• onze waardering

De overgave van Floor RECENSIE

De overgave van Floor is een erotische roman met een flinke dosis spanning en kinky seks: het Nederlandse antwoord op de hype rondom Vijftig tinten grijs. Zelf ben ik niet bepaald een groot fan van het genre: na de eerste paar hoofdstukken Vijftig tinten hield ik het voor gezien omdat ik de schrijfstijl afgezaagd en de hoofdpersoon ontwetend en hopeloos vond. Bij De overgave van Floor is dat gelukkig niet het geval.
 
Floor, de hoofdpersoon, is geen onschuldig en onervaren meisje: ze is een zelfstandige, succesvolle zakenvrouw van begin dertig met een goed stel hersens en een ietwat sarcastisch gevoel voor humor, wat het leuk maakt om over haar te lezen. Floor krijgt een relatie met Rick, die al gauw een beginnende maar grote fascinatie blijkt te hebben voor SM, waar hij haar in meetrekt. Hij geeft haar opdrachten, die ze zonder aarzelen opvolgt, neemt haar mee naar een parenclub en komt in contact met een ouder stel dat een SM-zolder heeft. Floor is aan het begin wat terughoudend, maar ook zij ontwikkelt een steeds grotere belangstelling voor haar rol van slavin en geniet er tot haar verbazing verassend veel van. De schrijfster weet deze scènes op een spannende manier te beschrijven en grijpt gelukkig niet naar afgezaagde zinnetjes van het niveau Boeketreeks, zoals bij dit soort boeken vaak het geval is. Floor geeft zich steeds meer over aan Rick, die duidelijk de dominante is in hun relatie, en stelt daar geen grenzen in. Durft ze niet tegen Rick in te gaan? Haar grenzen vervagen steeds verder en Floor heeft geen idee waar het zal eindigen.
 
Naar mijn idee beter geschreven dan Vijftig tinten grijs, maar toch heeft het boek een iets te informele schrijfstijl met veel spreektaal en ontbreekt de diepgang. Het lijkt een aaneenschakeling te zijn van de avontuurtjes die Rick en Floor samen beleven en die steeds heftiger en meer kinky worden. De rest van de passages in het boek lijken bijzaak (de verhaallijn over Floors vriendin Liza, die in een moeilijke scheiding ligt en mishandeld wordt door haar man, bijvoorbeeld, wordt verder niet uitgewerkt). Ook is het moeilijk je met de hoofdpersoon te identificeren als je je niet voor kunt stellen dat je zou doen wat zij doet: je compleet overgeven aan je partner op elke mogelijke manier, zonder zelf grenzen te stellen, na te denken over wat je wel en niet wilt of ‘stop’ te zeggen als het te ver gaat. Ik kon me hier maar moeilijk in vinden. Wel een aanrader als je zelf geïnteresseerd bent in SM en er op een laagdrempelige manier meer over te weten wilt komen.

Ben jij gek op boeken à la Vijftig tinten grijs, of juist helemaal niet?
 

De overgave van Floor

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Floor is een succesvolle high potential bij een telecombedrijf. Ze is begin dertig, leuk om te zien en gezegend met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. Rick is aantrekkelijk, succesvol, lief en attent. Ze hebben grenzeloze seks. In alle opzichten is Rick de ideale man. Maar Rick wil meer. Ze doen dingen waarvan Floor nooit gedacht had ze te zullen doen, maar ze doet het met verbazing en ze geeft zich over zonder terughoudendheid. Maar wel met de steeds sterker wordende vraag waar haar eigen grenzen liggen…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • 12 erotische fantasy boeken series

Zoek in artikelen