• onze waardering

Reis naar Rio RECENSIE

Reis naar Rio is een trilogie die zich afspeelt in Rio de Janeiro. In het eerste gedeelte van deze trilogie gaat Juliet op bezoek bij haar broer Ronald in Brazilië. De ouders van Juliet en Ronald zijn jaren geleden omgekomen bij een vliegtuigcrash in Italië. Juliet woont sindsdien bij haar tante Ida in Nederland en voelt zich enorm eenzaam. Ronald is getrouwd met de beste vriendin van Juliet en kort na de trouwerij zijn zij en Ronald naar Rio de Janeiro verhuisd. Als Juliet eindelijk genoeg geld heeft gespaard, gaat ze een maand naar Brazilië. In het vliegtuig leert ze Marion en Jacques kennen. Juliet wordt al snel verliefd op Jacques, maar vertrouwt hem niet helemaal. Hij gaat iets teveel om met Marion en haar compagnon Pierre, die ze verdenkt van sinistere zaken. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Jacques op een hele andere manier is verwikkeld in de zaken van Marion en Pierre dan Juliet in eerste instantie denkt.

In Reis in duplo wordt er over de tweede reis naar Rio de Janeiro verteld. Deze keer is het een vakantiereis van Jacques en Juliet die samen teruggaan naar Brazilië. De ex-partner van Marion, Pierre, heeft het opnieuw op Juliet voorzien.

Het laatste deel van de trilogie heet Eenzame reis. Marion, die gevangen is genomen vanwege haar duistere praktijken, wordt bezocht door haar ex-vriend en ex-partner Pierre. Hoe zal dit aflopen?

Het boek heeft een modern uitziende kaft, waardoor het een boek lijkt dat pas verschenen is. De schrijfster heeft het eerste deel echter al geschreven in 1973 en de overige delen in 1976 en in 1979. Voordat ik begon met lezen, had ik niet door dat dit boek uit die tijd kwam. Aan het begin had ik echter meteen veel moeite met het woordgebruik en de schrijfstijl. Er wordt bijvoorbeeld tot vervelens toe het woord ‘kind’ gebruikt en woorden waarvan ik niet eens wist dat ze in die context gebruikt kunnen worden, komen herhaaldelijk voor. Daarnaast worden ook tal van zinnen aan elkaar geplakt door komma’s. Dit maakt dat sommige zinnen meer dan vier regels lang zijn en het niet altijd begrijpelijk meer is. Daarnaast had ik moeite om me te identificeren met de karakters in het boek. Juliet is bijvoorbeeld een heel behouden meisje dat kampt met problemen, waarvan ik me niet kan voorstellen dat het problemen zijn. Je merkt heel goed dat het boek uitgebracht is in een ander tijdperk, met andere normen en waarden. Jacques en Juliet hebben het namelijk na drie zoenen meteen over trouwen. De personages zijn ook niet goed uitgediept, waardoor je nog met veel onduidelijkheden blijft zitten. Ik had het idee dat Juliet een 15-jarig meisje was en Jacques een 30-jarige politieagent die nog steeds bij zijn moeder woonde. Het lijkt me best een interessant boek voor veertig jaar geleden, maar voor nu vind ik het niet zo’n aanrader.

Heb jij weleens een boek gelezen dat al jaren terug geschreven is? Zo ja, welk boek?

Reis naar Rio

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Reis naar Rio besluit Juliet haar broer Ronald in Brazilië op te zoeken. Onderweg ontmoet ze Marion en Jacques. Er is iets geheimzinnigs aan die twee, maar Juliet kan er de vinger niet op leggen. Reis in duplo is opnieuw een reis naar de Braziliaanse zon, maar nu samen met Jacques. Marions ex Pierre blijkt het dit keer op Juliet gemunt te hebben. Het laatste deel van de trilogie, Eenzame reis, gaat over Marion: zij zit in de gevangenis en ineens duikt haar beruchte ex-vriend Pierre weer op!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • 25 geheimen over Pretty Little Liars

 • Joanne Harris over derde deel Chocolat-trilogie

 • Nog één keer…

 • Smaragdgroen

 • Recensie: Selectie (Selection-trilogie 1)

Zoek in artikelen