• onze waardering

Het verhaal van O RECENSIE

Heel Frankrijk werd in 1954 opschud door de publicatie van Histoire d’O (het verhaal van O), geschreven door Pauline Réage. Ook in Nederland ontstond veel ophef toen het boek hier in 1969 verscheen. Maar waarom was er zoveel ophef over? Er zijn duizenden redenen waarom. Zo was deze sadomasochistische roman de allereerste BDSM roman. Niemand wist wie ene Pauline Réage was en de identiteit van de schrijver werd pas onthuld vlak voor haar dood. Ja, je leest het goed, het boek is geschreven door een vrouw, niet door een man, wat iedereen destijds wel gedacht had!

Het verhaal van O gaat over een vrouw die zich volledig onderwerpt aan haar minnaar René. Uit pure liefde voor hem ondergaat ze voor een lange tijd vrijwillig allerlei kwellingen. Ze wordt geslagen, gekweld, geboeid en genomen door vele vreemde mannen en moet zich aan allerlei regels houden. Zo mag ze nooit een slipje dragen en moet ze altijd toegankelijk zijn voor iedere man die zin in haar heeft. Ze moet de mannen altijd gehoorzamen en van een vrije wil is geen sprake meer. Wanneer ze weigert of ook maar een keer nee schudt, is het klaar en verliest ze de liefde van haar leven.

Voor mij is het een hele klus om te zeggen wat ik nu van dit boek vind. Het is namelijk niet zomaar een spannend boek als Vijftig tinten grijs, wat velen wel zullen denken. Het verhaal van O is een literair boek en de zinnen zijn ontzettend lang en lastig om te lezen. Ze zijn zo opgebouwd dat ik de helft van de tijd afdwaalde en niet meer wist wat ik nu precies aan het lezen was. Het feit dat dit boek in 1950 geschreven is zal hier ook aan bijdragen. Het verhaal wordt vanuit de derde persoon verteld. Ook de herinneringen spelen een grote rol in het boek, wat het een persoonlijk tintje geeft. Wel worden de seksuele handelingen zeer koeltjes beschreven, wat shockerend voor mij was, aangezien de afranselingen in mijn ogen verschrikkelijk waren. Hoe kan iemand dit zo afstandelijk en zo eenvoudig beschrijven? Ik vind het zeker een aangrijpend verhaal. Je vraagt je iedere keer weer af waarom een vrouw zo ver gaat voor een geliefde.

Ik vond het wel moeilijk om door het boek heen te komen. Ik moest me er echt toe zetten het verhaal uit te lezen. Veel mensen zeggen ook dat dit boek een aanrader is voor fans van Vijftig tinten grijs, maar hier ben ik het absoluut niet mee eens! Het verhaal van O is een lastig literair boek om te lezen, waar je echt goed voor moet gaan zitten. Ik geloof erin dat dit boek in de smaak zal vallen bij literair Nederland, maar vrouwen die graag een spannend, speels en ontspannend boek willen lezen zullen hier geen plezier aan beleven.

Lees jij graag literaire romans? Of lees je liever speelse en ontspannende boeken?

Het verhaal van O

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pauline Réage was met de publicatie van het controversiële Het verhaal van O haar tijd ver vooruit. Het boek, over een jonge vrouw die zich volledig onderwerpt aan haar man en tot sm wordt gedwongen, is een absolute klassieker. Tegelijkertijd sluit het perfect aan op de erotische hausse in de literatuur.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Vind me: Rebelle 2 - Rian Sevenhuijsen

 • En toen ging hij - Jannah Loontjens

 • Film & Serie Top 6: oktober 2023

 • Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

 • Perfecte dagen - Jacobo Bergareche

Gerelateerde artikelen

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • Vijftig tinten vrij

 • 8 literaire romans van Nederlandse bodem die je absoluut niet wil missen!

 • Verfilming Vijftig tinten grijs

 • Verslaafd aan jou

Zoek in artikelen