• onze waardering

Recensie: Scarlet RECENSIE

Scarlet is het tweede deel uit The Lunar Chronicals. Een spannende boekenserie waarin schrijfster Marissa Meyer sprookjesfiguren meeneemt naar een futuristische wereld. In het eerste deel maak je kennis met Cinder, in de sprookjeswereld genaamd Cinderella, of voor ons beter bekend als Assepoester. In het tweede deel haakt het verhaal in op het leven van Scarlet, het futuristische personage van roodkapje. In plaats van een rode cape, draagt ze een rode hoodie.

Scarlet Beniot woont samen met haar oma op een boerderij in Rieux, een klein dorpje in Frankrijk. Wanneer haar oma van de een op de andere dag verdwijnt, is Scarlet vastbesloten haar terug te vinden. Ze denkt dat haar oma ontvoerd is, maar heeft geen bewijzen en de politie wil haar ook niet geloven. Ze zet een zoektocht in naar haar oma en krijgt daarbij hulp van straatvechter Wolf. In eerste instantie vertrouwt ze hem voor geen meter, maar hij lijkt de enige te zijn die haar wil en kan helpen. Het speurwerk leidt hen naar Parijs, waar hun paden kruisen met dat van Cinder, een onlangs ontsnapte gevangene uit het Aziatische koninkrijk, die op de vlucht is voor Koning Levana. Scarlet en Cinder blijken meer overeen te hebben dan ze ooit vermoedden.

In de eerste twee delen van The Lunar Chronicles "Cinder" en "Scarlet" rolt Marissa Meyer moeiteloos diverse verhaallijnen uit, wisselt ze af en laat uiteindelijk alles keurig in elkaar overvloeien en bij elkaar komen, zonder dat het voorspelbaar is.  Marissa Meyers "Scarlet" begint als een op zichzelf staand verhaal, maar al gauw grijpt het boek ook terug naar deel één en lopen er diverse verhaallijnen door elkaar. Marissa Meyer schrijft echter heel duidelijk en pakkend, dus het wordt nooit warrig en je kunt het prima blijven volgen. Ze sleurt je mee op de avonturen van de hoofdpersonages en gebruikt daarbij de benodigde humor om het verhaal wat luchtiger te maken. Onderweg kom je steeds verschillende herkenningspunten uit de sprookjes tegen, zoals de rode hoodie en het mandje van Scarlet. Het zit zo lekker in elkaar, dat het bijna net is alsof je naar een film aan het kijken bent.

Ondanks dat dit verhaal dus een vervolg is op Cinder, is het verhaal afzonderlijk goed te lezen. Het enige wat ontbrak was enige achtergrondinformatie. Het verhaal speelt zich af in een futuristische wereld, waarbij er leven is op meer planeten dan alleen de aarde. Hoe deze intergalactische wereld precies in elkaar steekt, wordt beetje bij beetje duidelijker, maar voor het complete plaatje is het waarschijnlijk handiger om het eerste deel ook te gelezen te hebben.

Als lezer is het gemakkelijk je te verplaatsen in de personages, ook al is de wereld waarin ze leven een fantasiewereld van de schrijfster. Zowel Scarlet als Cinder krijgen naast alle gevaarlijke avonturen, ook te maken met typische tienerproblemen in de liefde. Ze lopen beiden aantrekkelijke mannelijke figuren tegen het lijf, die een belangrijke rol in hun leven zullen spelen. Er lopen dus romantische verhaallijntjes door de hoofdlijnen heen, zonder dat ze de zoetsappigheid hebben, die de oorspronkelijke sprookjes hebben. Geen liefde op het eerste gezicht en happily ever after na één kusje. Neen, hier zijn er even wat meer obstakels die niet zo een twee drie overwonnen worden. De dames zijn geen zwakke poppetjes, maar stoere meiden. De verhalen zijn 'tenenkrommend' spannend soms. Heerlijk om te lezen.

Al met al is Scarlet zeker wel een aanrader. De cliffhanger aan het einde van het boek doet me smachten naar het vervolg! Gelukkig is het derde deel van The Lunar ChronicalsCress (gebaseerd op Rapunzel), al verschenen!  

The Lunar Chronicles 2 - Scarlet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Terwijl Cinder verwoed pogingen onderneemt om te ontsnappen uit de gevangenis, is aan de andere kant van de wereld, in Frankrijk, Scarlet Benoit op zoek naar haar verdwenen grootmoeder. Tijdens haar tocht ontdekt ze dat haar grootmoeder veel geheimen had. Wanneer ze Wolf, een rebel, ontmoet, lijkt hij de enige die haar kan helpen, ook al zegt haar instinct dat ze hem niet kan vertrouwen. Ondanks zijn duistere verleden, voelt Scarlet zich toch aangetrokken tot hemëHet speurwerk van Scarlet en Wolf brengt hen op het pad van Cinder, en hun verhaal blijkt veel meer verbonden dan ze konden vermoeden. Samen moeten ze alles op alles zetten om uit de handen te blijven van de geslepen Lunar koningin Selena, die bereid is tot alles om van prins Kai haar man, haar koning maar vooral haar gevangene te maken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een snufje magie - Lucas Eden

 • Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme

 • Door73 – Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin

 • Appleby Farm – Cathy Bramley

 • De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton

Gerelateerde artikelen

 • YA fantasy boeken series

 • Recensie: Alter Ego

 • Recensie: Cinder

 • Recensie: The Lunar Chronicles 4 - Levana

 • Leukste Young Adult sprookjes

Zoek in artikelen