• onze waardering

De mooiste kleur die niet bestaat RECENSIE

De vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn… Ooit het lied Over de muur gehoord waarin de Berlijnse Muur centraal staat? Wanneer je De mooiste kleur die niet bestaat leest, zul je menigmaal herinnerd worden aan dit lied. In De mooiste kleur die niet bestaat heeft Maartje Laterveer namelijk de Berlijnse Muur gekozen als achtergronddecor en als hoofdthema een heftig familieverhaal, waarin de Oost-Berlijnse Julia het hoofdpersonage is.

Eind jaren ’70 vlucht Julia naar het Westen. Haar oude leven, waarin zij samenwoonde met haar moeder en haar grote liefde Alexander, moet zij achter zich laten. Ze belandt in Amsterdam en trouwt met een chrirurg met wie ze samen gaat wonen in de grachtengordel. In 1990 (een jaar na de val van de Muur) werkt Julia bij een krant. Van deze krant krijgt ze de opdracht naar Berlijn af te reizen en een beeld te schetsen van hoe het daar nu is. Zij gebruikt deze tijd in Berlijn ook om haar jeugdliefde (tevens ex-verloofde) te ontmoeten. In gesprekken in ‘hun’ lievelingscafé komen veel gevoelige zaken bloot te liggen en ontdekken zij een groot familiegeheim.

Het thema vind ik goed gekozen, het is namelijk echt indrukwekkend om te lezen wat zo’n heftige Muur met verschillende levens heeft gedaan. Alleen al in het gezin van Julia heeft het alles op z’n kop gezet. Daarentegen vind ik het verhaal niet sterk uitgewerkt. Het boek betreft een debuut en dat is wel te merken. Waar het verhaal absoluut genoeg in zich heeft, wordt het niet uitgewerkt tot een roman die je niet kunt laten liggen. Het verhaal speelt zich vooral af in het verleden, wat ik wel jammer vond, omdat er door de bevindingen juist nieuwe, actuele zaken bloot komen te liggen. Hier wordt verder niets mee gedaan en het blijven ‘schokkende feiten’ voor Julia.

Ken jij het lied Over de muur waarin de Berlijnse Muur centraal staat?

De mooiste kleur die niet bestaat

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eind jaren zeventig vlucht Julia uit Oost-Berlijn naar het Westen. Ze is drieëntwintig en wil maar één ding: de vrijheid om te worden wie ze is. Ze komt terecht in de Amsterdamse grachtengordel, waar ze een chirurg trouwt, een kind krijgt, en gaat werken op de redactie van een krant. In oktober 1990, bijna een jaar na de val van de Muur, gaat ze voor het eerst terug naar Berlijn. Met tegenzin, maar ze kan onmogelijk nee zeggen tegen de opdracht van haar hoofdredacteur om een reportage te maken over de Wende. Het is haar uitgelezen kans om serieus genomen te worden als journalist. Maar in plaats van onderzoek te doen voor haar reportage, belt ze haar oude liefde Alexander, die destijds achterbleef in Oost-Berlijn. Julia heeft hem elf jaar niet gezien. De twee ontmoeten elkaar in een café waar de herinneringen nog aan de wand kleven. Het weerzien scheurt niet alleen oude wonden open, maar confronteert Julia ook met een versie van het verleden die een heel nieuw licht op haar heden werpt. En dan realiseert ze zich dat ze nog steeds geen antwoord heeft gevonden op de vraag: wat is vrijheid? De mooiste kleur die niet bestaat is een roman over vrijheid en keuzes, over oude liefde en moederliefde, over de waanzin van een land dat een muur nodig had om zijn volk binnen te houden, maar ook over de moeite om vrijheid te vinden in een maatschappij waarin geld en uiterlijke schijn de hoofdrol lijken te spelen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

Zoek in artikelen