• onze waardering

Stravaganza 6: Stad van zwaarden RECENSIE

Stad van zwaarden is het laatste boek in de Stravaganza-serie van de Britse schrijfster Mary Hoffman. Nadat de trilogie, door het grote succes, werd uitgebreid tot zes delen, is de koek nu toch echt op. Gelukkig heeft de serie met dit boek een waardig slot gekregen.

Net als in eerdere delen vindt in Stad van zwaarden opnieuw een ongelukkige tiener een talisman, die haar in staat stelt door tijd en ruimte naar het zestiende-eeuwse Talia te reizen. Laura komt terecht in Fortezza, waar een machtsstrijd gaande is nadat de regerend prins is overleden. Terwijl ze met de andere stravaganti, zowel de Talianen als haar hedendaagse schoolgenoten, haar best doet zoveel mogelijk bloedvergieten te voorkomen, maken haar gevoelens voor de mysterieuze Ludo dat Laura zich afvraagt aan wiens kant ze eigenlijk staat…

Het is misschien een makkelijk trucje om in een nieuw boek steeds een nieuw personage naar een nieuwe stad af te laten reizen, maar Hoffman speelt daar aan het begin van dit zesde boek leuk op in door de stravaganti uit de vorige delen dezelfde vraag te stellen: wie is er nu aan de beurt? Ook Stad van zwaarden leest weer als een trein. Eenmaal begonnen is het bijna onmogelijk het boek weg te leggen. Niet alleen omdat het verhaal zo spannend is, maar ook omdat het bezoeken van Talia zo onweerstaanbaar is. Dit boek zal voor de fans dan ook een feest van herkenning zijn.

Voor de mensen die de serie nog niet vanaf het begin volgen, vermoed ik dat Stad van zwaarden wel eens verwarrend zou kunnen zijn. Elk nieuw boek betekent niet alleen nieuwe personages en gebeurtenissen, maar ook ontmoetingen met oude personages en verwijzingen naar gebeurtenissen uit eerdere boeken. Dit heeft helaas ook tot gevolg dat Laura als nieuw personage een beetje ondersneeuwt en haar mysterieuze Ludo wel erg mysterieus blijft. Maar laat je daar als lezer, doorgewinterde fan of beginneling, vooral niet door weerhouden.

Stad met zwaarden is een waardig slot voor de Stravaganza-serie. Het einde is gelukkig niet zo definitief, dat er niet nog een deel zou kunnen komen. Tip: kijk eens op de Wikipedia-pagina van de serie Stravaganza voor uitgebreide personagebeschrijvingen. Of beter nog: begin lekker bij boek één (Stad van maskers) en lees de hele serie!

Heb jij de boeken gelezen uit de Stravaganza-serie? Zo ja, wat vind je van de serie?

Stravaganza 6: Stad van Zwaarden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Laura voelt zich verschrikkelijk ongelukkig, wat zich uit in zelfmutilatie. Maar er gloort hoop aan de horizon: Laura is een Stravagante, ze kan door tijd en ruimte reizen. Wanneer ze haar talisman vindt - een kleine, zilveren dolk -, reist ze naar het zestiende-eeuwse Fortezza, Stad van Zwaarden. Daar ontmoet ze haar Stravagante, een smid. Maar Laura ontmoet ook de charmante en aantrekkelijke Ludo en ze valt voor hem. Hun liefde wordt op de proef gesteld als Ludo aanspraak maakt op de kroon van Fortezza. Wanneer Laura meevecht aan de kant van de Stravaganti, staan ze lijnrecht tegenover elkaar...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

 • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • De karakters van Once Upon a Time in vergelijking met hun geanimeerde tegenhangers

Zoek in artikelen