• onze waardering

Tokyo Ohayo! RECENSIE

De jonge Laura voelt zich niet op haar plek in Nederland, in haar degelijke leventje. Ze kan zich niet identificeren met haar leeftijdsgenoten en wil avontuur. In een ver land denkt ze dit wel te kunnen vinden en daarom vertrekt ze naar het door crisis geteisterde Japan. Omdat de huur in Japan voor buitenlanders belachelijk hoog is, gaat ze  aan het werk als hostess in een nachtclub in een ongure wijk in Tokio, om geld te verdienen. Ze houdt mannen gezelschap en geeft ze het gevoel dat ze interessant zijn, in ruil voor geld.

Eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed met dit boek. Aan de ene kant is het interessant om te lezen hoe het eraan toe gaat in één van de schimmigste wijken van Tokio, maar aan de andere kant is het best wel een deprimerend verhaal. Eigenlijk is Laura bijna continu ongelukkig. Ik kan me inleven in het feit dat ze naar avontuur hunkert en dit denkt te vinden in een ander land, maar de keuze voor haar baantje als hostess - ook na het lezen van het boek - snap ik niet. Waar wordt ze nou door gedreven? Is het omdat ze gewoon écht geld nodig heeft en geen andere manier kan vinden om dit te verdienen? Is ze erdoor geïntrigeerd, maakt het haar nieuwsgierig naar de donkere kant van mensen? Of wil ze het gevoel hebben dat ze ''leeft''? Het boek brengt dit niet echt goed over.
Ik vond het erg moeilijk om me in te leven in Laura en de keuzes die ze maakt. Daarnaast hoopte ik meer te weten te komen over het dagelijks leven in Tokio omdat de schrijfster daar een tijdje heeft gewoond, maar de nadruk van het verhaal ligt vooral op alle mensen die Laura ontmoet - van haar collega''s in de club tot aan haar klanten - de gesprekken die ze met hen voert en haar zoektocht naar een hogere levensvervulling. 

Waarom ik het boek toch 2 hartjes geef? Omdat ik op één of andere manier toch geïntrigeerd was door Laura en haar hele manier van denken. Ik bleef daarom doorlezen. Het is absoluut geen feelgood boek, maar wel eentje die je tot denken aanzet.

Heb jij wel eens een tijdje in het buitenland gewoond? 

Tokyo Ohayo!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Laura is een jonge vrouw die zich niet kan identificeren met haar leeftijdsgenoten. Met een enorme drang naar avontuur verruilt ze het ‘degelijke leven’ in Nederland voor een onzeker bestaan in het door de crisis geteisterde Japan. In een van de schimmigste wijken van Tokio gaat ze aan de slag als hostess in een nachtclub. In ruil voor geld houdt ze mannen gezelschap en geeft ze hun het gevoel interessant en aantrekkelijk te zijn. Gedreven door haar nieuwsgierigheid naar de donkere kant van zowel haar klanten als collega’s laat Laura zich meevoeren door de bedwelmende stad die nooit slaapt. Ze leidt het leven waar ze altijd al van droomde tot ze langzamerhand de controle verliest. Het zorgvuldig uitgestippelde avontuur vervalt in het niets. Ze komt erachter dat niemand is wie hij lijkt, ook zijzelf niet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

 • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Top 10 lesbische boeken

 • Recensie: Honderd uur nacht

Zoek in artikelen