• onze waardering

Verlaten vrouwen RECENSIE

Ben ik nou echt lief-naïef door nog steeds te geloven in het sprookje van een goede relatie en - als het dan zover moet komen - een zo sjiek mogelijk einde?

Verlaten vrouwen van Corine Koole, doet echter anders vermoeden. "Mannen zijn lafbekken." Dat is de essentie van deze verzameling van de in LINDA verschenen columns over "de letterlijke getuigenissen van in de steek gelaten vrouwen. Vrouwen die reageerden op [mijn] oproep hun verhaal te doen. Ze vertellen van hun wanhoop, maar ook van hun herstel. Het wil lotgenoten een hart onder de riem steken en vrouwen die denken dat hun relatie koek en ei is, waarschuwen. Bedrog is nooit ver weg."

De grootste gemene deler zijn de verwonderlijke (lees: bizarre) uitmaak-scènes van kerels, die niet in staat blijken te vechten voor hun relatie, niet in staat zich te uiten. Ze gaan de confrontatie uit de weg, ze vluchten en ze liegen. "Verliefd kun je worden. Het is wat je ermee doet, dat ligt in eigen hand". Vaak hebben ze een affaire (collega''s en adorerende ''popjes'' blijken erg populair). De signalen van overspel zijn vaak al tijden duidelijk maar worden door de vrouw tegen beter weten ontkend. Het is zo bizar te lezen hoe lomp kerels kunnen zijn. Een van de hufters presteerde het zelfs te zeggen: "Ik ga op zolder slapen, want naast jou voelt het als overspel." (p.66)

Wat heb je aan deze bundeling van verhalen, best eentonig, allemaal soortgelijke horrorstories bij elkaar? Wat is de toegevoegde waarde? Is het waardevol en nodig? Niet noodzakelijk. Corine Koole geeft de ultieme les: "Vrouwen wees gewaarschuwd. Leer de signalen herkennen voor het te laat is." Waar. Maar moet je dan gaan leven uit angst? Is het nodig om altijd en immer op je hoede te zijn? Nee. Maar de verhalen hebben ook een andere les: er gloort licht aan de horizon, bijna alle vrouwen komen beter uit hun relatie. Ze hervinden zich, zijn sterker. Hun ex willen de dames meestal voor geen goud terug, hun leven zonder is veel rijker geworden. Mannen hebben meermaals hun ontwikkeling belemmerd. In dit opzicht spreekt er gelukkig toch veel hoop uit het boek.

Je moet je relatie niet door angst en achterdocht laten leiden, vind ik. Eerder nog is de naar mijn ogen belangrijkste lesson learnt uit het boek: verlies jezelf niet in je relatie, maar blijf dicht bij jezelf!

Wat vind jij van de columns van Corine Koole?

Verlaten vrouwen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Maar dat is statistiek. Verlaten vrouwen vertelt de verhalen die aan de cijfers voorafgaan: het moment van het daadwerkelijke vertrek, de donderslag bij heldere hemel, de grond die onder de voeten wegzakt. Veel mannen die hun vrouwen verlaten blijken een verbijsterende achteloosheid aan de dag te leggen. Ze knijpen er stilletjes tussenuit of vertellen hun vrouw op een dinsdagavond tijdens het koken dat ze met ingang van morgen ergens anders gaan wonen. Ze trekken in bij de overbuurvrouw en laten de zorg voor hun terminaal zieke kind over aan hun vrouw. Anderen dreigen hun kinderen niet langer te willen zien als de nieuwe vriendin niet wordt geaccepteerd of laten hun vrouw midden in haar bevalling zitten. Elegant dumpen, bestaat het? Niet in deze waargebeurde verhalen van doorsnee Nederlandse vrouwen die ooit allemaal dolgelukkig in de liefde begonnen en dachten dat die eeuwig zou duren. Niettemin is er licht aan het einde van de tunnel. Want mannen zijn sukkels en vrouwen zijn sterk.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

 • Mannen uit series met wie je wilt trouwen

Zoek in artikelen