• onze waardering

De laatste vlucht RECENSIE

Het was een vaag verhaal, vorig jaar. De opstanden in Libië, de betrokkenheid van twee mooie, blonde grietjes bij een zoon van de gehate Khaddafi, een val van een balkon en mensenhandel. Geen dagelijkse kost voor de gemiddelde brave inwoner van Nederland, maar voor Daphne de Boer bittere ernst. Er is al veel gezegd en geschreven, maar nu doet ze haar eigen verhaal. In De laatste vlucht laat ze voor eens en voor altijd zien wat er zich afspeelde dat weekend én daarna.

Toen ik enkele jaren geleden vrijgezel werd, ontmoette ik vriendinnen die in hetzelfde schuitje zaten als ik. Vrijgezel, willen genieten van het leven én we zaten gewoon heel erg op één lijn. Nu, trouwerijen en drie kinderen later, zitten we in een totaal andere levensfase, maar nog steeds op één lijn: vriendinnen voor het leven. De vriendinnen die ik had tijdens mijn vorige relatie, die zijn er niet meer.
Dat gebeurt soms zo, in vriendschappen. Je gaat ergens doorheen, een scheiding bijvoorbeeld. Jouw leven verandert compleet, maar dat van je vriendinnen kabbelt rustig door. Dan kan het zo zijn dat je iemand anders ontmoet die er wél is voor je. Die precies begrijpt wat je voelt en met je mee op stap gaat. Omdat dat zo ongelooflijk fijn is na een scheiding: lekker stappen en urenlang praten over het leven.

Sophie van Lanen, oftewel Daphne de Boer, gaat scheiden van haar man - en vader van haar tweeling. In diezelfde periode krijgt ze contact met een vroegere vriendin van haar, Karyann. Model, single en met een neus voor bizarre avonturen. Bijvoorbeeld met Bruce Willis in Cannes. Of een gewelddadige ex. Sophie slikt alle verhalen voor zoete koek - en waarom zou ze ook niet? Karyann is tenslotte een vriendin en zorgt goed voor haar in deze moeilijke periode. Ze zitten écht helemaal op één lijn.
Naarmate de weken voorbij glijden, gaan er steeds meer dingen verkeerd. Maar Sophie negeert de dan nog zacht rinkelende alarmbellen. Ze besluit zelfs om met Karyann naar Tripoli te gaan, naar een vriend. Die vriend blijkt de zoon van regeringsleider Khaddafi. Het gekozen weekend is hét moment dat de opstanden in Libië losbarsten. En vanaf dat moment gaat alles mis.

Daphne de Boer is tekstschrijver en dat is te merken. Ik heb haar boek in één middag uitgelezen. Het is pijnlijk dat zij haar schrijftalent moet gebruiken na zo’n afschuwelijke ervaring. Maar deze ervaring heeft zij wel fantastisch opgeschreven. Het verhaal beklemt me, zoals maar weinig verhalen dat doen. Ze neemt je mee in haar wereld op een manier die zo vloeiend gaat, dat je maar blijft doorlezen.

Sophie’s wereld verandert tijdens Tripoli in een levensechte nachtmerrie en zij verkeert - ook in Nederland - wekenlang in totale verwarring. Die verwarring en woede neem je als lezer mee. Want wat doet haar vader opeens raar? Wat worden er gekke beslissingen genomen? Als lezer verkeer je in dezelfde verwarde toestand als Sophie zelf. En dat is geen lekker gevoel.

Hulde voor de kracht van Sophie. Zij durft iets te vertellen waar menig mens over zwijgt. Zij steekt hand in eigen boezem: zij zag de tekenen aan de (borderline-)wand niet. En waarom zou ze ook? Iedereen heeft toch recht op vrienden in een moeilijke tijd? En dan niet van die halfzachte eitjes die een jarenlange vriendschap verbreken omdat ‘Khaddafi zich misschien wel eens kon gaan wreken op jou terwijl jij er als vriendin toevallig naast staat.’ Dat soort mensen, daar koken we soep van. Sophie was in een onzekere periode na de scheiding op zoek naar iemand die er voor haar was. In haar vreugde over het hebben van zo’n leuke, malle vriendin vlakte ze wat scherpe randjes weg. Maar dat doen we allemaal wel eens in een vriendschap.

Daphne de Boer heeft met Een laatste vlucht een prachtig, persoonlijk document neergezet. Een aanrader voor iedereen die van waargebeurde verhalen houdt. Maar ook als je daar niet van houdt, kun je dit boek uitstekend lezen. Zo goed is het. Echt.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het waargebeurde verhaal van Daphne de Boer?

De laatste vlucht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vriendschap is niet altijd wat het lijkt. En daar komt Sophie van Lanen op gruwelijke wijze achter. Na een slopende scheiding raakt ze in contact met een oude bekende, Karyan. Zij vangt Sophie op als geen ander en binnen de kortste keren zijn de twee onafscheidelijk. Wanneer Karyan voorstelt om samen een ontspannen weekend weg te gaan, twijfelt Sophie dan ook geen moment; eindelijk even weg van de scheidingsellende, samen met haar beste vriendin. Nog geen twee dagen later vertrekken ze samen naar Tripoli, Libië, om daar een goede vriend van Karyan te bezoeken. De timing blijkt verschrikkelijk, op het moment van aankomst breken er opstanden uit in de stad. Alsof dit niet erg genoeg is blijkt de ‘goede vriend’ van Karyan de zoon van de beruchte dictator Khaddafi te zijn. Van het ene op het andere moment belandt Sophie in een nachtmerrie, waar ze niet meer uit weet te ontsnappen. Eenmaal terug in Nederland blijkt haar dierbare vriendin niet te zijn wie ze dacht…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Avondrood - Bes Ceyssens

 • Wandellust - Cynthia Shultz

 • Recensie: Cardaclysm: Shards of the Four | 4 hartjes

 • Deze tv-series worden in 2021 gecanceld o.a. Lucifer en Brooklyn Nine-Nine

 • Recensie: WandaVision

Gerelateerde artikelen

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • The Vow

 • Echte mannen eten geen kaas

 • Morgen ben ik weer thuis

 • Verhandeld

Zoek in artikelen