zaken van huis is, wordt Colombe uit haar slaap gehouden door de bovenbuurman. Keiharde gitaren en confronterende songteksten tergen haar tot in de kleine uurtjes. Door het slaapgebrek wordt het steeds moeilijker om normaal te functioneren. Probeert de buurman haar soms iets te vertellen? Colombe is ervan overtuigd dat hij het allemaal expres doet, het op haar heeft voorzien. Maar niemand heeft de herrie ooit gehoord, behalve zij. Als Stephane thuis is, is de buurman opeens opvallend stil. Zodra ze weer alleen is, slaat hij toe. De niet bepaald assertieve Colombe is gedwongen om actie te ondernemen. Briefjes, telefoontjes of aankloppen: het helpt allemaal niets. Buurman Léonard Faucleroy laat zich niet horen of zien. Als ze de sleutel van het appartement boven haar in handen krijgt, neemt ze het heft in eigen hand. Het is tijd voor wraak! Maar al snel wordt duidelijk dat de dokter haar terug zal pakken... Heeft ze te maken met een psychopaat of gaat haar verbeelding met haar op de loop?

Het appartement is een bijzonder boek dat laat zien wat langdurig slaapgebrek met je doet. De doorwaakte nachten zetten Colombe ertoe aan om kritisch na te denken over haar leven en de invulling ervan. Colombe is enorm passief. Dat ze in eerste instantie niet eens een briefje bij de buurman in de bus durft te doen, komt op mij nogal kinderlijk over. De schrijfster laat je twijfelen aan Colombes geestelijke gesteldheid, wat ik in eerste instantie een beetje gemakkelijk vond. Gelukkig zorgt Tatiana de Rosnay alsnog voor een verrassend einde.

Heb je weleens een boek van Tatiana de Rosnay gelezen? Zo ja, welke?

Het appartement

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Colombe Barou is een onopvallende vrouw van in de dertig, met een echtgenoot die vaak op reis is, een tienertweeling en een baan als ghostwriter die haar niet echt boeit. Haar saaie bestaan verandert op slag wanneer het gezin verhuist naar een ander, prachtig appartement. Er is één keerzijde: de bovenbuurman, dokter Faucleroy, draait midden in de nacht keiharde rockmuziek, maar alleen als Colombes man niet thuis is. Dan vraagt de uitgeverij haar de memoires te schrijven van een filmster met een turbulent seksleven. De preutse Colombe moet daarvoor erotische literatuur lezen om de juiste toon te treffen. Al lezend 's avonds, wanneer ze gespannen zit te wachten tot Faucleroy de Stones weer opzet, ontluikt haar sensualiteit en komt ze tot de conclusie dat haar eigen seksleven niet veel voorstelt. Colombes frustraties, hernieuwde seksuele verlangens en woede ten opzichte van haar bovenbuurman stapelen zich op en raken verstrengeld. Wanneer Colombe uiteindelijk besluit het appartement van de mysterieuze Faucleroy binnen te sluipen, zet dat een reeks onomkeerbare gebeurtenissen in gang, met onvoorziene gevolgen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Vijftig tinten vrij

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Vijftig tinten donkerder

 • Smaragdgroen

Zoek in artikelen