• onze waardering

The future of us RECENSIE

Wat doe je als je even in de toekomst kunt kijken, en hetgeen je ziet je niet bevalt? Het overkomt Emma, die in 1996 een reclame cd-rom van haar buurjongen Josh krijgt. Hiermee kan ze tijdelijk op internet. Haar homepage opent echter met een vreemde site: Facebook. Emma heeft geen idee hoe het kan, maar ze begrijpt wel dat ze via deze website een unieke kijk in de toekomst heeft – en wat ze over zichzelf ontdekt bevalt haar niet. Ze is ongelukkig getrouwd en werkloos. Josh daarentegen lijkt zijn zaakjes over 15 jaar prima voor elkaar te hebben, beter zelfs dan hij ooit had durven dromen. Emma beseft dat ze de macht heeft haar toekomst te veranderen, maar ontdekt al snel dat één kleine beslissing drastische gevolgen kan hebben. En niet alleen voor haar…

Het verhaal wordt afwisselend vanuit Emma en Josh beschreven. In het begin is Emma een vrij ongrijpbaar, bijna onsympathiek personage; als lezer begrijp je haar niet altijd. Ze gaat uit met jongens om wie ze niet echt geeft en hoe vaak ze de toekomstige Emma ook van echtgenoot of beroep laat veranderen, ze is nooit tevreden met de uitkomst. Gedurende het verhaal maakt Emma een ontwikkeling door als ze inziet dat één kleine beslissing van nu, grote impact kan hebben op je latere leven – en op dat van de mensen om je heen, waardoor ze minder egoïstisch wordt. Josh is veel sympathieker en verantwoordelijker dan Emma, maar daardoor ook saaier; zonder Emma zou er tenslotte niets veranderen. Jammer vind ik ook dat Emma en Josh geen berichtjes sturen naar hun toekomstige ikken – dat zou interessant zijn geweest.

Hoewel het verhaal een fantastisch element heeft – Facebook bestond in 1996 tenslotte nog niet – is het verdere verhaal volkomen realistisch. De tijdsgeest – van de muziek tot de technologie van die tijd (denk aan discmans of ‘inbellen’ op internet via de telefoonlijn) – hebben de schrijfsters goed beschreven. De schrijfstijl is mooi en meeslepend – je wilt blijven lezen om te weten hoe het verhaal afloopt. Ondanks dat het verhaal door twee auteurs is geschreven, is dat niet te merken aan de stijl.

Deze roman valt in de categorie young adult, maar is zeker geschikt voor een ouder lezerspubliek – of misschien zelfs nog wel leuker – voor de lezers die zelf tieners waren in de jaren 90. The future of us is een pageturner over vriendschap en volwassen worden en zet je aan het denken over de keuzes die je maakt en de impact die zij hebben op je leven.

Wat vind jij van Facebook?

The future of us

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Emma en Josh - ooit onafscheidelijke vrienden, maar uit elkaar gedreven door een ongemakkelijk voorval - leven in 1996, tijdens de beginperiode van het publieke internet. Via Josh krijgt Emma een floppydisk in handen die haar toegang verschaft tot Facebook vijftien jaar later.
  Emma denkt dat Josh een loopje met haar neemt, maar als beiden zich realiseren dat wat ze zien écht de toekomst is, wordt de situatie penibel. Want wat Emma ziet, bevalt haar niet, en ze doet er alles aan haar toekomst te veranderen. Maar Josh is juist heel tevreden met wat hem te wachten staat, en hij is bang dat Emma's acties ook zijn toekomst zullen beïnvloeden.
  En is alles wat op Facebook staat wel echt? Of maken mensen hun leven mooier dan het is? Kun je er via berichten uit de toekomst achter komen welke geheimen mensen nu verbergen? Emma en Josh realiseren zich dat ze een machtig programma in handen hebben. Nu is de vraag of ze ook goed met die macht weten om te gaan.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 15+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

Zoek in artikelen