• onze waardering

Droom van een heroïnehoer RECENSIE

Zwaar verslaafde prostituees vinden en ze helpen hun leven een beetje beter te maken, is makkelijker gezegd dan gedaan. In Droom van een heroïnehoer lees je hoe de hoofdpersoon - de auteur zelf - een begin maakt met haar baan als straathoekwerkster in Antwerpen.

Langzaam maar zeker komt ze in contact met twee verslaafde vrouwen, Emma en Stella. De twee vrouwen verkopen hun lichaam om in leven te blijven. Ze probeert hen op zoveel mogelijk manieren te ondersteunen. Op straat deelt ze condooms en glijmiddel uit. Soms geeft ze zelfs schone naalden, hoewel dat eigenlijk verboden is. Het zijn slechts kleine gebaren om nog grotere schade te voorkomen. Maar echte hulp, dat willen de vrouwen niet. Zo laat Emma zich mishandelen door haar ''vriend'' Alfonso en weigert aangifte tegen hem te doen. Zijn smerige appartement in een achterbuurt is haar enige toevluchtsoord. Wat de hoofdpersoon ook zegt of doet, welke oplossingen ze ook aanreikt, Emma kiest keer op keer voor de drugs en voor Alfonso.

Wanneer Stella ontdekt dat ze zwanger is, heeft ze een groot dilemma. Ze is vastbesloten het kindje niet te houden, maar als ze abortus wil laten plegen mag ze een paar dagen niet werken. Ze wil geen dag van haar werk missen, omdat ze het geld veel te hard nodig heeft. Zo komt het dat Stella na enige maanden bevalt van een kindje, dat geen toekomst bij haar heeft. De hoofdpersoon maakt zich geregeld ernstige zorgen om de vrouwen. Ze bezoekt hen ''s avonds laat, midden in de nacht en in de vroege ochtenduurtjes, op de meest ongure plaatsen. Als ze zelf door de politie wordt opgepakt, die haar aanziet voor een prostituee, beseft ze dat de heroïnehoeren zelfs voor autoriteiten het laagste van het laagste zijn.

In poëtische taal vertelt schrijfster Kathleen de Meutter over haar ervaringen en belevenissen. Eerlijk, hard, liefdevol en begripvol. Ze laat zien dat deze verslaafde prostituees nog steeds vrouwen zijn, met dromen, wensen en gedachten. Het verhaal wordt fragmentarisch verteld. Door de verschillende subverhalen is het soms moeilijk om de rode draad te volgen. De auteur maakt veelvoudig gebruik van metaforen en vele tijdsprongen, die het warrige gevoel versterken. Hoewel het enerzijds logisch is dat de auteur door de belevenissen op haar werk gaat nadenken over haar eigen relatie, vind ik die verhaallijn niet echt iets toevoegen aan het verhaal. Al met al is Droom van een heroïnehoer een bijzonder boek, met een belangrijke boodschap.

Lees jij graag over verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde belevenissen?

Droom van een heroïnehoer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  “Emma was gekrast, gesneden en gekerfd. Daar diep rood vanbinnen. In het ziekenhuis fluisterde ze nauwelijks verstaanbaar voor mij woorden die in hun bruutheid te hard tot me doordrongen. Ze wilde niet dat hij keek, die dokter. ‘Emma, die dokter moet het toch zien voor hij je kan helpen?’ zei ik. ‘Helpen?’ ‘Ja, daarom zijn we toch hier op de spoed?’ ‘Ik begrijp het niet…?’ Haar ogen schoten vol water. ‘Die klant van mij was ook een dokter. Hoe kan ik deze dokter toelaten te kijken? Hoe kan ik deze dokter toelaten me aan te raken?’”

  Droom van een heroïnehoer is niet alleen het ontroerende, meeslepende en waargebeurde verhaal van Emma en Stella. Het is het verhaal van vele vrouwen zoals Emma en Stella, die nog elke dag ronddwalen, altijd op zoek, in andere Antwerpse buurten, in andere Antwerpse straten, met dezelfde wanhoop in hun ogen, dezelfde niet in te tomen drang om zich opnieuw en opnieuw over te geven aan dezelfde noodkreet: ‘Ik ben niet in staat het leven elders te leven!’ en daardoor naar verdovende middelen grijpen. Géén verwachtingen. Een beetje hoop, misschien. En het steeds weerkerende besef dat van alle dromen die ze droomden slechts die ene droom was gebleven. Droom van een heroïnehoer werd beleefd en geschreven door een schrijfster die wat te vertellen heeft. Uit het hart. Uit de ziel. En met onwaarschijnlijk veel inlevingsvermogen.” Dit zegt auteur Kathy De Nève in haar woord vooraf over dit boek.

  In een heel eigen beklijvende suggestief-poëtische taal sleept de auteur ons mee in de wereld van seks voor drugs.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Droom van een heroïnehoer is een roman gebaseerd op waargebeurde feiten.

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • The Vow

 • Echte mannen eten geen kaas

 • Verhandeld

 • De belevenissen van een muurbloem

 • Chicklit top-5: januari

Zoek in artikelen