• onze waardering

Het regime RECENSIE

Als je dacht dat er in het leger een strenge hiërarchie heerst: welkom op St. Ambrose! Op deze school gedragen de moeders zich als kleuters. Zo is er de Koningin, de populairste, die altijd de leiding heeft en bepaalt wie wat doet en wanneer. Dan hebben we uiteraard iemand die er wanhopig graag bij wil horen maar dat nét niet doet, de trouwe vriendin van de Koningin die zomaar wordt vervangen voor een ander exemplaar, een enkeling die er juist bewust niet bij wil horen, en wat nieuwelingen om de heersende orde flink op stelten te zetten. Te midden van al dit vrouwengeweld is er een nieuwe schooldirecteur die met dit stelletje ongeregeld, dat zich maar al te graag als vrijwilliger aanbiedt, een aantal projecten van de grond moet zien te krijgen. Wanneer de dames niet aan de slag zijn voor de school van hun kroost, houden ze zich bezig met het organiseren van allerlei lunches, koffie-ochtenden, sportclubjes en braderieën. Dat klinkt gezellig, maar dat is het lang niet voor iedereen… en dat komt vooral omdat alle moeders zich buitengewoon druk maken om hoe de andere moeders over hen denken. Een nogal zielig geheel dus. Gelukkig maken ze in dit schooljaar een aantal - voor sommigen nogal pijnlijke - ontwikkelingen door waardoor het recht zegeviert: de leuke mensen komen op hun pootjes terecht en de niet zo leuke mensen leren hun lesje.

Interessant is dat de dynamiek tussen de huismoeders subtiel wordt vergeleken met een bijenkorf, doordat de moeder van een van de hoofdpersonen bijen houdt. Ook maak je kennis met een nieuw fenomeen: de ZVB, wat staat voor Zelf Verzonnen Baan. Onbetaald, uiteraard, alleen maar met de bedoeling om er belangrijk over te doen tegenover anderen.
Er zijn twee dingen erg lastig aan dit boek. In het begin komen er enorm veel namen op je af. Dat voelt alsof je op een druk feestje bent met alleen maar onbekenden, die zich allemaal tegelijk aan je voorstellen. Probeer dat maar te onthouden… het andere punt is dat er nauwelijks cliffhangers zijn, waardoor je aandacht niet wordt vastgehouden en je Het regime makkelijk weg kunt leggen. Te makkelijk. Gelukkig zijn er ook pluspunten: de romantiek, de verbazing over de gang van zaken, en vooral ook de komische notulen van de ouderraad, gemaakt door de slechtste notulist aller tijden!

Wat vind jij leuk aan dit boek?

Het regime

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aan het hek van basisschool St. Ambrose is het elke dag een drukke bedoening. Daar worden de kwesties besproken die de loopbaan van een bevlogen huismoeder kunnen maken of breken: is het overblijfschema wel in orde, wie organiseert de eerstvolgende braderie, wat zijn de agendapunten voor de bijeenkomst van de ouder-raad, en vooral: is Tom Orchard, het kersverse schoolhoofd, eigenlijk vrijgezel? Deze groep moeders wordt ferm geregeerd door de zeer georganiseerde Bea, die wordt bijgestaan door Georgina, een wat slonzig geklede boerenvrouw die wonderen verricht in de keuken, Rachel, een pasgescheiden kinderboekenillustrator, en de onzekere Heather, die Bea op handen draagt. Bea is zeer tevreden met haar plek boven in haar zorgvuldig opgebouwde hiërarchie – tot ze merkt dat er aan haar stoelpoten wordt gezaagd. Het regime is een wijs, ontroerend en geestig verhaal over hoe sommige dingen toch niet helemaal voorbijgaan zodra je het schoolplein (fysiek) ontgroeid bent...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

 • Ontluiken - Nora Roberts

Gerelateerde artikelen

 • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

 • Moederdag boeken top 6

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • You Again

 • Spy girl

Zoek in artikelen