• onze waardering

De kleine getuige RECENSIE

Hulpofficier van justitie Nina Frost behandelt het soort misdaden dat families verscheurt. Ze strijdt keihard voor rechtvaardigheid. Het rechtssysteem is niet altijd het foutloze kompas dat het behoort te zijn. Maar dan, wordt haar eigen vijfjarige zoontje Nathaniel seksueel misbruikt en al haar absolute waarheden worden weggevaagd. Ze is niet meer in staat afstand te nemen en het rechtssysteem zijn werk te laten doen. Nina besluit het recht in eigen handen te nemen en bedenkt een plan. Ongeacht de consequenties.
Nina weet uit ervaring hoe belangrijk het is om afstand te houden in dit soort zaken. Zaken waarbij de slachtoffers moeten getuigen en waarbij de dader alsnog vrijuit gaat door te weinig bewijs. Ze weet ook hoe zwaar dit is voor de slachtoffertjes. Als Nathaniel, haar eigen zoontje misbruikt is, lukt het haar niet om afstand te nemen. Haar emoties kan ze niet onder controle houden. Als een priester van de kerk waar ze vaak heen gingen als verdachte wordt aangewezen, bedenkt ze een plan. Een plan waardoor de priester niet vrijuit kan gaan en waardoor het haar zoontje wordt bespaard om te moeten getuigen in de rechtbank. Nina vermoordt de priester in de rechtszaal. Maar was het de priester eigenlijk wel?
 
Het boek begint met de moord. Dan duik je terug in de tijd en wordt er beschreven wat er allemaal aan vooraf ging. Jodi Picoult heeft dit op een mooie manier gedaan: ze betrekt de lezer op een subtiele manier in de levens van de hoofdpersonages door steeds van standpunt te wisselen. Op deze manier krijg je een kijkje in het ‘hoofd’ van Nina, van haar zoontje, van Nina’s man etc. Je voelt de spanningen die er tussen de personages hangen. Dit draagt bij aan het begrip dat je krijgt voor de acties die de hoofdrolspelers ondernemen. In het geval van Nina kruip je in het hoofd van een zeer wanhopige moeder die haar zoontje koste wat het kost wil beschermen. Daarnaast is het boek echt een pageturner, als je het gehad denkt te hebben staat de volgende wending in het verhaal al om de hoek te kijken om je te verrassen. Je móet haast wel doorlezen.
 
De kleine getuige is een vlot geschreven pageturner over een moeder die het recht in eigen handen neemt.

Heb jij wel eens een boek van Jodi Picoult gelezen? Zo ja, welke?

De kleine getuige

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hulpofficier van justitie Nina Frost vervolgt het soort misdaden dat families verscheurt. Ze helpt cliënten hun weg te vinden door een nachtmerrie – zelfs wanneer het rechtssysteem niet altijd het feilloze kompas is dat het behoort te zijn. Ze leert dat de enige manier om dit mijnenveld over te steken bestaat uit medeleven tonen, strijden voor rechtvaardigheid, en emotioneel afstand houden. Maar als Nina ontdekt dat haar vijfjarig zoontje Nathaniel seksueel is misbruikt, is ze niet meer in staat afstand te nemen. In één klap worden Nina’s absolute waarheden ondersteboven gekeerd, en ze bedenkt een plan om recht te eisen voor haar zoon – ongeacht het offer dat ze moet brengen…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

 • De meestervervalser - Annemarie Jongbloed

Gerelateerde artikelen

 • Maar buiten is het feest

 • Het tere kind

 • Een goede moeder

 • De verhalenvertelster

 • Recensie: De andere zoon

Zoek in artikelen