• onze waardering

Nigellissima: bellissima! RECENSIE

Een interviewer vroeg Nigella Lawson eens hoe het toch kon dat ze er zo fantastisch uit zag. Welke crème smeerde ze? Oh nee, darling, antwoordde Nigella, geen crème. ‘I moisturise from the inside!’ De 53-jarige (!!) sexy superkok beweert dat ze haar jonge looks dankt aan donuts en gefrituurde chocoladerepen. Aha, dus dat is het geheim! Ik hoop wel dat ze weet dat niet alleen je rimpels, maar ook je aderen hier van dichtslibben…
 
Nigella Lawson werd bekend met Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Zelf ben ik groot fan van haar boek Hoe te eten. Haar nieuwe kookboek Nigellissima is geheel gewijd aan Italië. Net als vele kookliefhebbers, heeft Nigella een zwak voor het land van pasta, olijfolie en tiramisu.
 
Verhaaltje
Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken: Pasta,Vlees, Vis & Gevogelte,Groente & Bijgerechten, Zoetigheden en Een door Italië geïnspireerde kerst. Er staan prachtige foto’s in van de gerechten en zoals altijd bij Nigella, leidt ze ieder recept in met een leuk verhaaltje. Waar komt het gerecht vandaan? Waar at zij het voor het eerst? Hoe bedacht ze het recept?
 
Gemakkelijk
De ondertitel van het boek is De Italiaanse keuken lekker en snel. En daar kan gerust ‘gemakkelijk’ aan toegevoegd worden. Alle recepten lijken mij prima te doen. In het hoofdstuk over pasta staan veel eenvoudige maaltijden. Pasta met lamsragù, spaghetti met olijven en ansjovis, krabrisotto met chilipeper… de foto’s alleen al zijn om van te watertanden.
 
Vagevuur
In het vleeshoofdstuk lekker veel gebraden kip, maar ook gefrituurde garnalen en worstjes met limabonen en paprika’s. Bij de bijgerechten groente zoals broccoli met citroen & parmezaan en geroosterde spruitjes en een paar variaties op aardappelpuree. Lekker Brits. Het kersthoofdstuk en het zoete hoofdstuk zijn geweldig. Amandelkoek met kaneel, chocoladesalami, biscotti met cranberry’s en een goed anti-katerontbijtje met de spannende naam ‘eieren in het vagevuur’.



Eén pan
Ik besluit om ‘Pastarisotto met doperwten en pancetta’ (Italiaans spek) te maken. Ik had mijn snijplank al klaargelegd, maar toen ik het recept nog eens las, werd ik aangenaam verrast. Er hoefde niets gehakt of gesneden te worden. En ik had maar één pan nodig! Het recept is supersimpel. Je bakt het spek en de doperwten, pasta erbij, water erbij en even laten koken. Op het eind nog een lepel boter en wat parmezaan erdoor. Het was een heerlijk smeuïg gerecht. Heel smaakvol door de zoute parmezaan en de spekjes. Zo gemakkelijk, dat ik het zeker weten nog eens ga maken.
 
BigMac
Als toetje ga ik voor ‘Bevroren zomerfruit & wittechocoladesaus met limoncello.’ Het bevroren zomerfruit ligt bij iedere vestiging van ’s lands grootste supermarktketen in het diepvriesvak. Lekker makkelijk. Nigella schrijft een grappig inleidend verhaaltje over hoe sommige mensen neerkijken op witte chocola en het de ‘BigMac van de banketbakkerij’ noemen. Nigella vindt het een stelletje snobs. Ik ben het met haar eens. Je kunt zo veel met witte chocola!

 

 


Goddelijk
Het recept is niet moeilijk. Volle room verwarmen, witte choco en limoncello erdoor en dan ben je eigenlijk al klaar. Je giet de warme saus over de bevroren vruchten en dan… aanvallen! De combinaties koud en warm, zuur en zoet en romig en knisperend zijn echt goddelijk. Ik goot het restant in een kommetje en zette het in de koelkast. De volgende dag was het ook nog heerlijk. (Ik moet eerlijk bekennen dat ik in plaats van mijn gebruikelijke verantwoorde bordje havermout, de kom fruit met wittechocoladesaus als ontbijt heb gegeten de volgende dag. Nou ja, er zat in ieder geval fruit in…).
 
Topkookboek
Ik houd van Nigella omdat ze niet moeilijk doet over eten en snapt dat niet iedereen tijd heeft om uren op jacht te gaan naar ingewikkelde ingrediënten en vervolgens nog eens een dag in de keuken te staan. Nigellissima is het perfecte kookboek voor iedereen die van feestelijke, maar niet te ingewikkelde gerechten houdt. Prima als je eters krijgt, maar ook lekker als je voor jezelf kookt. Voor de echte Italië-fans: pas op, het is wel Italië meets Groot-Brittannië. Niet alles is even traditioneel Italiaans. Maar van mij hoeft dat ook helemaal niet. Zolang het maar lekker is. Ik vind Nigellissima een topkookboek. Ik ga er zeker nog vaker uit koken.
 
Nigellissima: bellissima

 

 

 

Nigellissima

  • Auteur:

    Nigella Lawson
  • Verschenen:

    14 november 2012
  • Uitgave:

    ISBN 9789045022406
    Uitgever Contact
    400 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    Nigellissima
  • Ondertitel:

    De Italiaanse keuken con amore
  • Uitgever:

    Contact
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Nigellissima viert Nigella de Italiaanse keuken: eerlijk, simpel maar heerlijk eten dat van je dagelijkse maaltijd een feestje zonder gedoe maakt. Hoewel Nigella Lawson al lange tijd in Londen leeft, beschouwt ze Italië als haar spirituele en gastronomische thuis. Ze studeerde Italiaanse taal en literatuur aan Oxford en heeft gewoond en gewerkt in Italië, onder andere als kamermeisje in Florence. Haar ervaringen zijn haar altijd bijgebleven en in Nigellissima genieten we van het resultaat: Italiaans eten op zijn goddelijkst: van pasta tot desserts, van traditioneel tot modern, makkelijk en lekker: Italië ligt in ieders keuken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen