• onze waardering

Gebonden liefde RECENSIE

Liefde is een moeilijk gegeven. Het verbindt mensen, maar wat gebeurt er als er sprake is van gebonden liefde in plaats van een verbindende liefde?

Kinderboekenschrijfster Emma verhuist na een mislukt huwelijk naar een woning midden op het platteland. Nadat de diagnose ''autisme'' bij haar ex-man Gerard werd geconstateerd, liep het huwelijk op de klippen. Ze hebben besloten dat samenblijven niet meer werkt. Gevoelig voor sferen en indrukken kan Emma geen rust vinden in het nieuwe huis: ze heeft het gevoel dat het er ''spookt''. Er gaan allerlei geruchten over het huis. Dat één van de vorige bewoners vermist is geraakt en nooit meer is teruggevonden, versterkt haar beklemmende gevoel. In deze roerige tijd intensiveert haar oude studievriend Vince het contact, en haar hele leven begint langzaamaan op z''n kop te staan.

De titel doet eer aan het verhaal. Gebonden liefde bestaat uit diverse gebonden liefdes, waar de personages om welke verklaring dan ook lastig of niet uit (hebben) kunnen breken. Allereerst heb je Emma met haar autistische man Gerard. De onlangs gestelde diagnose ''autisme'' verklaart het gedrag van haar ex-man: hij zal haar nooit de erkenning kunnen geven, waar ze al die jaren naar hunkerde. Jarenlang is ze bij hem gebleven, stug hopend dat hij haar dit zou kunnen geven. Emma probeert de liefde te ontcijferen. Hij daarentegen lijkt opgelucht dat hij eindelijk alleen verder kan.

Een andere gebonden liefde is die tussen Vince en zijn vrouw Guusje. Niet alleen een gedeeld verleden en vergelijkbare achtergrond houdt hen bij elkaar, maar vooral ook een groot geheim zorgt ervoor dat Vince bij Guusje moet blijven tot de dood hun scheidt. Dan is er ook nog de band tussen Emma en Vince. Elkaar tegengekomen tijdens een studie filosofie. Hun relatie gaat diep: ook al spreken ze elkaar tijden niet, toch voelen ze elkaar op afstand. Deze relatie is de rode draad in Emma''s leven. Vince wil echter niet weg bij Guusje. Waar hij van mening is dat de twee liefdes prima naast elkaar kunnen bestaan, wil Emma iemand die onvoorwaardelijk voor haar kiest. Maar ze kan en wil Vince ook niet loslaten.

De spanningsopbouw is direct goed. Er worden genoeg kleine - en soms ook heel duildelijke - hints gegeven die je helpen om de geheimen te ontrafelen. Het word je wel in de schoot geworpen. Ik vind dat goed werken, al doet het soms wat gekunsteld aan. Er staat bijvoorbeeld heel expliciet dat Guusje een briefje uit haar jas laat vallen, die Vince vervolgens vindt. Heel duidelijk blijkt dat eerst een raamwerk is bedacht waarlangs het verhaal is opgebouwd. Bijna alles heeft een reden en een functie, op het leven van Gerard na. Er wordt een aantal keer verwezen naar zijn dubbelleven, maar dat wordt nooit verder uitgelegd. Noch wat hij Emma precies allemaal verweten heeft.

Dat Henriëtte Hemmink van oorsprong kinderboekenschrijfster is, blijkt duidelijk uit de simpele stijl van het lopende verhaal: korte zinnen die makkelijk te volgen zijn en zelfs bijna naïef aandoen. Van een heel ander kaliber zijn de vele brieven, een handige truc om gedachten weer te geven. Zo kan er teruggegrepen worden op gedachten uit het verleden, zoals in de filosofische brieven van Vince over hoe hij de liefde ziet. Met haar vriendin Jeanne mijmert Emma in een briefwisseling over liefde en haar rol in het leven van Vince. Jeanne speelt verder geen andere rol in het verhaal. Ze is ''slechts'' in het leven geroepen als klankbord. Juist door deze briefwisselingen krijg je een goede inkijk in het leven en de gedachtenwereld van Emma.

Al met al is Gebonden liefde een boek over de betekenis en doorwerking van verleden en liefde, super spannend maar wel wat gekunsteld.

Houd jij van boeken waarbij je een geheim moet ontrafelen?

Gebonden liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Emma (41) vindt het moeilijk om haar ex los te laten, maar ze voelt ook opluchting om niet meer in zijn beklemmende structuur te hoeven leven. Toen bij hem de diagnose aspergersyndroom (autisme) werd gesteld, begreep ze waarom ze zich nooit met hem verbonden had gevoeld. De rust waar ze naar verlangt, blijft echter uit. Het huis waar ze een nieuw leven wil beginnen, herbergt een geheim dat zich na haar komst stukje bij beetje prijsgeeft. Emma worstelt met de vraag wat nu echt liefde is. Als Vince, een oude vriend uit het verleden, haar graag weer wil ontmoeten, lijkt alles in een vreemde stroomversnelling te raken. Een adembenemende roman, waarin de spanning heel subtiel wordt opgebouwd.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • 17 romantische series die je wil zien

Zoek in artikelen