• onze waardering

Dik in orde RECENSIE

Zonder dat Anne Elzinga het zelf doorhad ging ze van wat overgewicht naar obesitas. Ze stopte met roken, ging daarvoor in de plaats snoepen en woog zich tien jaar lang niet meer. Daarna doorstaat ze de drie fases van obesitas: matig, ernstig en zeer ernstig (morbide). Er volgde een lange weg van afvallen en minstens het dubbele weer aankomen. Het bekende jojo-effect.

In Dik in orde legt Anne Elzinga uit dat er meerdere oorzaken van overgewicht zijn, bijvoorbeeld een hersenafwijking, virussen of bacteriën. Dingen waarbij je niet zo snel stil zou staan. Ook lees je in deze gids afwimpelscenario’s (tips om vaker nee te zeggen), modetips voor grote vrouwen, bekende vetmoppen en zelfspot, tips voor emo-eters en andere soorten eters/lijners, ervaringsverhalen en vooroordelen, cultuurverschillen (in sommige culturen staat eten centraal), wat dik zijn doet met je zelfbeeld, en zelfs een uitgebreid stuk over feeders komt voorbij.

Ik heb nooit obesitas gehad, maar wel overgewicht. Sommige dingen kwamen me daarom ook bekend voor, zoals alle diëten uitproberen en daarna alles weer loslaten (en inderdaad weer aankomen), niet graag voor de spiegel staan en het strand en zwembad vermijden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp staan er handige eyeopeners in, zoals dat light-producten minder vet bevatten maar wel meer koolhydraten en eiwitten. Ook geeft Dik in orde een goed overzicht van alle ongemakken van plussize-vrouwen. Voor veel vrouwen zal het in meer of mindere mate herkenbaar zijn en de tips, oefeningen en handvatten die gegeven worden zullen veel vrouwen helpen.

Dik in orde is een handige lifestylegids voor vrouwen die al jaren met hun gewicht te kampen hebben. Het boek is met veel humor geschreven. Het enige minpuntje vond ik dat de voetnoten pas achterin worden uitgelegd en niet onder aan de bladzijdes (hoewel het er daarvoor misschien te veel zijn), maar dat heeft meer betrekking op de vormgeving dan op de inhoud. 

Wat vind jij van de tips van Anne Elzinga in Dik in orde?

Dik in orde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Plus size vrouwen zijn prachtig. Alleen weten ze dat zelf niet altijd. Dagelijks hebben ze te maken met vooroordelen, discriminatie en vernederingen. Dik zijn is je eigen schuld. Dik zijn is lelijk. Dik zijn maakt ziek. Veel vrouwen geloven dat en dat maakt ze eerder dikker dan dunner, hoeveel diëten ze ook uitproberen. Ook Anne Elzinga is in haar leven minstens twee volwassen kerels afgevallen en weer aangekomen. Na de zoveelste lijnpoging was ze het zat. Ze besloot op zoek te gaan naar de oorzaken van haar zwaarlijvigheid en sprak met lotgenoten en deskundigen. Ze ontdekte dat er met overgewicht lang en gelukkig te leven valt als je je kunt bevrijden van alle negatieve gedachten daarover. In Dik in orde vertelt Anne Elzinga openhartig en met veel humor over haar strijd met overgewicht en rekent af met alle mythen rondom overgewicht en obesitas. Ze motiveert andere vrouwen hun lijf te accepteren en zich te focussen op een gezond in plaats van een slank lichaam.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Let’s Boost!

 • Meer zelfvertrouwen? YourConfidenceDay™ BodieBoost!

 • BodieBoost

 • Skinny weeks & wicked weekends (mét recept!)

 • Het resultaat: week 7

Zoek in artikelen