• onze waardering

Overstroomd RECENSIE

Overstroomd heeft mij totaal verrast, overweldigd en in de ban gehouden. Het gaat over een overstroomd land, ergens in de toekomst. Er zijn drogen en natten. De Drogen hebben geld, zijn ver op technologisch gebied en zijn bovendien veilig voor het altijd dreigende water. De Natten hebben vrijwel niets, dragen oude grijze kleding en wonen in eerder overstroomd gebied.

De Droge Nina - dochter van de Gouverneur van het Vijfde Gewest - moet verplicht naar een natte school, wanneer haar eigen school is overstroomd. Ze wordt er door haar privéchauffeur heen gereden en komt in een wereld terecht die voorheen totaal vreemd voor haar was. Max is een Natte. Zijn vader is omgekomen bij een overstroming en met moeite weet zijn moeder hem en zijn broer te onderhouden in een krakkemikkig appartement in een flat. Max en Nina komen bij elkaar in de klas en er is chemie tussen de twee. Ondertussen lopen de gemoederen tussen Droog en Nat hoog op en Max'' broer is betrokken bij een gewelddadige Natte verzetsgroep. Max wil meer van Nina, maar weet alleen niet dat ze de dochter van de Gouverneur is...

Qua sfeer deed dit boek mij denken aan De Hongerspelen. Een boek dat zich in de toekomst afspeelt, waarin onrecht en technologie een grote rol spelen en er sprake is van een opbloeiende liefde. De setting is subliem beschreven. Het koude en kille stuk land waar Max woont en hardloopt, de luxe in het huis van Nina en de technologische snufjes... Ik zag het allemaal haarscherp voor me. Spannend is het boek ook. Hoe verder ik kwam hoe sneller ik begon te lezen. Tot diep in de nacht - terwijl ik de volgende dag heel vroeg moest opstaan - las ik door. Het verhaal zet je aan tot denken over goed en kwaad en laat je af en toe wegzwijmelen (al wordt het nooit te klef). Het enige minpunt waar ik mij het hele boek aan geërgerd heb, is dat het woord shit met een j geschreven wordt. Maar oké, daar krijgt het boek geen hartje minder om: Overstroomd heeft de volle vijf absoluut verdiend.

Ik hoop trouwens dat Eva Moraal meeleest, want nu ik het uit heb wil ik meer. Een goede Hollywoodverfilming bijvoorbeeld, maar bovenal een tweede deel. Ik kan niet wachten.

Kan jij ook niet wachten om dit boek te lezen?

Overstroomd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

  Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied. Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

  In afwisselende hoofdstukken lezen we door de ogen van Max en Nina hoe de situatie escaleert en uitmondt in een onontkoombare apotheose.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • Vijftig tinten vrij

 • Boeken top-5: De leukste series!

Zoek in artikelen