• onze waardering

De coupeuse RECENSIE

Het is 1843 in het Victoriaanse Engeland wanneer de veilige wereld van de dertienjarige Ellen Gowan – de dochter van een predikant – in elkaar stort als haar vader komt te overlijden. Haar gelukkige en zorgeloze leventje maakt plaats voor verdriet, vernedering en overleven in een tijd en in een maatschappij waar vrouwen nooit het gelijke van een man kunnen zijn.

Een historische roman waarbij de levensloop en de daarbij behorende moeilijkheden en worstelingen van een jonge vrouw worden beschreven, dat is De coupeuse in een notendop. De flaptekst van het boek verklapte zoveel van de plot dat het lezen van het boek minder leuk was. Als lezer wil je graag tijdens het lezen verrast worden en bij spannende passages in het ongewisse gelaten worden om er vervolgens zelf achter te komen hoe het nu allemaal zit.

Het was een worsteling om door de eerste honderd pagina’s te komen. De ellenlange beschrijvingen en situaties die in een paar pagina’s verteld konden worden, namen ongeveer 50 pagina’s in beslag. Ook werden lange zinnen heel zelden afgewisseld door korte zinnen, wat het boek onmogelijk maakte om te lezen. Het boek bevatte ook enkele verhaallijnen die nergens naartoe liepen. Personages die aan het begin van het boek werden genoemd, verdwenen abrupt uit het verhaal. Bovendien had ik het idee dat de personages te eenzijdig van karakter waren en dat ook bleven gedurende het verhaal.

Al met al, geen interessante historische roman die ik snel zou aanraden. Voor modeliefhebbers die het één en ander over Victoriaanse kleding te weten willen komen, kan het boek wellicht iets bijzonders betekenen. Echter moet je dan wel eerst honderden pagina’s doorploeteren voordat je bij die passages bent.

Houd jij van historische romans?

De coupeuse

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Engeland, 1845. De vijftienjarige Ellen Gowan is de dochter van een belezen predikant en een charismatische vrouw die de banden met haar familie heeft afgesneden toen ze een huwelijk uit liefde verkoos boven een verstandshuwelijk. Na een arme maar gelukkige jeugd heeft Ellen alles wat ze nodig heeft om boven haar arme bestaan uit te stijgen: intelligentie, doorzettingsvermogen en een enorm talent voor het maken van de allermooiste jurken. Alles verandert echter wanneer Ellen zich in een stormachtige affaire stort met de knappe maar gevaarlijke Raoul de Valentin. Raoul trouwt met haar, maar Ellen beseft al snel dat hij niet voor dit huwelijk heeft gekozen uit liefde maar vanwege haar lucratieve talent als ontwerpster. Zodra ze zwanger raakt, gaat Raoul dan ook bij haar weg. Ellen is vastbesloten om een goed leven voor haar en haar dochter op te bouwen. Met haar prachtige ontwerpen hoopt Ellen de Victoriaanse high society te kunnen kleden. Maar in een tijd waarin vrouwen niet worden geacht op eigen benen te staan is de weg naar succes nog niet zo gemakkelijk.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • Shoptip: 5x Modetrends van deze herfst/winter

 • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

 • The Great Gatsby: geweldige outfits van the roaring twenties!

 • Modeveiling.nl: online bieden op high-fashion

 • Baggy Bash: hippe tassen als beschermengel

Zoek in artikelen