• onze waardering

Kom hier Rosa RECENSIE

Charlotte (Lot) en Sita zijn twee Nederlandse vriendinnen, die samen met hun families in Spanje wonen. Ze doen echt alles samen en zijn onafscheidelijk. De vader van Lot runt een restaurant naast de yogaboerderij van de ouders van Sita.
Naarmate de twee vriendinnen ouder worden, drijven ze steeds meer uit elkaar. Als de families besluiten met z’n allen een weekend weg te gaan, heeft Sita geen zin om mee te gaan. De vader van Lot moet op het restaurant letten, dus blijft Sita met hem achter terwijl de rest vertrekt. Wanneer de twee families terugkomen van een ontspannend weekendje weg, breekt de ellende los. De ouders van Sita bekennen dat het niet goed gaat met de yogaboerderij en dat ze terug naar Nederland verhuizen. Lot en Sita zijn volledig van streek en de avond eindigt met een grote huilbui. Als Lot op bed ligt hoort ze haar ouders ruzie maken en de volgende ochtend besluit ook haar moeder dat ze terug wil naar Nederland, maar haar vader blijft in Spanje.
Niet veel later verhuist Lot met haar moeder, Sita en Sita''s familie naar Nederland, waar ze allemaal een nieuw leven op proberen te bouwen. Sita maakt al snel nieuwe vrienden en laat Lot een beetje links liggen. De afstandelijkheid van Sita tegenover Lot heeft alleen een andere reden dan Lot denkt. Als ze het dagboek van haar vriendin leest, komt ze erachter dat Sita een gigantisch geheim heeft achtergehouden...

Het is duidelijk dat Kom hier Rosa voor jonge meiden is geschreven. De hoofdpersonages zijn nog vrij jong en de belevenissen die ze meemaken, zoals voor het eerst verliefd worden, zijn typisch voor die leeftijd. Ik zou het boek niet aanraden aan meiden ouder dan 16.

Door de fijne schrijfstijl van Anna van Praag is het verhaal makkelijk te lezen. De schrijfster heeft er slim voor gekozen om de onthulling van het geheim tegen het einde van het boek te plaatsen. Tussendoor word je nieuwsgierig gemaakt door dagboekfragmenten van Sita. Dit geeft je een drive om door te lezen naar de daadwerkelijke ontdekking. Het was niet moeilijk te achterhalen wat er precies speelde, waardoor de onthulling van het geheim van Sita niet geheel onverwacht kwam. Het verrassingseffect was er daardoor een beetje af, waardoor het boek minder spannend was dan je in eerste instantie denkt.

Ben jij nieuwsgierig naar het geheim van Sita of denk je het al te weten?

Kom hier Rosa

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sita en Lot zijn al jaren bevriend: twee Nederlandse meisjes, volkomen ingeburgerd in het Spaanse dorpje waar de vader van Lot een restaurant runt, en de ouders van Sita een yogaboerderij leiden. Maar naarmate de meiden ouder worden, wordt hun vriendschap ingewikkelder. Terwijl Lot nog graag op haar paard een zelfbedachte elfenwereld in trekt, voelt Sita zich steeds meer aangetrokken tot een ander leven. Lot begrijpt steeds minder van haar beste vriendin en voelt zich in de steek gelaten. Tot overmaat van ramp spat de droom van een lang en gelukkig leven in Spanje plotseling uiteen, als de ouders van Sita door de crisis hun boerderij niet overeind kunnen houden en het huwelijk van de ouders van Lot barst. De vader van Lot blijft in Spanje, maar de rest trekt terug naar Nederland. Het contrast tussen het warmbloedige Spanje en het kille Nederland had niet groter kunnen zijn. Lot moet een nieuw leven zien op te bouwen, samen met haar moeder. En dan komt ze er ook nog achter dat Sita een groot geheim voor haar achterhoudt…

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 13+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • De beste Carry Slee boeken

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

Zoek in artikelen